Romania Military

Cehia s-a hotarat: 77 Leopard 2A8

Guvernul de la Praga a a juns la o decizie in privinta achizitiei de tancuri noi Leopard 2A8, ministrul apararii – Jana Černochová – declarand ca semnarea unui contract este iminenta si ar putea fi finalizata pana la sfarsitul lui 2024.

Daca in privinta calendarului de livrare nu stim mai nimic, bugetul alocat celor 77 de tancuri va fi unul similar cel pentru achizitia celor 264 de MLI-uri CV90 Mk IV, adica in jurul sumei de 2,5 miliarde euro.

Stim deja ca cele 246 de MLIuri vor fi livrate intre 2026 si 2030. Stirea in sine nu reprezinta o noutate, era cunoscuta intentia ca si numarul de tancuri dorite, ceea ce este interesant este contextul, mai larg, european in care toata lumea pare orientata spre achizitia de vehicule blindate grele: tancuri, MLI, MLI pe roti dar peste 30 de tone.

In acest moment Cehia detine 14 tancuri Leopard 2A4 primite ca donatie din partea Germaniei si exista deja discutii pentru inca 14 tancuri (tot sub forma de donatie), urmand ca Praga sa mai cumpere inca 14 Leopard 2A4, ajungand sa detina o flota de 42 de Leopard 2A4 (pe langa un anumit numar de T 72) si in viitor inca 77 de Leopard 2A8, adica un total de 122 de tancuri si 264 de MLI-uri grele, totul intr-o tara de doar 79 de mii de kmp, cu un relief  muntos, brazdat de cursuri de apa.

Si acum revenim la context.

Te intrebi de ce ingroapa cehi 5 miliarde de euro in sute de vehicule blindate grele, pe senile (tancuri si MLIuri) si nu merg pe ceva mai usor si versatil? Daca facem o paralela cu Romania (atat dpdv al suprafetei cat si al reliefului) atunci putem ajunge la concluzia ca cele 300 de tancuri pe care Bucurestiul le doreste, impreuna cu cele 223 de MLIuri pe senile si 377 de TBT (grele) Pirahna 5 (din care o parte in configuratie de MLI cu turela UT30 MK2) se inscriu cam in aceeasi logica pe care o vedem si in alte tari: Polonia, Cehia, Slovacia. Si nici nu mai par atat de multe in cazul nostru la o suprafata de putin sub 240 de mii kmp si o situatie de securitate mult mai obscura decat are Cehia..

Iar aceasta logica da in continuare prioritate vehiculelor grele, cu grad ridicat de protectie si putere de foc semnificativa, cu o apasare spre arma tancuri.

O fi corecta aprecierea, o fi gresita, istoria ne va arata acest lucru, dar deocamdata putem remarca ca in pofida lectilor invatate in Ucraina, toti europenii vor tancuri in dotare, inclusiv tari cu un relief extrem de muntos, cum este Italia.

Iar Italia, o tara bine-cunoscuta pentru relieful sau dificil (care ar putea fi chiar numit “relief anti-tanc”) strabatut de rauri rapide, a lansat deja un mega-program de achizitie de noi vehicule blindate grele. Programul A2CS are in vedere dotarea cu aproximativ o mie de asfel de vehicule in 16 configuratii diferite. Printre companiile favorite se afla BAE Systems cu CV 90, Rheinmetall cu Lynx, KNDS cu Boxer.

MLIul italian “Dardo” este principalul subiect al acestui mega program si urmeaza a fi inlocuita de castigatoare. Si bineinteles ca nici tancurile nu au fost date uitarii, 132 de Leopard 2A8 se afla in vederile fortelor terestre italiene pentru o achizitie aproape batuta-n cuie, plus aproximativ 125 de tancuri Ariete care vor fi si ele modernizate.

GeorgeGMT

Exit mobile version