Cele mai letale 12 arme
Conform estimarilor, armele explozibile sunt responsabile de uciderea si ranirea a mii de civili pe teritoriul Siriei. In data de 20 iunie, anul acesta, s-a estimat 40% din decesele provocate in Siria sunt responsabilitatea acestor arme, iar civilii nu lipsesc din aceste estimari. Principalul factor al producerii acestui val urias de victime este acela ca ambele tabere (Armata Siriana/rusii/iranienii/Hezbollah si FSA/radicalii islamici/servicile secrete… posibil saudite) folosesc aceste arme in zone populate. Un sondaj dramatic arata ca din zece persoane ranite sau ucise de armele din acesta lista, 9 sunt civili (copiii nu fac exceptie).
Azi ne vom concentra asupra celor mai devastatoare arme folosite in conflictul din Siria.
BM-21 „Grad” 122mm
Folosita de ambele tabere, racheta BM-21 „Grad” este o arma notorie si foarte puternica. Grad inseamna “Iadul” in ruseste conform sursei (eu stiam ca este grindina). Sistemul original este mobil, format din mai multe lansatoare, fiecare putand trage 40 de rachete una dupa alta intr-un timp foarte scurt. Racheta are o autonomie pana la 20km si explozia acesteia afecteaza o raza intre 15-20mp. Fiecare racheta are o lungime de 3m.
Rebelii au dovedit ca si ei au capacitatea de a trage cu aceasta racheta (single) sau lansatoare mai mici cu capacitatea intre 3 si 6 tuburi. Teoretic, rebelii au capturat aceste rachete din depozitele loialistilor, capacitatea de a folosi… personal nu stiu de unde au dobandit-o!
Aceasta faimoasa arma se afla (in diverse versiuni sau forme derivate) in arsenalul a peste 50 de state, ceea ce inseamna ca este cel mai popular MLRS din intreaga lume la ora actuala.
Type 63 107mm
Originar din China si probabil adus de iranieni in Siria, Type 63 serveste ca al 2-lea tip de MLRS in Armata Siriana. Lansatorul poate trage 12 rachete pana la o distanta de 8,5km si fiecare lansator poate devasta o arie de dimensiunea unui teren de fotbal. Fiecare racheta are puterea de a ucide orice om pe o raza de 12,5m de la locul impactului.
In 14 aprilie 2013, rebelii sirieni au folosit lansatoare improvizate pentru a ataca orase libaneze ca un raspunsa a implicarii Hezbollahului. Type 63, folosit de amble tabere, este usor de transportat, instalat si camuflat. Aceasta arma s-a dovedit slab eficienta in zonele cu locuinte si devastatoare in ariile deschise (campuri/dealuri).
Sakr rocket 122mm
Sakr in actiune, Armata Egipteana
Submunitie Sakr in Siria
In decembrie anul trecut imagini din Siria au confirmat folosirea acestei arme la operatiuni de lupta. Racheta este compatibila cu lansatoarele rusesti destinate BM-21 si se aseamana foarte mult cu Grad-ul, dar difera. Sakr pate inmagazina pana la 100 de submunitii, bombe ce pot fi parasutate din aer. Rachetele de acest tip, gasite in Siria, poarta semnatura unei companii de stat din Egipt.
Egiptul neaga orice transfer de munitie destinat Siriei, dar rapoartele internationale arata vanzari de 600 mii dolari ale egiptenilor catre Siria in 2005 si 2009. Rachetele de tip Sakr, ucid fara discrimare, un singur lansator Grad are capacitatea de a imprastia sute de bombe pe o arie larga.
Fateh 110 (racheta iraniana bazata pe Frog-7 si exportata in Siria)
Luna-M/Frog-7 la o aplicatie in Siria
In luna februarie 2013, 4 rachete tactice au lovit orasul Aleppo. Rapoartele indica moartea a 114 civili pentru fiecare racheta. Intr-unul din cartierele lovite, 65 de case au fost rase instant. Siria poseda in arsenalul sau mai multe arme din aceasta categorie si este foarte greu pentru analisti sa hotarasca modelul folosit. Pe langa cele originare din URSS (Luna-M, OTR-21 Tochka, SCUD – A/B) se mai adauga si versiuni nord coreene derivate din SCUD sau iraniene, bazate pe Luna-M.
Imagini postate pe interne (neverificate) par sa dovedeasca folosirea rachetelor din categoria Luna-M/Frog-7. Racheta de acest tip inmagazineaza o jumatate de tona de explozibil, are o raza de ~70km si este neghidata (exceptie face Fateh 110 sau M600 versiunea siriana cu raza 250km, 450kg munitie). Raza exploziei poate afecta structuri pe o raza de o jumate de mila.
T-72M sirian in actiune
T-72M este cel mai mare si sofiticat tanc din arsenalul Siriei. La inceputul conflictului, Assad detinea 1500 de T-72, unele modernizate chiar de italieni. Rusia a exportat masiv catre Siria munitie pentru T-72. Proiectilele de noua generatie sunt concepute pentru a sparge buncare, tinte moi (case, masini, oameni) si au capacitatea de a detona in aer, la 3-4km dupa ce au fost trase. T-72 este folosit chiar si de opozitie.
Compania ruseasca ce produce T-72 a ajuns la 500 milioane $ profit in 2011. Suma investita este mult mai mare.
M240
Mortiera M240 foloseste cea mai grea munitie din categoria sa (130kg). Aceste arme au fost folosite prima data in Homs, februarie 2012. Rapoartele indica 1000 de civili ucisi si raniti in urma atacurilor din acea luna. M240 este un sistem foarte vehchi, produs in URSS, iar Siria este unul dintre putinele state ce inca mai folosesc aceste baterii.
Mortierul M1943 la un muzeu din Rusia
M1943 este un mortier de 160mm ce se gaseste la nivel de sute pe campul de lupta din Siria. Arma a fost importata din Rusia si Bulgaria. M1943 este usor de folosit, camuflat, deplasat si rebelii incerca sa o implementeze. Raza de actiune a acestei arme depaseste cu putin 5km si poate lansa proiectile inainte ca primul sa atinga pamantul.
Fiecare M1943 poate lansa cate un proiectil la 5 secundea.
D-30 (tun 122mm) foto, la o aplicatie in Afganistan
D-30 este o piesa clasica de artilerie folosita atat de rebeli cat si fortele guvernamentale pentru a bombarda structuri si orase. In octombrie 2012, acest tun a fost folosit intr-un atac asupra unui orasel din sudul Turciei. D-30 are o capacitate de a trage 75 de priectile intr-o ora, fiecare proiectil cantareste 22kg, raza de actiune este putin peste 15km.
2S3 Akatsiya in Siria
2S3 Akatsiya este considerata o arma foarte puternica. Rebelii folosesc si ei versiunea mai mica, 2S1 Gvozdika. 2S1 din posesia rebelilor nu formeaza baterii ci este operata pe post de tanc in lupta directa. Akatsiya, formeaza baterii capabile sa loveasca la 360 grade pe o raza de 18km, fiecare masina poate sa care 40 de proiectile (152mm) si poate trage 4 pe min.
S25-OFM
S25-OFM este un model de racheta negidata, de tip aer-sol. Aceasta arma reprezinta cea mai mare racheta aer-sol din arsenalul Siriei, focosul contine 194kg de material exploziv si peste jumatate face parte din categoria high. Arma este conceputa pentru S-25, avion ce nu se gaseste in dotarea SyAAF, dar locul acestuia este tinut cu succes de MIG 23, Su-22 si mai rar Su-24.
OFAB 100-120
Siria are un arsenal urias de bombe neghidate, una dintre cele mai populare este OFAB 100-120. Pilotii SyAAF folosesc L-39 pentru a arunca OFAB in orase si sate, dupa lansare ei nu mai au control asupra bombei. Bomba cade cu o viteza de peste 100km, cantareste 100kg (42kg pt focos), intre 7000 si 15000 de bile, lungime putin peste 1m.
Bomba ODAB 500PM trasa in Siria de pe un Mil Mi-24
ODAB 500PM este una dintre cele mai temute arme din Siria. Aceasta arma este mult mai distructiva decat ultimele doua prezentate mai sus si are un impact psihic mai mare datorita undei de soc mult mai puternice. Masa bombei este de 500kg. Analistii militari condamna regimul Assad pentru folosirea armelor din aceasta categorie in zone populate de civili. SyAAF este singura unitate ce poate opera pe teritoriul Siriei cu munitii de tip S25-OFM, OFAB 100-120 si ODAB 500PM .
NeroFlash