Romania Military

Ce mai spune lumea prin târg

Am intrat într-un nou an, unul care se anunţă deosebit de interesant, astfel că mi s-a părut util să vă spicuiesc ce mai spune lumea prin târg.

Ucraina

Într-un articol din 31 decembrie 2018 al Geopolitical Futures se vorbeşte direct şi fără perdea despre posibilitatea dezmembrării Ucrainei. Articolul integral poate fi citit aici iar eu nu o să vă fac rezumatul. Notabil mi s-a părut că un website precum Geopolitical Futures vorbeşte deschis despre dezmembrarea Ucrainei indicând şi potenţialii „beneficiari”. Chestiunea mi se pare uşor surprinzătoare în contextul în care, de obicei, acesta este discursul Rusiei. Aşa că, se anunţă vremuri interesante pentru Ucraina în 2019, de altfel an electoral.

Deşi pentru România aceasta poate părea o veste bună, precedentul dezmembrării Ucrainei este extrem de periculos, cel puţin în opinia mea. Ar fi ca şi cum am redeschide cutia Pandorei fără a avea o soluţie la dispoziţie şi un ciomag pe măsură.

Secretarul General al NATO, Jens Stolttenberg a declarat pe 13 decembrie 2018 cu ocazia unei întâlniri cu preşedintele Ucrainei că suportul alianţei va continua, menţionând livrări de echipamente de comunicaţii dar şi suport în ceea ce priveşte capabilităţile navale, logistica sau apărarea cibernetică.

“Allies recognize Ukraine’s aspirations to join the Alliance,” a mai spus Stoltenberg. “We want to see your country succeed.”

Lăsând retorica oficială deoparte, pentru ca Ucraina să fie primită în NATO, ar trebui să găsească o soluţie pentru conflictul îngheţat cu Rusia. Nimeni nu-şi doreşte în NATO o ţară profund coruptă care în ziua următoare aderării ar invoca articolul 5…

În acest context, reglementarea prealabilă a tuturor conflictelor este absolut necesară însă am mari dubii că există voinţă politică internă în Ucraina în acest sens. 2019 este an electoral, aşa că Ucraina merită toată atenţia noastră.

Sursa: Geopolitical Futures

Germania

Germania se aşteaptă la deteriorarea pe mai departe a relaţiei cu Rusia.

„In an interview with German news outlet Pfalzischer Merkur, the German commissioner for Russian relations said he expects setbacks in relations with Moscow in 2019. He described Russian policy as “unpredictable,” noting as examples the poisoning of former Russian spy Sergei Skripal, the end of the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty and the ongoing conflict in eastern Ukraine. He added that Russia is facing growing social and economic pressures. Just this week, in fact, Russia’s chief auditor, Alexei Kudrin, reported that Russians’ real incomes grew by only 0-0.4 percent in 2018. This could create problems for the Russian government – which could, in turn, complicate relations with Germany.”

Aceasta în condiţiile în care, în 2019, Germania va deţine comanda Very High Readiness Joint Task Force, sau VJTF pe scurt, o forţă de intervenţie rapidă compusă din 8 000 de militari, dintre care se pare că 5 000 vor fi germani, dar şi un loc în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

România şi Marea Neagră

Mai departe trecem la declaraţiile fostului comandant al trupelor SUA în Europa (2014 – 2017), Ben Hodges, care a dat mai multe declaraţii despre situaţia din Ucraina şi ambiţiile Rusiei de a controla pe deplin Marea Neagră:

„It’s not going to happen in the next six months, but this is the direction they’re taking until they completely own the Black Sea and they’ve isolated Ukraine.”

“So much energy was being put into the Baltic region,” a spus Hodges, “but there was not something equivalent in the Black Sea.”

Acesta evidenţiază rolul pe care România ar trebui să-l joace la Marea Neagră, ca principal pilon al Occidentului, rol evidenţiat de altfel de investiţiile americane la bazele aeriene de la Mihail Kogălniceanu („MK”) şi Câmpia Turzii.

“We decided MK should be a hub, a power projection platform out into the Black Sea for air and land forces,” a spus Hodges. “It’s not a permanent base. It’s a Romanian air base. But we have a very large footprint inside.”

Vorbind despre brigada mecanizată aflată în rotaţie în Europa – armored brigade combat team (ABCT), aflăm de la Hodges că un batalion al acestei brigăzi este permanent dislocat la MK.

Americanii par pregătiţi să suplimenteze numărul de blindate aflate la MK fiind evidenţiat potenţialul de creştere al bazei unde deja se desfăşoară operaţiuni de întreţinere, este depozitată muniţie şi s-au derulat investiţiile necesare pentru ca baza să poată găzdui elemente de comandament mai complexe. Importanţa bazei de la MK este evidenţiată negru pe alb în fraza de mai jos:

“It’s the only installation in the Black Sea region that supports U.S. [forces],” a spus Hodges.

Convenţia de la Montreaux şi restricţiile sale sunt din nou amintite de Ben Hodges care declara: 
“This is a very important consideration, and the Turks are very strict on the enforcement of the Montreux Convention. [That] suits the Russians just fine because they got their Black Sea fleet there in illegally annexed Crimea.”

“Romania is key,” ne-o spune direct Hodges. “Turkey is so focused to its south that they have not developed a large presence in the Black Sea. It ends up being Romania that’s going to be the center of gravity for the West in countering Russian aggression.”

„That doesn’t necessarily mean NATO builds up the Romanian Navy”, a spus Hodges, „but the alliance does need to help them defend their offshore oil wells and develop land-based defense systems.”

“The NATO alliance needs to come up with a clever way that you can maintain a presence even within the confines of the Montreux Convention,” a mai adăugat generalul. „And, of course, we need to help Ukraine to develop their own maritime strategy with the right type of capabilities to defend their own coastline and defend their own freedom of navigation.”

Sublinierile îmi aparţin. Negru pe alb, generalul nu spune că SUA ne va construi marina militară ci doar că ne va ajuta să ne apărăm Zona Economică Exclusivă, inclusiv prin dezvoltarea de sisteme de apărare cu baza la sol. Augmentarea capabilităţilor marinei militare pare să rămână exclusiv în sarcina noastră iar până acum nu părem să facem mare lucru în acest sens deşi necesitatea este urgentă.

Lupta pentru influenţă în Europa Sursa: Defense News

Baza aeriană de la Câmpia Turzii a beneficiat şi ea de numeroase investiţii – circa 40 000 000 USD fiind cheltuiţi sau urmând a fi cheltuiţi între 2015 şi 2019.

Conform celor de la Defense News care au vizitat Câmpia Turzii în iulie 2018, principalele investiţii au avut în vedere mărirea capacităţii bazei de a primi şi opera un număr mai mare de avioane de luptă şi de transport împreună cu întreţinerea asociată, de a stoca muniţii şi combustibil, devenind evident că va deveni principala bază aeriană din România, explicabil cumva şi prin poziţia mai puţin expusă din interiorul arcului carpatic. Se urmăreşte şi modernizarea infrastructurii electrice pentru a avea la dispoziţie resursele energetice necesare altor extinderi viitoare ale bazei. Dar pentru mai multe detalii o să vă rog să accesaţi linkul de mai sus.

Ce mi se pare esenţial de remarcat este că baza aeriană de la Câmpia Turzii va deveni din ce în ce mai importantă, investiţiile de mai sus fiind o dovadă clară în acest sens.

În final, câteva gânduri

Licitaţiile anulate sau pe cale de a fi anulate îmi arată că guvernul român nu înţelege nici pe departe situaţia în care ne aflăm şi, mai mult decât atât, nici nu pare să-şi dorească prea mult acest lucru. Explicabil cumva când la conducerea Camerei Deputaţilor avem un condamnat penal la doi ani de închisoare cu suspendare iar principalul consilier de stat al primului ministru este un om acuzat şi condamnat nedefinitiv pentru fapte de corupţie: trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate. Asta doar ca să dau două exemple.

În aceste condiţii lucrurile nu arată prea roz pentru noi. Cu europarlamentare în mai şi prezidenţiale în noiembrie, 2019 va fi un an deosebit de interesant şi acasă, nu doar la vecini. Tot ce doresc eu să fac este să vă invit să votaţi pentru că am vazut unde ne-a adus absenteismul de la precedentele alegeri. În contextul în care PSD domină copios parlamentul, cred că este absolut obligatoriu ca preşedintele să aibă altă culoare politică. Pur şi simplu este mai sănătos aşa.

Pentru România îmi doresc în primul rând o creştere economică sănătoasă în 2019 chiar dacă perspectivele nu sunt tocmai îmbietoare. Pentru armată îmi doresc finalizarea programelor începute (Patriot, Himars, Piranha 5), o soluţie la licitaţia corvetelor şi bateriilor de coastă (deşi cred sincer că ambele licitaţii vor fi anulate), o soluţie la licitaţia contestată pentru camioane, continuarea achiziţiei de F16 şi demararea programelor SHORAD/VSHORAD.

Nicolae Hariuc

Exit mobile version