Daca la noi Marina Militara este tratata asa cum stim, de ai senzatia ca este un copil adoptat si doar tolerat in cadrul Fortelor Armate Romane, in cazul altor tari se fac eforturi, desi respectivele natiuni nu sunt nici pe departe cu rusii la usa.
Spania este o astfel de natiune. Sigur ca veti spune ca spaniolii au traditie, fost mare imperiu, super-putere europeana, Marea Armada etc si ati avea dreptate, dar Spania de azi nu este Spania lui Filip al II-lea, nu este spaima Europei ci este un stat mai degraba cu probleme desi este cea de-a patra economia a UE.
Sigur ca Spania are insule si un litoral enorm, atat la Atlantic cat si la Mediterana, dar Madridul este foarte departe de linia frontului si orice s-ar intampla ei vor fi printre ultimii bombardati, cu toate acestea, spaniolii gandesc la viitor.
Planurile sunt ca in anul 2029 bugetul apararii spaniol sa ajunga la 2%, conform angajamentelor asumate, si marina va avea partea ei, corect calculata. De aici incolo amiralii de la Madrid au deja planuri de cresterea a numarului de nave disponibile.
In acest moment, Spania are comandate patru submarine S 80 PLUS, primul – S 81 “Isaac Peral” se apropie de intrarea in dotare dupa 20 de ani (nastere cu probleme) de la semnarea contractului, iar ultima nava – S-84 “Mateo García de los Reyes”, ar trebui sa fie pe apa in 2028.
Dar daca procentul de 2% va fi real, se ia in considerare comandarea a inca doua submarine, Spania urmand sa detina sase astfel de nave operationale.
In privinta navelor de suprafata, planurile actuale prevad cinci fregate F 100 modernizate si alte cinci fregate F 110 care sa inlocuiasca navele din clasa “Santa Maria”, dar daca cele doua procente chiar vor fi alocate pentru aparare, se vor mai comanda inca doua fegate F 110, Spania urmand sa detina 12 fregate – 5xF100 si 7xF 110.
Tot la capitolul forte navale, spaniolii trebuie sa ia o decizie pentru inlocuirea avioanelor EAV-8B+ Matador II si evident ca singurul aparat care poate fi operat de la bordul navei Juan Carlos I este F 35B. Daca fondurile vor fi disponibile, o decizie este asteptata cat mai curand.
Sigur, Spania este o tara diferita de Romania, Spania este cineva in istoria fortelor navale, pe cand Spania stapanea Atlanticul Royal Navy nici nu exista, dar daca lasam istoria de-o parte, putem constata ca de fapt spaniolii stau mult mai bine decat noi dpdv geografic. In Mediterana si Atlanticul de Nord, sunt numai aliati ai Madridului si nu orice aliati ci unii extrem de puternici. Cine sa atace Spania pe mare?!
In cazul nostru, Marea Neagra este un luciu de apa in care navele se scufunda, sangele curge si cu toate acestea noi tratam marina romana ca pe un copil nedorit, iar acest lucru s-ar putea sa ne coste candva, in viitor.
Ce este de remarcat aici este faptul ca marina spanioala stie exact pe ce sume s-ar putea baza odata cu cresterea bugetului apararii la 2%, de unde rezulta ca in Spania fiecare ramura a fortelor armate are un anumit procent si astfel alocarile nu sunt la bunul plac al unor politicieni vremelnici si de multe ori paraleli cu fortele armate.
GeorgeGMT