Romania Military

Ce mai face Mărăşeştiul ?

Sursa poza: tomis.ro

 

Acum 4 ani scriam un SF, propunand o varianta Aegis a fregatei Marasesti.

Bine, pe langa ca era Aegis, era impanata cu de toate, RAM-uri, Millenium-uri, turele Typhoon cu tunuri dar si cu Spike NLOS, MLRS-uri si, evident, rachete antinava si antiaeriene, acestea din urma fiind si SM3, si Barak8, si Stunner. Practic, pe fiecare centimetru patrat gaseai cate un sistem de armament.

Articolul il gasiti aici:

https://www.rumaniamilitary.ro/sf-ul-de-inceputul-saptamanii-aegis-frigate-marasesti-class

Articolul a starnit tot felul de glume dar, ca si mie, multora le era greu sa se gandeasca la retragerea navei din activitate sau, si mai rau, la taierea ei.

 

Marasesti a reprezentat momentul de varf al constructiilor navale militare romanesti.

Da, a iesit o nava top heavy, fara sistem centralizat de dirijare a focului, fara o aparare antiaeriana decenta, cu rachetoaiele alea antinava, mai periculoase pentru nava lansatoare decat pentru tinte, cu sisteme radar vechi, cu conditii nu prea fericite de locuit la bord dar nu aveai cum sa n-o iubesti si ne vine greu sa ne gandim ca va fi data la taiat.

Asa cum e, a participat la tot felul de misiuni si exercitii, niste entuziasti i-au mesterit un CMS pe baza de Windows si continua sa-si faca treaba cat poate de bine.

 

Marasesti, varianta intrata in dotarea Marinei Militare

 

Cand s-a lansat programul de achizitie de corvete si de modernizare a fregatelor tip 22, s-a anuntat din nou ca, dupa aceasta etapa, Marasestiul va fi retras si va fi achizitionata o fregata usoara in locul sau.

Nici atunci nu m-am simtit impacat si am tot comentat ca Marasestiul, “tuns scurt” la armament, cu echipajul redus corespunzator si spatiile interioare reamenajate, ar putea fi folosit cu succes pentru misiuni internationale, de la control si interdictie, la combaterea pirateriei sau interventie in situatii de criza umanitara. Modificat in acest mod, Marasestiul ar fi asigurat participarile Romaniei la misiuni, in timp ce 22-urile modernizate ar fi ramas disponibile pentru antrenamente de lupta in Marea Neagra, cu ochii pe vecinul si prietenul nostru.

 

Acum, dupa cum evolueaza lucrurile in privinta achizitiei de corvete, s-ar parea ca vom ajunge sa luam un model spre 3000 to, adica mai mult fregata usoara decat corveta, CEEA CE NU E RAU DELOC!

Daca vom duce contractul pana la capat, vom avea 4 fregate usoare si 2 fregate-fregate, toate dotate cu armament si senzori de ultima generatie si toate… antisubmarin. Ceea ce, din nou, NU E RAU DELOC, avand in vedere ca vecinii nostri rusi isi maresc flota de submarine din Marea Neagra.

 

Totusi, cred ca avem nevoie si de o fregata specializata pe antiaerian care sa le asigure umbrela de protectie impotriva avioanelor si rachetelor antinava, atunci cand opereaza departe, in larg.

La fel, avem nevoie ca, in caz de urgenta, sa putem asigura protectia antiaeriana/antiracheta a platformelor de foraj marin.

 

Cum bani pentru o nava noua nu vor fi usor de gasit (avem de completat flota de F-16, baterii Patriot, HIMARS, baterii de coasta, modernizari la dragoare, SHORAD/VSHORAD, transportoare, apoi tancuri) solutia ar putea fi tot batranul Marasesti.

 

 

Marasesti AEGIS – am exagerat “un pic” …

 

Ok, nu impopotonat cu Aegis si alte acareturi SF dar o nava dotata cu o aparare antiaeriana stratificata, cu SM6, ESSM si RAM, plus teleoperabile cu tunuri de calibru mic.

Un CMS modern, radare, optronica, sonare, torpile antisubmarin, sisteme de contramasuri si de razboi electronic, drone, un elicopter performant.

Nava are cca 1000 to in plus ca deplasament si este mai incapatoare decat 22-urile.

In plus, are in dotare radare si sisteme de rachete si artilerie sovietice de generatii vechi, voluminoase si grele, iar inlocuirea lor cu sisteme moderne ar mai atenua problemele de stabilitate a navei.

 

Principala provocare va fi gasirea spatiului pentru instalarea blocurilor Mk41. Pozitia optima ar fi in locul celei de-a doua turele AK726.

Varianta ideala ar fi 3 blocuri Mk41 x 8 celule: 2 blocuri varianta Strike (sa poti pune in ele 16 SM6) si un bloc varianta Tactical (cu 32 ESSM Block2). Ca masa totala, cu toate echipamentele aferente, ar ajunge la cca 120 to.

Ca sa creezi atata masa disponibila, renunti la cele 2 turele AK726 (cca 74to in total, cu tot cu munitie), la lansatoarele de rachete Styx de la prova (cca 20 to in total), la sistemele RBU6000 (cca 25to, cu tot cu munitie), reduci lungimea puntii unde s-a aflat turela a 2-a AK726 si elimini cu totul puntea unde au fost cele 2 RBU6000.

In felul asta iti ramane masa disponibila sa montezi si un Oto Melara 76mm la prova.

 

Ca sisteme radar, instalam ce se pune si pe celelalte fregate, oricum mult mai usoare decat magaoaiele sovietice.

Inlocuite torpilele sovietice cu doua lansatoare triple cal.324mm.

Date jos cele 4 turele AK630, cu tot cu radarele de dirijare a tirului si cu extensiile acelea din lateralele hangarului. Salvezi spre 40-45 tone, astfel ca poti pune linistit pe hangar 1 RAM si 1 Millenium (ultimul, in locul cabinei de dirijare a elicopterelor; americanii dirijeaza de pe punte si nu tusesc).

La fel, eliminate lansatoarele Styx de la pupa iar spatiul folosit pentru lansarea/recuperarea de RHIB-uri.

 

Desigur, rachetele antinava, torpilele si celelalte echipamente vor fi cele instalate si pe celelalte fregate, corvete etc.

In privinta rachetelor antinava, acestea pot fi instalate in zona centrala a navei, asa cum au si alte nave moderne, iar nava e suficient de incapatoare ca sa ia 16 bucati la bord.

In configuratia asta, cu echipamente mai usoare si amplasate mai jos, nava ar capata o mai buna stabilitate.

 

Inlocuirea cu echipamente si armamente moderne ar permite reducerea echipajului (greu de evaluat cu cat) si remodelarea unor spatii disponibilizate, pentru imbunatatirea conditiilor de viata de la bord.

 

Ca sa recapitulam:

1 tun Oto Melara 76mm;

1×8 Mk41 Tactical, cu 32ESSM Block2;

2×8 Mk41 Strike, cu 16 SM6;

8-16 Harpoon Block II +ER;

2x3x324mm – torpile;

1 RAM;

1 Millenium 35mm;

2 Teleoperabile cu 25-30mm, 7,62mm, eventual Spike ER sau Lahat N;

4-6 mitraliere cal. 12.7mm.

 

In locul sefilor din MApN si din Fortele Navale, m-as mai gandi o data, inainte sa retrag Marasestiul, mai ales ca NPR-urile vor fi, se pare, modernizate sau asta este dorinta celor din Fortele Navale.

 

Cristian Ganciu

Exit mobile version