Romania Military

Ceva se intampla in Australia

Hunter-class aka Type 26 pe steroizi…

Si nu este de bun augur. Astfel, dupa necazurile inregistrate cu elicopterele europene (Tiger si NH 90) , dupa ce au renuntat la submarinele franceze pentru “niste” submarine nucleare (cam de pe o zi pe alta), dar despre care nimeni nu stie nimic (ce clasa vor fi, cand vor fi, cat vor costa si mai ales unde vor fi construite), dupa ce Senatul si fortele terestre s-au cam luat de par in programul Boxer, vine acum (din nou) randul Marinei Regale Australiene sa puna sub semnul intrebarii un program major de inzestrare: fregatele din clasa “Hunter”.

Despre problemele avute cu acest program am mai discutat pe site si ele provin in principal datorita cerintelor specifice australienilor. Navele vor fi mai mari si mai grele decat Type 26 al Royal Navy, de unde rezulta o serie de probleme: sub-motorizare, raza scazuta, viteza maxima cam mica.

Iar in presa de la antipozi a inceput deja circul, dar nu este circ ca pe malul Dambovitei ci unul de gulere albe.

Fostul comandant al Marinei Regale Australiene, amiralul David Shackleton, a cerut in mod direct renuntarea la fregatele Type 26 si achizitionarea in schimb a noua distrugatoare americane din clasa “Arleigh Burke” Flight III.

Sustine amiralul australian ca navelor britanice le lipsesc toate cele: sunt prea mici, prea mica puterea de foc etc. Recomandarea domnului David Shackleton este sa se mearga pe mana americanilor si pana una alta cele 3 distrugatoare din clasa “Hobart” sa beneficieze de o parte a tehnologiei dedicata “Hunter”-class.

Programul initial, lansat in 2009, avea in vedere constructia a opt fregate in clasa “Hunter”, nave care desi sunt menite sa duca lupta in toate cele trei medii (nava-nava, anti-aerian si anti-submarin) ar urma sa fie totusi specializate pe razboiul anti-submarin, atat timp cat distrugatoarele din clasa “Hobart” au ca principal scop lupta anti-aeriana.

Costurile initiale erau estimate la 30 de miliarde de dolari australieni, intre timp au ajuns la 45 de miliarde, odata cu cresterea deplasamentului navelor de la 8800 standard la 10 mii.

„Arleigh Burke”-ul pe care unii australieni au pus ochii…

Intarzieri in program, evident ca exista ca si unele neintelegeri intre BAE Systems si guvernul de la Canberra, dar lucrurile, sustin ambele parti, sunt rezolvabile si nici nu se pune problema unei anulari.

Francezii probabil ca au o senzatie de deja-vu daca ar citi aceste randuri, stiu ei de ce…

Una peste alta, constructia primei nave ar trebui sa demareze in acest an la Adelaide, dar daca lucrurile merg bine, acest lucru s-ar putea intampla mai spre sfarsitul anului 2023, sau chiar mai incolo, prin 2024.

The Hunter frigate program in its current form should be stopped and redirected. “The Hunters aren’t powerful enough ships and it won’t give the government a range of military options it could need for managing a conflict. Agreement should be reached with the US government to construct in Australia nine ships of the USN DDG-51Flight III destroyer, integrating the Australian phased-array radar,” a scris amiralul David Shackleton intr-un raport publicat de Australian Strategic Policy Institute (ASPI).

Deocamdata insa guvernul australian se tine tare pe pozitie si sustine in contiuare programul “Hunter”, pe baza fregatelor britanice Type 26, dar ramane de vazut care va fi rezultatul si daca britanicii se vor aseza, alaturi de francezi, pe banca deziluziilor in dragoste cauzate de australieni.

Dar, in ultimele luni, australienii au devenit din ce in ce mai fascinanti, pentru mine cel putin…

Si, la fel ca in cazul submarinelor nucleare, ar mai fi „micuta” problema a disponibilitatii US Navy de a putea sa onoreze un astfel de contract, daca tinem seama de faptul ca americanii nu au suficiente capacitati de constructie pentru navele lor, daramite sa le si mai imparta cu altii.

Adevarat ca deocamdata discutie pare a fi doar prin presa, se semneaza in continuare contracte cu diversi furnizori, dar daca ne aducem aminte de patania francezilor si ei aveau semnate diverse contracte, plus cateva miliarde bune de dolari deja cheltuiti. Si mult i-au mai ajutat pe galici toate acestea…

GeorgeGMT

Exit mobile version