Romania Military

Cea mai lunga… teava cal.125mm e chinezeasca!

1

Armata chineza a primit, in cadrul unei ceremonii desfasurate in 10 iunie a.c., un nou tun cal.125mm care detine, potrivit surselor chineze, cea mai lunga raza de actiune, viteza la gura tevii si putere de penetrare din domeniul calibrelor 120/125mm antitanc. Desi a fost prezentat pe o platforma tractata, se pare ca destinatia principala a acestui tun este echiparea tancurilor.

Tunul detine un record ca lungime in clasa sa, avand un raport lungime/calibru de peste 60 :1 in timp ce cel mai capabil tun german cal.120mm instalat pe tanc atinge doar un raport de 55:1. Stim insa ca nu doar acest aspect este relevant in artilerie, importanta fiind si structura materialului tevii, aliajul care defineste rezistenta (si durata de viata) si presiunea de lucru, alaturi de compozitia pulberii utilizate la tragere.

Daca pe vremuri si noi am produs tunuri de camp A412 Model 1982 cal. 130mm cu sprijin chinezesc (licenta Tip 59-1), obtinerea unui tun cal.125mm antitanc A555 pentru tancul TR-125 s-a dovedit a fi o sarcina foarte dificila pentru industria romaneasca din perioada comunista. Asta spune destul de multe despre dificultatile pe care probabil le-a avut de infruntat si programul chinezesc actual.

Pe principiul ca nu doar lungimea conteaza dar e importanta, lungimea tijei proiectilului a fost si ea marita de 2 ori, pana la 1,2m pentru a stoca mai multa pulbere in cartus, viteza proiectilului perforant sabot la gura tevii atingand 2km/s (aproape Mach 6). Proiectilul nu mai este compus din 2 din cele 2 bucati, cum era pe vechiul sistem, ci din una singura, care integreaza atat pulberea propulsoare cat si proiectilul in sine, simplificand procedura de incarcare si reducand timpii aferenti.

Viteza la gura tevii fac posibila folosirea acestui tun si in rol antiaerian clasic (depasind probabil performantele vechiului sistem rusesc cal.130mm KS-30), insa este mai probabila folosirea sa in rol exclusiv antitanc sau in sprijinul cu foc al infanteriei, inclusiv cu proiectile ghidate sau proiectile racheta trase pe teava. Ar putea avea viitor si in sisteme navale si aparare de coasta, cu evolutiile de rigoare, putand executa roluri similare sistemului Oto-Breda/Melara cal.127mm/54(sau 64), cu munitie similara.

Vom vedea insa in viitorul apropiat daca acest tun se comporta la nivelul reclamei si daca va atrage si comenzi in numar mare, atat la intern, din partea armatei chineze, cat si la export.

 

Marius Zgureanu

 

Sursa :

http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/chinese_army_has_take_delivery_of_new_125mm_cannon_with_the_highest_range_in_the_world_12706154.html

 

Exit mobile version