Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan va avea loc miercuri, 21 iulie, începând cu ora 10.00, în Piața Arcul de Triumf din București.
Vor defila pe sub Arcul de Triumf detașamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operații, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an. Defilarea va fi deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include și un detașament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații.
De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unități și unități ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operații.
Pe timpul ceremoniei se va păstra un moment de reculegere și se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuți la datorie în teatrele de operații externe, iar formații de aeronave vor survola monumentul.
Militarii care participă la activitate au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă, iar evenimentul se desfășoară cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
* * *
Beneficiile participării Armatei României la operațiile din Afganistan
Printre beneficiile participării Armatei României la operaţiile din Afganistan, dar şi la alte operaţii în afara teritoriului statului român amintim:
– conturarea sprijinului SUA ca element major pentru admiterea României în NATO şi crearea condiţiilor pentru aderarea la UE;
– creşterea prestigiului internaţional şi a credibilităţii României privind capacitatea de a-şi asuma obligaţiile ce-i revin ca stat membru al NATO;
– adoptarea de proceduri care să asigure securitatea informaţiilor importante;
– creşterea interoperabilităţii Forţelor Armatei României în cadrul NATO şi UE;
– participarea în teatrele de operaţii a majorităţii unităţilor luptătoare din Armata României şi ridicarea nivelului de instruire al militarilor din aceste unități.
– identificarea unor lecţii privind acţiunea în medii ostile şi dezvoltarea unor capabilităţi specializate: operaţii psihologice (PSYOPS), cooperare civili-militari (CIMIC), contracararea dispozitivelor explozive improvizate (C-IED), distrugerea muniţiilor neexplodate (EOD), forţe de operaţii speciale etc.
– implementarea unor proceduri logistice multinaţionale pentru dislocarea/redislocarea şi susţinerea forţelor într-un teatru de operaţii la distanţă mare de teritoriul naţional.
* * *
Participarea Armata României în Afganistan
– Din anul 1994 și până în prezent, peste 60 000 de militari români au participat la misiuni şi operaţii internaţionale, din care peste 32 000 doar în Afganistan (37 de rotații a câte șase luni)
– Toate structurile luptătoare ale Armatei României din categoriile de forțe și comandamente au participat la misiuni și operații în acest teatru de operații.
– Primii militari români au fost dislocați în Afganistan în luna ianuarie 2002 – 25 de polițiști militari și o aeronavă C-130 Hercules, cu un echipaj format din 14 membri ai Forțelor Aeriene Române
– Primul batalion dislocat în teatru (aproximativ 400 militari) a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit „Scorpionii Roșii“, introdus în teatru în iunie 2002, condus de locotenent-colonelul Nicolae-Ionel Ciucă
– Batalionul 26 a fost primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de-Al Doilea Război Mondial.
– România a fost prima țară care a avut conducerea Aeroportului Internaţional Kabul pentru un an de zile (două misiuni consecutive), între aprilie 2011 și aprilie 2012. Forțelor Aeriene Române au mai avut aceeași misiune, pentru șase luni, și în anul 2006.
– Cea mai numeroasă participare a militarilor români în Afganistan a fost între anii 2010 și 2013, cu aproximativ 2 000 de militari.
– În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi
– În ultimii 6 ani participarea la misiunea Resolute Suport din Afganistan a constituit prioritatea contribuţiei Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.
– Ultimul contingent românesc a fost repatriat din Afganistan pe data de 27 iunie
– Pentru execuția Ordinului de operații „Safe Return-A“ au fost necesare 12 misiuni de transport aerian, din care trei cu aeronave C-17 asigurate de USCENTCOM, 7 cu aeronave C-17 asigurate de HAW Papa și una cu o aeronavă C-130 din resursa națională.
– La finalul misiunii Armatei României în TO Afganistan au fost repatriați în siguranță 615 militari și peste 135 de tone de echipamente și materiale.
– Costurile totale ale participării Armatei României la misiuni în Afganistan sunt de peste 3 miliarde lei.
– Un număr de 21 de ofițeri, dintre comandanții de unități și detașamente dislocate în Afganistan, au avansat în cariera militară până la gradul de general, îndeplinind funcții importante în Armata României. Printre aceștia se numără ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.
– În misiune și-au pierdut viața 27 de militari, iar peste 200 au fost răniți.
– Primul militar căzut la datorie în Afganistan, la data de 11 noiembrie 2003, a fost sublocotenentul (post-mortem) Iosif Silviu Fogorași. Astfel, 11 noiembrie a devenit reper pentru instituirea, în România, a Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, marcată pentru prima oară în anul 2014.
– Ultimul militar care și-a pierdut viața în Afganistan, pe 5 septembrie 2019, a fost sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi.
__________________________
__________________________
Instituțiile media vor putea acredita pentru ceremonie un număr limitat de reprezentanți, după cum urmează:
– Posturi de televiziune: o echipă formată din 1 reporter, 1 cameraman și 1 tehnician per instituție media;
– Posturi radio: o echipă formată din 1 redactor și 1 tehnician per instituție media;
– Agenții Foto: 1 fotojurnalist per instituție media;
– Agenții de presă: 1 reporter și 1 fotojurnalist per instituție media;
– Alte instituții media: 1 jurnalist per instituție.
Solicitările de acreditare, pentru o echipă de bază și una de rezervă, vor fi transmise până vineri, 16 iulie, la adresa de e-mail presamapn@mapn.ro și vor conține numele și prenumele, instituția de media pe care o reprezintă, seria și numărul cărții de identitate și a legitimației de presă, precum și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor de tip DSNG pentru care se solicită acces în Piața Arcul de Triumf.
Accesul reprezentanților mass-media va fi permis în Piața Arcul de Triumf miercuri, 21 iulie, în intervalul orar 7.00-9.00, doar prin punctul de acces dinspre Bulevardul Constantin Prezan, după prezentarea cărții de identitate, a legitimației de presă și verificării acreditării la eveniment.
Menționăm că pentru această activitate Televiziunea Română va asigura, în calitate de „official broadcaster”, semnal de televiziune tuturor posturilor interesate, în mod gratuit, cu condiția menționării, pe parcursul întregii transmisiuni, într-un loc vizibil, a textului „Preluare TVR”. Persoană de contact pentru detalii tehnice: Laura Neagu, telefon 0723.200.878 și 0747.069.955, adresă de e-mail: laura.neagu@tvr.ro.
Ceremonia va putea fi urmărită și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale (https://www.facebook.com/mapn.ro/).
* * *
Duminică, 18 iulie, începând cu ora 10.00, la Arcul de Triumf a avut loc o repetiție care s-a desfășurat în aceleași condiții de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.
În aceeași notă, a nevoii de respectare a normelor impuse de pandemie, recomandăm instituțiilor mass-media care doresc să transmită imagini de la desfășurarea repetiției să desemneze, pe cât posibil, aceleași echipe acreditate pentru ceremonia din 21 iulie. Transmisiile în direct de la repetiție vor putea fi realizate doar cu mijloace portabile.
Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian în care se desfăşoară ceremonia este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din Hotărârea de Guvern nr. 912/2010.
Pentru buna desfăşurare a ceremoniei militare organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 18 și 21 iulie.