Romania Military

Ce se intampla cu Transnistria dupa asocierea Moldovei si Ucrainei la UE

Într-o perioadă estimata ca dificilă de după semnarea acordului de asociere a Ucrainei si Moldovei cu UE, Transnistria poate și trebuie să fie utilizata ca un atu in confruntarea cu Kremlinul, scrie ziarul ucrinean „Deny”.

„Transnistria este conflictul regional preferat al Kremlinului. Trebuie remarcat faptul că, la Vilnius, acordul de asociere si liber schimb cu UE va fi semnat si de Republica Moldova, nu doar de Ucraina, fapt care sporeste si mai mult durerile de cap ale diplomației ruse, preocupata de cursul european al Ucrainei”.

Avand o acuta orientare pro-moscovita, Transnistria a fost întotdeauna privita ca un mijloc eficient de presiune asupra Republicii Moldova și a Ucrainei. Mai ales pentru că in „republica” există si un contingent militar rus” – notează ziarul. Acum, se pare ca roata istoriei se intoarce.

Transnistria va deveni complet izolata de Federația Rusă: „Comunicarea cu Moscova se face numai prin Ucraina. În fața deteriorării relațiilor dintre Kiev și Moscova, și apelarea ultimei la limbajul războaielor comerciale, acelasi tratament va putea fi aplicat si Transnistriei.

Desigur, nimeni nu are de gand sa infometeze populatia din regiunea separatistă, mai ales ca aici locuiesc mai mult de 150 de mii de cetățeni ucraineni, dar Kievul ar putea foarte usor sa creeze dificultăți Moscovei.

Asa s-a întâmplat ca în perioada sovietică aproape toata industria Republicei Moldova sa se concentreze pe malul stâng al Nistrului. Astăzi, proprietarii acestor industrii sunt afaceristii rusi. Atunci când, în luna noiembrie, Ucraina si Republica Moldova vor intra într-o zonă de comerț liber cu Uniunea Europeană, Transnistria va fi complet înconjurată de teritoriile vamale europene. În astfel de circumstanțe, perspectivele Transnistriei sunt în mare măsură determinate de comportamentul Kievului” , – prezic analistii publicatiei citate.

„Nu este greu să ne imaginăm că in urma inchiderii hotarelor ucrainene, afaceristii transnistreni vor trebui sa se duca cu plocoane în Moldova. În consecință, toate problemele mediului de afaceri rusesc nu vor mai gasi rezolvare la Tiraspol, ci la Chișinău si, într-o anumită măsură, la Kiev”.

Rusia nu are mijloace la indemana pentru a schimba situația. Este clar pentru toata lumea ca razboaiele comerciale nu vor putea schimba vectorul politicii externe din Ucraina și Republica Moldova. Dimpotrivă, orice astfel de agravare întărește dorința elitelor politice din cele două țări sa scape cât mai curând posibil de presiunea Rusiei, inclusiv sa smulga din mâinile Kremlinului sursa promovarii și sponsorizarii separatismului regional. Prin urmare, Kremlinul va pierde sprijinul în regiune și orice interes politic pentru Transnistria” – scrie Deny.

„În prezent, Ucraina este interesată în menținerea stabilității în regiune” – declara directorul Centrului pentru Studii a Societatii Civile, Vitaly Kulik.

„Este de înțeles. Transnistria este un atu in negocierile cu Moscova, și sa-l arunci pe masă acum este inutil. Dar dacă la Moscova vor invinge capetele infierbanatate, atunci acest atu va lua parte la joc. Și Moscova nu va putea raspunde cu absolut nimic. Se pare că timpul separatismului transnistrean s-a cam scurs” – trage concluzia publicatia de la Kiev.

Sursa: Incomemagazin.ro

 

Exit mobile version