Sa fiu sincer nu am nici o idee la ce sa ma astept in Ucraina, cina va castiga sau cand se vor incheia violentele. Acest articol pleaca de la doua idei: Prima – nu exista baieti buni si baieti rai (doar interese). A doua, resursele naturale redeseneaza hartile imperiilor moderne.
Trecem la prima idee, discutand despre Ucraina si trebuie sa intelegem ca nu este vorba despre o lupta intre bine si rau – pentru libertate – ci una intre interesele unor baieti sau a celorlalti baieti. Ca o opinie proprie, cred ca populatia majoritara va fi saraca in continuare indiferent cine castiga, singurul beneficiu ar putea fi incheiera varsarii de sange pe strazi.
Situatia actuala, semnalata din surse media, arata ca NTAO a trimis 60 de avioane militare in Europa de Est ca o consecinta la evenimentele din Ucraina. Se asteapta ca patrulele aeriene din statele baltice sa fie triplate in urmatoarele saptamani, iar in Romania se desfasoara misiuni de zbor cu aparate de tip E-3 AWACS.
Ce tipuri de avioane a trimis NATO in Europa de Est si mai multe detalii gasiti in clip
Ce stat urmeaza dupa Ucraina?
O vorba inteleapta spune ,,Daca nu stii la ce sa te mai astepti de la viitor, uita-te la istorie!” dar o adaptare la zilele noastre ar fi ,,… uita-te pe harta de resurse naturale al lumii!”
Rusia reprezinta mai mult de 25% din totalul de hidrocarburi de care Europa are nevoie. Incepand cu 2006 statele din Europa, dar in special cele membre UE, au incercat sa gaseasca o alternativa la importurile de gaz si petrol din Rusia.
Un punct la fel de fierbinte ca situatia din Ucraina, dar minimalizat de presa, este conducta subacvativa Trans-Caspiana si Coridorul de Sud (Ajerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria etc.). Acest proiect va schimba complet harta energetica a Europei si va fi pe termen lung.
Conducta Trans-Caspiana (Turkmenistan-Ajerbaijan) nu reprezinta o idee noua, pentru prima data s-a vorbit public despre acest prioect in 1996. Proiectul are ca scop o conducta de 300km sub apa care sa lege orasele Turkmenbashi si Baku. Principalul furnizor de gaz va fi Turkmenistan, stat ce produce in prezent 77 miliarde de metri cubi pe an, dar multumita populatiei sale reduse, Guvernul de la Ashgabat poate exporta o cantitate de pana la 44 miliarde metri cubi anual.
Dar infrastructura de exploatare si transport a Turkmenistanului este foarte slaba, daca se vor face investitiile necesare pana in 2020 acest stat va putea exporta intre 80-84 miliarde metri cubi gaz pe an (repet: pana la 84 pe an doar la export).
Cat timp ar putea Turkmenistanul sa satisfaca acesta cere? Expertii apreciaza ca rezerva de gaz natural a aceste tari sa depaseasca SUA si Arabia Saudita (impreuna), dar cu exceptia exploatarii gazelor de sist.
Care sunt barierele ce trebuiesc depasite de Turkmenistan? In primul rand regimul de la Ashgabat a evitat aderarea la Eurasian Union, vecinii sai sunt influentati de Kremlin , nu are infrastructura necesara exploatarii si transportului de gaz si in ultimul rand acest stat nu are iesire la Oceanul Planetar.
Care este situatia actuala a Turkmenistanului privind exportul de gaz? Turkmenistanul si alti vecini ai sai au nevoie de Rusia pentru a putea exporta aceste rezerve. Pana in 2009 Turkmenistanul a livrat Rusiei 87% din exporturile sale, iar Kremlinul a reexportat acesta resursa la preturi mult mai mari.
Turkmenistanul nu are nimic de zis in pretul de export al propriului gaz si putine de facut. Dupa ce criza economica a lovit Europa, Rusia a redus importul de gaz din Turkmenistan de la 40miliarde metri cubi pana la 9.6 in 2010. In urmatorii 3 ani, importurile Rusiei nu au depasit 10 miliarde metrii cubi. Aceasta masura a afectat economia turkmena si a devastat industria de exploatare a gazului fortand regimul de la Ashgabat sa inchida cateva rafinarii pe motivul lipsei de cumparatori.
Acesta masura a fost lovitura ce “a trezit” Guvernul de la Ashgabat care a inceput imediat demersul de diversificare a clientilor.
Un alt proiect ar putea fi redeschiderea negocierilor pentru exportul in Asia Centrala. In 2006 s-a luat in calcul o conducta care sa lege Turkmenistanul de China si care sa treaca prin Uzbekistan si Kazakhstan. China ar urma sa semneze un contract prin care se angajeaza sa cumpre anual o cantitate minima de 40 miliarde metri cubi de gaz anual.
Proiectul a fost un succes enorm , in 2009 conducta s-a deschis, nevoia de gaz ale industriei chinezesti au fost satisfacute de resursa turkmena, iar Ashgabat putea sa-si sustina economia multumita pretului oferit de Beijing. In 2013 cele doua tari (Turkmenistan si China) au incheiat inca un acord pentru suplimentarea exportului anterior cu inca 25 miliarde metrii cubi pe an.
Rusia incearca sa reduca dominatia chineza din centrul Asiei (regiune considerata de rusi ca sfera lor de influenta) si este foarte atenta la investitiile Beijingului.
Moscova si Beijingul se privesc cu neincredere, de aceea se cauta o alternativa si la acest proiect. In prezent conducta traverseaza Kazakhstan, stat loial Kremlinului, iar o solutie ar putea fi construirea unei conducte care sa traverseze Tajikistanul. China a facut primele demersuri promitand Tajikistanului ajutor militar in valoare de sute de milioane de dolari pentru a-si putea asigura conducta in acea regiune foarte instabila. Aceste mutari sunt o reflexie a razboiului geopolitic dus de China si Rusia in Asia Centrala.
Kremlinul stie ca nu poate sa se opuna diplomatic exportului de gaz turkmen catre China, atunci singura solutie ar mai ramane deschiderea focului printr-un proxy war.
Criza din Ucraina ofera o oportunitate noua Turkmenistanului (pietele din Europa), aici reintra in peisaj conducta Trans-Caspiana. Acesta conducta va fi legata la Trans-Anatolian proiect ce traverseaza Ajerbaijan, Georgia si Turcia pana la granita cu Bulgaria. Trans-Anatolian este controlat in totalitate de SOCAR, companie din Azerbaijan.
Viitorul suna din ce in ce mai rau pentru monopolul Rusiei pe pietele din Europa si Putin incearca sa anihileze toate alternativele, altfel nu tara sa nu va mai avea nici un viitor, putind sa urmeze colapsul Rusiei dupa cel al URSS-ului.
Harti cu conductele si mai multe detalii in clip
Citeste si Interese tot mai mari pentru China in Asia Centrala
NeroFlash