Cum in campania electorala de tocmai s-a incheiat, campanie… vorba vine, nu s-a intamplat altceva decat o balacareala mizerabila si nici macar o singura discutie serioasa despre viitorul Romaniei, pentru ca oricum probabil nici nu le pasa si pentru ca oricum nici nu-i duce capul sa faca un program serios, RoMilitary si-a creat propria platforma economico-sociala, care cuprinde cele mai importante probleme, din punctul nostru de vedere, pe care Romania le va avea de rezolvat in urmatorii ani.
Este vorba de probleme care sunt cu adevarat importante si care afecteaza viata a milioane de romani…
Nu pot sa exprim in cuvinte scarba cu care am privit gloata celor care vor sa-si imparta iarasi banii nostri si nu pot sa scriu ce solutie finala, pentru domnii politicieni, am eu in minte, dar presupun ca m-am facut destul de bine inteles.
Rogu-va aveti rabdare si cititi intregul articol. Chiar merita!
Ce-i dorim Romaniei – posibile prioritati in urmatorul deceniu
Pornind de la cateva intrebari esentiale pentru Romania, dar care au fost evitate, cu cateva mici exceptii, in cadrul recentei campanii electorale de catre toti oamenii politici:
Cum relansam demografia si echilibram piramida varstelor?
Cum vor creste veniturile mai repede decat calendarul agreat de scumpiri si liberalizari de preturi la energie?
Cum aducem investitii straine in Romania si crearea de IMM-uri?
Care este strategia de returnare a imprumuturilor externe luate de Romania?
Care sunt solutiile de crestere economica sustinuta pentru Romania, respectiv de re-industrializare?
Cum creati locuri de munca pentru noile generatii sau pentru romanii intorsi in tara?
Care este strategia de repatriere a romanilor plecati?
Cum reducem coruptia si birocratia?
Care este strategia pentru o armata, un invatamant o cercetare si o sanatate puternice?
Cum vedeti politica externa a Romaniei in 5 aspecte (dincolo de Schengen)?
Care este strategia vis-a-vis de Basarabia si romanii din comunitatile istorice din jurul Romaniei?
… am indraznit sa pun pe hartie o lista de idei pe care sa le dezbatem impreuna…
In acest document am incercat sa sintetizez convingerea mea despre directiile principale in care Romania ar trebui sa se indrepte in urmatorii ani. Nu imi revendic originalitatea ideilor ci doar am incercat sa pun pe hartie ceea ce cred eu ca ar trebui facut pentru tara aceasta, fiind de asemenea constient ca nu orice combinatie si nu toate masurile de mai jos sunt posibile simultan. Ideile de mai jos sunt masuri care mi s-au parut mie necesare a fi aplicate in decursul anilor. Cum ajungem de la aceste idei, pe care am incercat sa le grupez, la o strategieadevarata, functionala, este probabil si scopul dezbaterii noastre pe acest blog.
O prima idee ar fi crearea, prin implicarea unui grup de experti internationali si romani si prin negociere, a unui ansamblu de directii strategice pe sectiunile economie, legislatie si politica externa, continand actiunile concrete pentru fiecare punct al strategiei, cu simulari de impact ale masurilor si un calendar propus pentru aplicare. Cheia reusitei acestei strategii ar trebui sa fie insasi simplitatea si eficienta masurilor ce vor fi aplicate.
Sunt de recomandat consultari intre confederatiile sindicale, patronatele, membrii societatii civile, banca nationala, ministrii si reprezentantii partidelor politice. Fiecare runda de consultari ar trebui urmata de declaratii comune de presa ale participantilor. Pentru a garanta un maximum de credibilitate si neutralitate, o varianta ar fi ca aceste consultari sa aiba loc sub auspiciile Casei Regale a Romaniei, dand astfel ocazia tuturor celor chemati sa-si demonstreze bunele intentii si zadarnicind orice retorica legata de asumarea unor merite sau de publicitatea pur electorala.
Odata adus in forma finala, documentul ar putea fi semnat de catre fiecare dintre reprezentanti sub forma unui « Angajament pentru Romania 2012-2020 », materialul fiind apoi comunicat succint opiniei publice interne si internationale printr-o conferinta de presa fara precedent in istoria recenta a Romaniei, iar continutul integral trimis tuturor agentiilor de presa.
Astfel ne putem asigura ca, in urmatorii zece ani, 60-70% din eforturile statului roman vor fi directionate catre respectarea acestei strategii, perceptia la nivel international asupra Romaniei se va limpezi, iar predictibilitatea legislatiei interne si mediul fiscal prietenos vor constitui un semnal puternic pentru investitorii autohtoni si straini dar si pentru partenerii economici si strategici ai Romaniei !
De asemenea, credibilitatea Romaniei va spori demonstrand ca, in aceste momente grele, romanii sunt capabili sa se ridice deasupra disputelor partidelor sau ale grupurilor, si sa-si uneasca fortele intr-un parcurs bine gandit de reconstructie si modernizare a tarii!
Articolul intreg il puteti citi pe RomaniaEconomic, sau cu un simplu click, sus pe slider!
Marius Zgureanu