Pe surse, dar unele destul de luat in seama, se spune ca Washingtonul si Beijingul ar fi ajuns la un acord privind doua aspecte importante care au legatura cu razboiul din Ucraina:
- Americanii se angajeaza in fata chinezilor sa nu permita Poloniei exportul celor doua escadrile de MiG 29, avute in dotare, catre Ucraina;
- Chinezii, la randul lor, promit sa “neutralizeze” amenintare rusa cu folosirea armelor nucleare in Ucraina.
In timpul intalnirii G 20 din urma cu putin timp, presedintii Xi Jinping si Joe Biden au stabilit unele lucruri care privesc razboiul din Ucraina, peste capul Rusiei.
Doua, sau cel putin doua, ar fi lucrurile care dau de gandit daca intreaga poveste este reala.
- Prima nedumerire. Cat sa conteze doua escadrile de MiG 29, relativ batrane si cu un picior in groapa, pe frontul ucrainean? De ce a tinut Beijingul mortis ca Polonia sa nu livreze aparatele ucraninenilor? Chiar ar fi contat cele doua escadrile in fata aviatiei ruse si al sistemelor sale anti-aeriene? Daca chiar ar fi contat, cat de slaba este in realitate forta aeriana rusa?
Ar putea exista o explicatie si aceea ar fi ca rusii stau atat de prost la capitolul forte aeriene si anti-aeriene incat cele doua escadrile de MiG 29 ar fi putut sa-i dea peste cap si ar fi oferit ucrainenilor sansa sa detina superioritatea aeriana deasupra frontului. Rusia ar fi fost din nou umilita, situatia de la Moscova si mai destabilizata si de aici incolo chinezii nu au vrut sa-l puna pe Putin intr-o lumina mai slaba pentru ca nimeni nu stie ce s-ar putea intampla daca Putin chiar pierde controlul, sau daca-l pierde intr-un mod catastrofal, similar modului in care ultimul Tar, Nicolae al II-lea, l-a pierdut…
- A doua problema este chiar mai grava. Cum poate China sa “neutralizeze” posibilitatea ca Rusia sa foloseasca in Ucraina o arma nucleara? Evident prin constrangerea Moscovei, dar cat de mare este puterea de convingere pe care China o are astazi asupra Rusiei, daca Beijingul se pune chezes intr-o astfel de problema majora?
Este foarte adevarat ca Beijingul nu are nici un motiv sa ia in gluma posibilitatea ca rusii sa foloseasca o arma nucleara atat timp cat nimeni nu stie unde s-ar putea ajunge de aici incolo, dar chinezii stiu ca daca intre Rusia si NATO ar izbucni un razboi nuclear total, China ar fi lovita in mod intentionat atat de rachetele rusesti cat si de cele americane. Adica cate doua lovituri per tinta: una ruseasca, alta americana.
Se stie acest lucru de ani buni, pentru ca americanii si cu atat mai putin rusii nu si-ar dori ca China sa ramana relativ intacta in timp ce cele doua tari ar fi devastate. “Murim cu totii”, cam acesta este mottoul unui razboi nuclear total si atat Rusia cat si Statele Unite au si alte tinte in fara teritoriului inamic vizat in mod clar.
Dar intrebarea a doua este un pic cutremuratoare in sensul ca arata cat de slaba este astazi Rusia in fata Chinei. Mai arata ca Rusia a ajuns o tara de mana a doua despre care altii vorbesc fara ca Rusia sa fie de fata. Se iau hotarari in privinta Moscovei peste capul ei, lucru cu totul de neconceput din 1941 incoace, nici macar pe vremea lui Boris Eltin.
Aici se pare ca a ajuns Rusia condusa de vladimir putin: sa importe drone din Iran, sa stea la mana Chinei pentru exportul de gaze, sa vanda titei la preturi de dumping, doar ca sa-l vanda, sa faca tranzactii cu carduri chinezesti, sa fabrice autovehicule chinezesti si intr-un final sa astepte sa-i decida China soarta, in negociere directa cu America.
Vremea cand Moscova si Washingtonul discutau direct soarta altora s-a terminat, americanii recunosc ca super-putere, a doua dupa ei, China, Rusia trebuie sa astepte, ca si noi ceilalti, comunicatul de presa de la finalul discutiilor ca sa afle ce-i rezerva soarta.
Spasiba gospodin Putin, ai reusit sa-ti ingropi propria tara, s-o arunci de pe piedestalul de super-putere in randul tarilor despre care altii vorbesc, ai reusit, gospodin Putin, sa ridici China acolo unde nici macar cei mai optimisti chinezi nu se asteptau sa ajunga si ai reusit sa aduci Beijingul intr-o situatie de forta fata de Moscova incat China, astazi, garanteaza ca Rusia va face sau nu va face anumite lucruri.
Culmea este ca americanii ii cred pe chinezi capabili sa-si impuna vointa in fata Rusiei si bat palma cu ei.
PS In acelasi timp este foarte adevarat ca si situatia interna din China este periculos de instabila, mai ales din punct de vedere economic, dar deocamdata Beijingul arata a super-putere mult mai mult decat arata Rusia prin Ucraina.
GeorgeGMT