Nu sunt un expert recunoscut în acest domeniu, dar pentru că s-a cerut (@ArsenieBreahna), am considerat util pentru toată lumea să vă povestesc, nu ce trebuie făcut ca la carte, oricare ar fi aia, că nu-s autorizat, ci doar ce-aș face eu dacă aș vedea o mină marină plutind în derivă. O să vedeți, sfaturile sunt de bun-simț.
În primul rând nu vă apropiați pentru a face poze/clipuri pe care să le postați pe rețelele de socializare. Riscul de a muri sau, mai rău, de a fi rănit grav cu consecința unor infirmități permanente nu merită cele maxim 24 de ore de „glorie” pe rețelele de socializare.
Până acum, minele care au ajuns în apropierea litoralului românesc au fost mine de contact desprinse din ancoră din varii motive (cabluri de proastă calitate, furtuni, operațiuni de dragare etc șamd) și care au plutit în derivă fiind aduse de curenți în zona litoralului românesc. Ele arată ca în pozele de mai jos, toate culese de pe site-ul oficial al Forțelor Navale Române:
În cazul în care sunteți pe mal și observați un astfel de obiect, încercați într-o primă fază să vă asigurați că, într-adevăr, este vorba de o mină marină. În ultima vreme au apărut în zona litoralului românesc foarte multe resturi rezultate în urma distrugerii acelui baraj din Ucraina.
Că să fiți siguri că nu aveți halucinații, rugați și pe altcineva să se uite la obiectul respectiv. Dacă apreciați că ar putea fi într-adevăr vorba de o mină, sunați la 112, dar fiți pregătit să dați informații complete cu privire la poziția obiectului suspect.
Dacă sunteți la plimbare cu barca și zăriți un obiect care seamănă cu o mină marină anunțați skipperul bărcii, el ar trebui să știe ce trebuie să facă. Dacă voi sunteți skipperul, încercați să folosiți un binoclu pentru a confirma ceea ce ați zărit, ar trebui să aveți așa ceva la bord. Păstrați o distanță de siguranță care este apreciată în funcție de caracteristicile bărcii și de gradul de agitație al mării. Așa cum am spus de la bun început, evitați să vă apropiați de obiectul cu pricina pentru a imortaliza fotografic momentul. Aceste mine sunt declanșate doar prin contact direct cu corpul unei nave. Din acest motiv trebuie să evitați cu orice preț să ajungeți în proximitatea unei astfel de mine după ce ați zărit-o. Mai multe detalii în acest articol mai vechi de pe rnhs, disponibil aici, ultima parte.
Determinați-vă cu precizie poziția (GPS, balize de navigație etc șamd) și contactați cea mai apropiată căpitănie – Mangalia și Constanța pe canalul 67, Sulina pe canalul 68. De asemenea, puteți folosi canalul 16 unde ascultă toată lumea. O dată ce ați inițiat apelul, asigurați-vă că puteți furniza autorităților și navelor din zonă o poziție precisă a minei. Dacă sunteți suficient de aproape de țărm puteți suna și la 112 dacă nu aveți stație radio la bord. Majoritatea smartphone-urilor pot furniza coordonate GPS.