Stirile despre imigranti au captat atentia mass-mediei si publicului, in special disputele privind repartizarea lor in tarile UE, dar nu trebuie sa uitam ca la anul avem alegeri locale si parlamentare.
Asa ca aruncam o privire, pentru a vedea ce a ramas din atmosfera lui 16 noiembrie 2014 si cat s-a schimbat viata politica fata de acel moment.
Va aduceti aminte ce promisiuni, ce elan, pe partidele de opozitie?
Ce spaseala si promisiuni de reforma la PSD?
Cate sperante in noul presedinte ?
CE S-A INTAMPLAT DE ATUNCI ?
Guvernul si parlamentul:
– au reinstituit indemnizatiile pentru revolutionari;
– au reinstituit pensiile speciale. Daca la militari mai e cum mai e (se vor calcula in baza veniturilor brute din ultimii 5 ani de activitate), la diplomati pensia va fi 80% din salariul de baza la care se adauga INDEMNIZATIILE SI SPORURILE DIN ULTIMA LUNA DE ACTIVITATE (am mai vazut filmul asta);
– au instituit pensii speciale pentru functionarii parlamentari;
– au instituit pensii speciale pentru parlamentari;
– au triplat veniturile pentru inaltii demnitari;
– au marit veniturile parlamentarilor;
– au rectificat bugetul, mutand fonduri de la investitii si aparare catre administratia publica (bani pentru primarii ca vin alegerile) si catre asistenta sociala (bani de pomeni electorale);
– dupa chinuri si o prima forma catastrofala, au reusit sa scoata un cod fiscal ceva mai retinut dar tot pro-consum in loc sa fie pro-investitii.
Unele au fost deja adoptate si promulgate, altele sunt inca prin parlament dar directia este asta.
De Johannis nu pot sa va spun prea multe pentru ca tot a fost plecat …….. cu treburi….
Echipa lui de la Cotroceni, catastrofala pe comunicare. N-am stiu niciodata cu ce mandat se duce la consiliile europene, ce face acolo, ce discuta, care sunt pozitiile sale pe temele majore de politica interna si externa, in schimb am aflat ca nevasta-sa bantuie pe la casele de moda si ca vor nu stiu ce modificari la vila de protocol.
Obsedat sa nu semene cu Basescu, sta ascuns si rateaza ocazie dupa ocazie de a-si construi o imagine credibila.
Despre partide numai de bine 🙂
PSD-ul, pe masura ce-i rareste DNA-ul, scoate lideri tot mai slabi si cu initiative tot mai tembele.
PNL-ul, dupa ce a zis ca va rupe scena politica in doua, a redus volumul si o scalda caldut cu PSD-ul. A scos un program de guvernare rahitic, fara cap si coada, fara solutii economice si demografice credibile, si a anuntat un guvern din umbra, plin cu mortaciuni din guvernarile Boc si Tariceanu.
Singura reforma consta in faptul ca Alina Gorghiu s-a tuns mai scurt si si-a facut bucle pe stanga.
Probabil urmeaza sa-si faca si Blaga bucle ca sa fie reforma completa.
Si pe ei ii rareste DNA-ul.
Impreuna cu PSD-ul au omorat discutia privind votul prin corespondenta.
PMP-ul a pornit taras-grapis apoi s-a dus Elena Udrea peste ei si i-a smantanit. Nu cred ca mai scoate Basescu ceva din ei.
M10 nu reuseste sa ne arate nimic dincolo de Monica Macovei. Cu merite incontestabile pe reforma justitiei si lupta anticoruptie, Monica Macovei nu reuseste sa iasa din discursul de ONG-ist. Total nepregatita pe teme economice, cel putin naiva pe temele majore de politica externa (sa primim refugiatii din Siria si sa intervenim militar in Siria !!!?? ). Nimeni relevant pe langa ea.
UNPR, o adunatura de securisti si traseisti politici, cu Interesul National la butoniera.
Iudemereee …….. egal cu sine insusi 🙂
Asta e oferta politica, asta daca nu ne gandim la Noua Dreapta sau la alti besmetici, gen Edijnaia Rumunjia a lui Bogdan Diaconu (cum ar zice un amic de pe blog).
CE E DE FACUT ?
Prima reactie ar fi sa ne gandim la un nou partid care sa intre in parlament, sa rupa tot, sa preia gurvernarea, sa faca si sa dreaga.
Un astfel de proiect necesita un leadeship puternic, cunoscut electoratului si cu o mare capacitate de tractiune electorala.
Apoi ai nevoie de o resursa umana numeroasa si bine pregatita, resurse financiare si logistice.
Toate astea trebuie sa le realizezi, incercand, in acelasi timp, sa triezi si sa verifici oamenii care-ti intra in partid pentru a evita traseistii, oamenii cu tinichele de coada precum si cartitele trimise de partidele existente deja pe piata.
Faptul ca s-a simplificat procedura de infiintare pentru partide nu rezolva toate problemele pentru ca ai nevoie de multi oameni de calitate in structurile nationale, judetene si cel putin ale oraselor principale.
In mod similar, trebuie verificati cei care vin sa sprijine financiar si logistic noul partid pentru ca nu vrei sa te trezesti atasat vreunui grup economic cu probleme cu justitia sau implicat in alte porcarii.
Aici as face o paranteza , cu referire la apelul unui coleg de blog care ne solicita sa demaram noi un partid, pornind de la nucleul format in jurul blogului.
Dincolo de cateva elemente care ne fac sa gravitam in jurul acestui blog (ingrijorarea pentru starea armatei Romaniei, situatia generala de securitate a Romaniei si nemultumirea fata de clasa politica), optiunile noastre sunt diferite atunci cand vorbim despre solutii economice, politice, sociale, relationarea cu alte tari si cu structurile euroatlantice. Unii suntem de dreapta, altii spre dreapta extrema, altii de stanga, unii proamericani, altii progermani, altii prorusi sau proneutralitate.
Sa demaram acum un proiect inseamna dezbateri interminabile despre directia care va trebui promovata de noul partid, solutiile sale economice, sociale, de politica externa. Apoi, pe masura ce un grup de opinii va castiga teren, ceilalti se vor simti exclusi ceea ce, in final, va duce la spargerea comunitatii din jurul blogului.
Parerea mea este ca RoMilitary trebuie sa faca ce facea si pana acum, noi avand libertatea sa ne raliem caror proiecte politice dorim sau sa demaram, individual sau in diferite combinatii, noi proiecte politice.
Revenind la ce este de facut, v-as propune sa luati lucrurile pas cu pas, fara sa va avantati in proiecte astronomice si costisitoare.
Primul pas sunt alegerile locale de anul viitor si v-as propune sa va concentrati pe acestea, in special pe zonele urbane.
In zona urbana electoratul este mai informat, s-a saturat de experimentele esuate ale partidelor politice, cu candidati care ajung in parnaie, si exista un orizont de asteptare important si o nisa destul de larga unde se poate opera cu succes cu candidati antisistem.
Va reamintesc scorul lui Nicusor Dan la Bucuresti la localele precedente.
Nu inseamna obligatoriu sa va bagati sa candidati la primariile de orase ci puteti sa candidati la consiliile locale din orasele medii si mari.
Pentru asa ceva aveti la dispozitie doua variante:
- partide regionale – se pot infiinta usor, modele de statute, regulamente si programe politice
se tot gasesc pe internet, le adaptati, dati drumul la formalitatile de inregistrare si porniti la treaba. Exista o limitare care spune ca daca nu depuneti candidaturi in cel putin 70 sau 75 circumscriptii in doua randuri consecutive de alegeri de acelasi tip (locale+locale sau parlamentare+parlamentare) partidul se desfiinteaza dar nu trebuie sa va bateti capul acum pentru ca vor fi primele alegeri la care participati asa ca depuneti candidaturi numai unde va simtiti tari;
2. candidaturi independente – sunt mai simple de realizat dar trebuie sa strangeti liste cu
sustinatori. Pentru un municipiu resedinta de judet, trebuie sa reprezinte cel putin 1% din numarul alegatorilor inregistrati dar nu mai putin de 1000 de persoane.
Ca sa dau un exemplu Tulcea (luati-l ca un exercitiu):
Populatie totala: 73.700 locuitori;
Mandate de consilieri locali (2012): 21;
Populatie cu drept de vot 62.650 persoane;
Prezenta la vot: 65% – o presupunere maximala;
Alegatori prezenti la vot: 62.650 x 65% = 40.723 alegatori;
Voturi nule: 4% ( la alegerile locale, nulele sunt undeva intre 4 si 8%)
Voturi valabil exprimate 40.723 x 96% = 39.094 voturi (in 2012 au fost 34.724);
Pragul electoral pentru partide: 5% = 1955 voturi;
Coeficientul electoral pentru independenti: 39094 / 21 = 1862 voturi.
Pe scurt, pentru un oras de dimensiunea Tulcei, aveti nevoie de aproape 2000 de voturi, atat ca partid cat si ca independent, ca sa prindeti un mandat. La partide ai avantajul ca, daca ai trecut pragul de 5%, chiar cu foarte putin, ai sanse ca la redistribuire sa mai prinzi un mandat de consilier local datorita voturilor obtinute peste pragul de 5%.
Sigur, pentru a va pune la punct trebuie sa cititi legislatia si sa urmariti toate schimbarile de la statistica, privind populatia. Cel mai bine ar fi sa aveti si un prieten jurist / avocat dar sa fie bun.
Construiti-va un program electoral axat doar pe probleme locale, fara sa deviati in teme de politica mare. Mergeti pe teme legate de infrastructura (de obicei e praf), oportunitati pentru investitii, relatia alegatorilor cu administratia locala, coruptie, proiecte sociale si culturale.
Faceti-va o lista de proiecte, nu lunga, si ramaneti concentrati pe ea.
In privinta promovarii imaginii, promovati-va proiectele puternic pe retelele sociale.
Incercati sa va imprieteniti sau macar sa aveti o relatie ok cu ziaristii locali, prezentati-le proiectele voastre si incercati sa obtineti invitatii la emisiuni sau sa dati interviuri.
Lista cu proiectele, promovarea ei pe retelele sociale si crearea relatiilor cu mass media locala nu trebuie sa astepte demararea campaniei electorale pentru ca va fi greu in acea perioada scurta sa realizati aceste lucruri si sa obtineti si spatiu in media, cand vor veni partidele cu teancul de bani.
Tot ca sa va dau un exemplu, impreuna cu doi prieteni am creat o pagina pe FB, intitulata Idei pentru Tulcea in care am inceput promovarea unor proiecte pe care le consideram utile pentru oras.
La momentul asta nu am avut nicio discutie daca vreunul din noi va candida dar am lansat ideile si le lasam sa se rostogoleasca. https://www.facebook.com/Idei-pentru-Tulcea-293881014156337/timeline/
Le-am promovat free, chiar cu riscul sa fie preluate si de altii si introduse in programele lor electorale.
In privinta campaniei electorale, nu va complicati cu mari donatori care sa va creeze obligatii ci mergeti din om in om. Oricum trebuie sa strangeti semnaturi deci va trebui sa vorbiti cu multi oameni.
Nu exclud cu totul utilizarea a 1-2 bannere si a afiselor electorale la panourile de afisaj dar as merge pe flyere de pus in cutiile postale sau, mai simplu, sunat la usa, dat flyerul, schimbat doua vorbe, strans mana si atat.
Pe flyere trebuie sa fie prezentarea succinta a voastra (fara abureli) si lista de proiecte pe care vreti sa le realizati.
Daca reusiti sa fiti invitati in emisiuni sau sa dati interviuri evitati sa va transformati in Monica Tatoiu, cu opinii si solutii pentru toate problemele omenirii, si ramaneti concentrati pe prezentarea voastra si a proiectelor voastre.
Daca se insista cu mutarea discutiei pe teme nationale / internationale, subliniati ca doriti sa ramaneti pe temele locale pentru ca lumea e plina de oameni care-si dau cu parerea despre orice.
Evitati discutiile despre doctrine politice pentru ca administrarea unui oras nu are legatura cu asta. Doctrina voastra trebuie sa fie “Rezolva problema.”
Pana dupa alegeri nu puneti botul la propunerile venite de la partide si vedeti-va de drumul vostru. Chiar evitati sa fiti vazuti cu ei. Daca sunteti candidati antisistem, ramaneti asa pana la capat.
Ce spun aici reprezinta cam ce as face eu daca m-as decide sa candidez dar asta nu insemana ca nu puteti sa aveti langa voi oameni care se pricep mai bine la comunicare si care sa va dea si alte idei.
Tot timpul tineti cont ca trebuie sa aveti o campanie inteligenta si cu putini bani.
Daca va ies ploile, nu va grabiti sa va combinati cu partidele locale, nu va grabiti sa aderati la vreun partid ci luati-o incet, invatati dedesubturile administratiei, promovati-va permanent ideile, comunicati bine (cat trebuie, cand trebuie, nu plictisiti electoratul cu fizicul vostru dar nici nu-i lasati sa va uite).
Daca veti critica administratia, nu o faceti de dragul zgomotului, nu fiti isterici ci blindati-va cu argumente si documente inainte de a combate o decizie sau o actiune a administratiei locale.
Construiti-va cu rabdare o imagine solida si nu intrati in panica pe motiv ca vin parlamentarele si n-ati candidat. Ati pornit la un drum mai lung si, daca totul merge bine, puteti sa va faceti planuri pentru parlamentarele din 2020 sau puteti sa va construiti o cariera in administratia locala.
In astia 4 ani de mandat aveti timp sa studiati piata politica, sa vedeti daca mai sunt si altii ca voi sau daca au aparut formatiuni credibile pentru o eventuala colaborare, pe viitor.
Ideal ar fi ca actuala clasa politica sa fie schimbata rapid dar lucrurile nu se fac batand din palme. Aveti nevoie de multa munca si rabdare pentru a va construi o imagine credibila, pentru a putea cere, mai tarziu, voturi pentru un proiect national.
Nu exclud aparitia vreunui lider charismatic care sa se puna in fruntea unei miscari de reinnoire a clasei politice si care sa obtina un vot masiv pe o emulatie asemanatoare celor din 1996, 2004 sau noiembrie 2014 dar, cum pana acum astfel de proiecte s-au transformat in partide de hoti si incompetenti, nu-mi fac mari sparante in directia asta.
Asa ca, daca doriti sa schimbati ceva, inhamati-va la munca, bagati talpa, construiti cu rabdare si nu mai visati cai verzi pe pereti, cu rezultate obtinute in 5 minute.
Eroul Bula