Romania Military

Ce mai face Stiletto

Dupa ce, in ianuarie, George a postat un videclip despre M-80 Stiletto (aici: http://www.rumaniamilitary.ro/dassault-rafale-2015-presentation-sirpa-air-french-air-force ), am cautat date tehnice despre nava si, in urma informatiilor gasite, trebuie sa recunosc ca am fost la un pas de a scrie o noua serie interminabila de articole pe tema “Stiletto – o scula buna la toate”, completata cu desene imposibile in Word, pe model “Shaldag – o scula buna la toate”.  🙂  )))

 

Ca sa intelegeti de ce, sa ne uitam la datele comparative ale celor doua “scule”.

Nr.crt Parametru ShaldagMk III-V M-80Stiletto
  1 Deplasament maxim (to)          64 – 95         67
  2 Lungime (m)        26.7 – 31.2       26.4
  3 Latime (m)           6 –  6.4       12.3
  4 Pescaj (m)        1.2 –  1.25        1.2
  5 Capacitate incarcare (to)              6         20
  6 Viteza maxima (Nd)         40 – 43      50-60
  7 Autonomie (Mm) 700–1000@33Nd 500 @50Nd
  8 Material constructie    aluminiu naval  fibra carbon
  9 Operare (max SS)              4           5
10 Supravietuire (max SS)              6           7
11 Pret (mil.$)            6-9         6-10

Nu am comparat echipajele pentru ca la Shaldag ai 8-14 cu servantii de la armamente iar la Stiletto ai 3 oameni dar fara niciun armament.

 

Chiar si asa, la preturi similare, Stiletto duce o incarcatura tripla, cu 10-20 Noduri mai rapid, cu profil stealth, opereaza si supravietuieste pe o mare mai montata.

                                                                                                M-80 Stiletto

Testat, cu rezultate bune, pentru operatiuni antidrog in Columbia, Stiletto a mai participat, in 2006, in largul coastelor Californiei, la exercitiul de deminare OTH (over the horizon) Hawler, organizat de Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit One (EOD MU-1).

Scopul exercitiului a fost verificarea capacitatilor de exploatare a zonelor cu adancime foarte mica, folosind multiple sisteme si tehnologii cu echipaj uman si autonome: UAV, UUV, USV, MMS (Marine Mammal System) precum si scafandri de lupta, simultan, fara a fi detectati de oponenti.

Sub coordonarea NSTC-1 (acum EOD MU-1) prototipul Stiletto a desfasurat o varietate de seturi de misiuni specifice menite sa transforme conceptul operationilor (CONOPS) prin permiterea desfasurarii simultane in aria de operatiuni a scafandrilor de lupta si tehnologiilor multisenzor.

Exercitiul a fost un succes, cu rezultate si feedback al operatorilor si liderilor exercitiului extrem de favorabile. Pe baza acestei experiente conducerea superioara a EOD MU-1 si-a exprimat oficial dorinta de a lucra impreuna cu producatorul la design-ul, exploatarea si evolutia conceptului Stiletto MOC (Maritime Operations Center), pentru sprijinul operatiunilor MCM si VSW MCM.

 

Noul Stiletto MOC, sau Stiletto II, e ceva mai mare:

 

Deplasament: 175 to;

Lungime: 33 m;

Latime: 14.1 m;

Pescaj: 1.2m;

Viteza maxima: peste 50 noduri;

Viteza de croaziera 30 noduri;

Raza de actiune: 1500 mile marine la viteza economica (18 noduri);

Operational: mare de gradul 5;

Supravietuieste: mare de gradul 7;

Echipaj: 5 persoane.

                                                                                              Stiletto MOC

 

Spre deosebire de M-80, Stiletto MOC este prevazut cu un helipad pentru drone – elicopter pana la nivel Fire Scout, producatorul propunand si o varianta de inarmare usoara cu turele telecomandate, cuprinzand tun de 25mm, mitraliere .50, rachete Spike si Griffin.

In plus, spatiile interioare, foarte generoase, sunt alocate dotarilor pentru vanatoarea de mine, cuprinzand barocamera, vestiare pentru scafandri, RHIB/drona navala de 11m, doua barci pneumatice, UUV-uri tip King Fish si Remus 100, containere modulare pentru echipamente, spatii de cazare, conferinta si refacere post misiune.

Pe langa slipul de lansare pentru RHIB/drona, nava dispune de inca doua porti de acces la pupa si de un hatch pe puntea superioara pentru transferul direct sub punte pentru echipamentele/marfurile paletizate aduse de helicoptere.

Detalii mai multe ne ofera brosura navei:

http://www.mshipco.com/uploads/2/1/7/6/21769764/stilettomoc_onepager03-1.pdf

Puzderia aia de teleoperabile si mitraliere parca e proiectata de mine 🙂 ))))

 

Trebuie sa recunoastem ca nava ar veni ca o manusa pentru programul nostru de vanatori de mine.

 

Cu minime adaptari, gen instalarea a doua cai de lansare a minelor, folosind portile laterale de acces de la pupa, nava poate fi trimisa sa execute misiuni rapide de plantare de mine pe caile de navigatie ale inamicului sau in apropierea bazelor sale. Aici un rol foarte important il va avea reducerea amprentei sonore a navei care, in varianta M-80, suna ca o barca de curse dar nu cred ca e ceva imposibil de realizat.

 

In acelasi timp, generozitatea spatiilor si modularitatea navei permit, pe aceeasi structura, realizarea unui vanator de submarine ieftin si performant.

Nava poate fi dotata cu o varietate de sonare: dipping sonar, variable depth sonar si chiar towed array sonar. Din ce am gasit pe net, firma californiana L-3 Communications Ocean Systems a dezvoltat un asemenea sonar, Low-Frequency Active Towed Array Sonar (LFATS) VDS-100, apt sa fie utilizat de nave de 70 to deplasament.

Dotam nava cu doua lanstorpile duble de 324mm, cu reincarcare, in borduri, cam unde e barocamera, cu lansare prin saborduri.

Mai punem si doua rack-uri, la pupa, pentru grenade de adancime.

Completam cu sisteme de lansare la distanta a balizelor sonar (ma gandeam la utilizarea a 2-4 unitati de lansare Jumper, modificate).

Ca protectie antiaeriana, o solutie ar fi un sistem Sadral in prova, in locul turelei de 25mm.

In plus, completata nava cu 2 turele teleoperabile cu .50 si Spike.

Daca nu gasim un helicopter-drona care sa poata duce o torpila de 324mm, ne rezumam la un Schiebel S100 pentru cercetare, care sa poata duce o baliza sonar (18-20kg) sau o racheta Spike.

 

Nu am uitat varianta “missile boat”, cu o solutie de amplasare a rachetelor la pupa, in lateral, pe model Skjold.

Pentru Stiletto II as renunta la sistemul de ridicare a lansatoarelor, folosit de Skjold, si as folosi lansatoare fixe, sub puntea de zbor, cu evacuarea gazelor prin portile laterale pupa, si cu partea frontala protejata de un hatch care sa se traga in lateral in momentul lansarii.

Nu as exagera cu rachetele antinava, mergand pe 4 rachete din clasa Harpoon / RBS-15 sau similare.

Pentru protectie antiaeriana as incerca o solutie cu un bloc cu 8 rachete cu raza scurta-medie, gen Python 5 sau ceva similar ca dimensiuni, cu lansare verticala.

Turele teleoperabile cu .50 si Spike pentru protectie apropiata.

O drona Schiebel S100 pentru supraveghere si cam asta-i tot.

Radar EL/M 2258 (cel putin pentru varianta missile boat).

 

Completate cu cateva M-80 pentru operatiuni speciale, cu senzori subacvatici, supraveghere radar din aer si de pe coasta, un pic de acoperire aeriana cand e posibil, navele acestea ne-ar asigura o capacitate navala de luat in seama, realizata cu costuri mici.

 

Eroul Bula

Exit mobile version