HMAS Warramunga – o fregata din clasa „Anzac”
Premierul australian Malcolm Turnbull a anuntat joi in parlament ca tara sa isi va majora cheltuielile pentru aparare, in urmatorii zece ani, la un nivel nemaivazut pe timp de pace. Presa australiana descrie investitiile ca fiind “masive” si are perfecta dreptate daca ne uitam ca Australia va investi 139 de miliarde de dolari americani in aparare.
Astfel, flota de submarine va fi practic dublata (fata de cele 12 submarine noi care urmeaza sa fie comandate), la 24 de nave, trei distrugatoare se vor altura flotei, plus inca noua fregate si 12 OPVuri. Supravegherea maritima are si ea locul sau privilegiat, astfel se vor achizitiona opt aparate P-8A Poseidon si sapte drone MQ-4C Triton.
Din 2020 vor incepe sa soseasca si primele – din cele 72 – F 35A, in timp ce armata va primi noi transportoare blindate si noi masini de lupta a infanteriei si ar mai fi de adaugat si cele doua nave port-elicopter din clasa Canberra, nave care ar putea opera candva F 35B.
Si numarul militarilor sub arme va creste cu 2500 noi posturi, ajungandu-se la un total de 62400 de militari activi.
Australia considera ca principalele focare de instabilitate in zona sa de interes sunt: expansiunea militara a Chinei in Marea Chinei de Sud si conflictul inghetat din Peninsula Coreana. Guvernul Australian considera ca in maximum 20 de ani in zona Pacificului de Vest si a Oceanului Indian vor fi jumatate din avioanele de lupta si submarinele operationale din lume, aceasta zona ajungand sa concureze cu Europa din anii Razboiului Rece.
In termenii economici si militari Australia este astazi una dintre cele mai bogate tari din lume si detine una dintre cele mai bine dotate forte militare. Cu toate acestea se considera ca nu este de ajuns, astfel incat guvernul va creste cheltuielile militare, ca procent din PIB, si va investi in aparare din ce in ce mai mult.
Exista deja voci – in politica interna –care solicita ca Australia sa treaca deja la urmatorul pas si sa se gandeasca serios la o latura nucleara a sistemului sau national de aparare. Nu mai departe de acum doi ani s-au purtat discutii pentru inchirierea din SUA a doau submarine de atac nucleare din clasa Los Angeles (mai exact americanii si-au aratat disponibilitatea), dar supusii Majestaii Sale au refuzat propunerea americanilor.
Au mai existat discutii si pentru ca americanii sa disloce armament nuclear tactic in Australia dar nici aici nu s-a ajuns la un acord, insa viitorul ar putea arata altfel daca tinem cont ca Australia este singura tara occidentala din Asia (militar vorbind Noua Zeelanda nu prea conteaza decat alaturi de Australia) si mai este si principalul aliat al Washingtonului din aceasta zona, din ce in ce mai framantata politic.
Daca am incerca sa raspunem intrebarii din titlu am spune ca Australia vede in viitor un Pacific de Vest din ce in ce mai predispus unor conflicte locale, dar de mare intensitate, si mai vedem cum “cangurii” nu dau doi bani pe tratate si dreptul international, ei mergand pe premiza sanatoasa ca dreptate va apartine intotdeauna celui cu bata mai mare.
GeorgeGMT