Dupa ce am aflat – si v-am spus si voua – ca Romania detine drone de supraveghere de tip ScanEagle inca din 2013, a venit acum randul unui alt sistem aerian din familia UAV-urilor sa fie facut cunoscut cititorilor nostri.
Astfel Armata Romana are in dotare drone de tip Shadow 600, daca or mai fi operationale la cat s-a tras de ele prin TO unele fiind chiar doborate, cel putin 10xScan Eagle si mai nou aflam ca detinem si operam UAV Hirrus, made in Romania.
Pe Hirrus il cunoasteti deja, RoMilitary avand un articol de prezentare despre aceasta drona, articol redactat chiar de compania producatoare, doar ca mai nou ai nostri au fost din nou “prinsi cu mata-n sac”, din pacate tot pe filiera straina (ma refer la informatie), de fapt prinsi cu un sistem UAV pe care nimeni nu s-a obosit sa-l anunte ca intrat in dotare…
La exercitiul militar “Unified Vision 2014″, desfasurat in luna mai, Romania a participat cu o drona si militari specializati in operarea unui aerostat de tip PGSS (Persistent Ground Surveillance System), sistem aerian captiv de supraveghere operat de militari romani si in Afganistan.
UAV Hirrus
“Unified Vision 2014” a fost un exercitiu de tip JISR (Joint Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance) care urmareste testarea compatibilitatii diversilor senzori de culegere a informatiilor din dotarea armatelor NATO pentru asigurarea fuziunii datelor si a distribuirii acestora pentru analiza.
Si daca MApN-ul nu ne-a spus cu ce tip de avion fara pilot a participat, ne spun in schimb cei de la General Atomics in comunicatul lor de presa:
“GA-ASI’s involvement was highlighted by the effectiveness of its STARE networking system, which filled critical gaps in collecting and disseminating Synthetic Aperture Radar (SAR) imagery, stationary and moving target information (both ground and maritime), and Standard and High-Definition (HD) video to NATO coalition shared databases during the various operational scenarios. The system can archive or rebroadcast feeds from multiple systems, including the Reaper surrogate, Norwegian and German P-3s, a Norwegian F-16, the U.S. Army’s Persistent Threat Detection System (aerostat) and its associated Persistent Ground Surveillance System, and Italian Raven and Romanian Hirrus Unmanned Aerial Vehicles (UAVs).”
In primul rand aflam ca Hirrus s-a descurcat foarte bine intr-un exercitiu complex, unde UAV-ul romanesc a trebuit sa dovedeasca ca este perfect interoperabil cu MQ-9 Reaper si alti “monstrii sacri” ai dronelor de utima generatie, iar mai apoi ni se aduce la cunostinta ca Armata Romana are in dotare, nu stim cate, sisteme UAV de tip Hirrus, care UAV-uri sunt produse de o companie romaneasca – TeamNet mai exact. De remarcat ca in cadrul exercitiului informatile au fost puse in comun prin DataLink 16.
Ii felictam pe cei de la TeamNet si felictam si pe cei care au cumparat aceste drone!
Referitor la un alt sistem UAV –Raven – ei bine nu stim mare lucru. Prin 2011 americanii au venit la Buzau si au facut demonstratii cu aceasta drone de supraveghere in fata militarilor romani, invatandu-i pe acestia cum sa foloseaca UAV (24 de militari au fost instruiti). Motivul era unul simplu si de bun simt; in Afgansitan americanii si romanii patrulau umar la umar si era normal ca romanii sa poata folosi sistemele americane destinate cercetarii.
Mai stim ca acesta drona era/este dorita de militari nostri, fiind foarte utila, inclusiv pentru unitatile FOS, insa nu avem nici o dovada ca Raven ar fi intrat in dotare chiar si intr-un numar foarte redus, desi Wikipedia ne baga si pe noi in clubul operatorilor.
GeorgeGMT