Treisprezece state membre ale Alianţei Nord Atlantice – România, SUA, Germania, Italia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia – vor investi 1 miliard de euro în achiziţia a cinci avioane de recunoaştere fără pilot (drone) de tip Global Hawks, fabricate de firma Northrop Grumman. Ziua Veche prezintă în exclusivitate toate informaţiile despre implicarea României în cel mai ambiţios program militar al Alianţei Nord Atlantice pentru supravegherea şi apărarea statelor membre.
Chiar dacă Traian Băsescu nu a oferit prea multe detalii despre acest proiect militar, surse militare autorizate au precizat pentru ZIUA VECHE că, “Romania a semnat, în anul 2009, la Bruxelles Memorandumul de Intelegere pentru Programul privind Capabilitatea de Supraveghere Terestra a Aliantei (AGS PMOU). In urma semnarii acestui document, Romania s-a angajat ca va participa la proiectul international Alliance Ground Surveillance (Supravegherea Terestra a Aliantei). Este vorba de un sistem complex de radare, avioane de supraveghere si sisteme de comunicatii complexe intre tarile NATO, creat in sprijinul combaterii terorismului, dar si pentru interconectarea cu scutul antiracheta. Acest sistem complex de supraveghere va furniza date pentru scutul antiracheta care va fi instalat si in Romania”. De reţinut faptul că cele cinci drone vor staţiona la o baza din Italia iar în România vor fi amplasate la sol elemente de comunicaţii şi sisteme radar.
Drona RQ-4B Global Hawk in timpul primului zbor
NATO va cheltui 3 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi punerea în funcţiune în comun a celor cinci drone de fabricaţie americană, în cadrul programului de supraveghere aeriană în Europa. Alte 2 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru funcţionarea sistemului de supraveghere denumit Alliance Ground Surveillance (AGS), care va fi operaţional de la baza aeriană de la Sigonella, în Sicilia.
Implicarea Romaniei va fi de 1,86% din proiectul total si reprezinta cam 25 de milioane de dolari pe parcursul desfasurarii lui, iar lucrarile vor fi realizate de doua firme romanesti agreate de NATO. Cele doua firme romanesti care vor gestiona acest program strategic se vor ocupa de software si sistemul de comunicatii.
Sistemul de Supravegherea Terestra a Aliantei va avea doua componente principale. Sistemul va integra o componenta aeriana care se va baza pe cele cinci avioane fara pilot (UAV) RQ-4B Global Hawk si o componenta terestra. Datele obtinute de la componenta aeriana vor fi completate de sistemele radar de la sol. Toate aceste informatii vor fi procesate cu ajutorul unor statii terestre fixe si mobile aplasate in toate stalele membre NATO.
Principala baza de operare va fi amplasata la Sigonella Air Base, in Italia. Prin combinarea informatiilor obtinute in timp real de componenta aeriana si cea terestra , conducerea militara a NATO va avea acces non-stop la informatii despre orice posibila amenintare la adresa Aliantei.
Marea Britanie a decis să se alăture programului Alliance Ground Surveillance (AGS), fără a participa la finanţarea lui, întrucât armata britanică dezvoltă capacităţi similare. Londra va participa cu drona Sentinel, iar Parisul cu viitorul sistem Heron, bazat pe o tehnologie israeliană.
AGS se numără printre programele dezvoltate de NATO pentru ‘punerea în comun a mijloacelor’, în contextul reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jYdY3YFM8zo&w=420&h=315]
Ca o adaugire si o lamurire in plus una bucata drona de supravegere Global Hawk, face cam 35-40 de milioane de coco, iar cu infrastructura cu tot, sare de 200 de milioane. Prin infrastructura intelegem sistemul de comanda si control, intretinere, tehnici, sistemul de management al informatilor, etc.
Articol: Ziuaveche