Romania Military

Ceva stiri de pe la noi…

Unele oficiale si suficient de detaliate, altele pe surse, in “buna” noastra traditie de a pastra secretul, traditie mostenita din vremuri indepartate, cand T 72 Ural (un tanc deja slab cand a ajuns la noi si depasit moral) era considerat secret militar. Dar prostia pare a fi descoperit secretul nemuririi pe melagurile noastre…

Bayraktar TB2 (oficial)

Aflam de la MApN ca primul sistem de drone Bayraktar TB2 este in curs de operationalizare in Armata Romana. Saptamana trecuta au inceput livrarile pentru primul sistem, compus din sase drone si echipamentul de comanda si control, urmand ca la sfarsitul acestei luni, inceputul lunii iulie sa demareze si zborurile cu piloti romani.

In total, Romania a achizitionat trei sisteme (18 drone) Bayraktar TB2 pentru suma de 321 milioane de dolari. Contractul a fost semnat in aprilie 2023 cu termene de livrare iunie 2024, septembrie 2024 si ianuarie 2025. Suma include si un pachet de suport logistic, plus ceva munitie, desi in acest caz nu munitia ar trebui sa ne preocupe ci pachetul de senzori.

„Misiunile și tragerile reale aer-sol au demonstrat capabilitățile de lovire, cercetare-supraveghere și posibilitățile multiple ale sistemului Bayraktar TB2. Aeronave fără pilot de acest tip și-au dovedit eficacitatea în misiuni de luptă, principalele avantaje fiind anduranța foarte mare în zbor – până la 24 de ore, în funcție de încărcare, și posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse, datorită echipamentelor cu care sunt dotate. Totodată, prin misiunile și tragerile reale aer-sol executate, au fost demonstrate capabilitățile de lovire”, sustine MApN.

Din punctul meu de vedere, Bayraktar TB2 sunt bine venite si desi pe frontul din Ucraina ele nu mai sunt in prima linie, capacitatea acestor aparate in materie de supraveghere si cercetare este una de care MApN chiar are nevoie. Singura nelamurire, si chiar am incercat sa aflu, este ce pachet de senzori (electronica) au la bord dronele romanesti. Aici trebuie sa precizam ca turcii foloseau pentru dronele exportate un pachet de senzori canadieni dar din cauza embargoului asupra livrarilor de arme instituit asupra Turciei de catre membrii NATO, dronele erau livrate fara pachetul de senzori, acesta urmand sa fie cumparat de propietarul dronelor direct din Canada (cazul Poloniei).

In cazul Romaniei ramane intrebarea daca dronele au venit cu senzori turcesti sau am cumparat cele de trebuinta din Canada. Dar oricum ar fi sunt binevenite, senzorii se pot schimba daca este cazul.

 

Al doilea sistem Patriot (oficial) + (surse)

In cadrul exercitiului Ramstein Legacy 24 (RALY24), dedicat apararii anti-aeriene si anti-racheta, Fortele Terestre Romane vor finaliza operationalizarea celei de-a doua baterii Patriot prin efectuarea de trageri reale de lupta.

In cadrul exercitiului se vor efectua trageri reale, cu munitie de razboi, cu sistemul Patriot si HAWK. O veste foarte buna, clara si concisa.

Nu la fel de clar este in situatia restului de trei baterii Patriot, sisteme pe care Romania ar fi trebuit deja sa le comande si aici intram in ape tulburi. Exista surse in presa care sustin ca cele trei sisteme anti-aeriene ar fi fost deja comandate la inceputul anului, nu avem insa nimic oficial nici din partea Bucurestiului si nici din partea americana. Daca de la noi n-avem oricum mari pretentii, comanda pentru rachete, lansatoare, radare etc s-ar fi vazut la americani.

Astfel incat ori ca comanda a fost data dar inca nu a intrat in linie dreapta in industria americana, ori ca zvonurile nu sunt chiar adevarate.

In privinta bateriei de Patriot pentru Ucraina lucrurile sunt in ceata. Poate ca o vom da si noi o sa aflam de la rusi asta, poate ca nu o vom da. Presedintele Johannis a declarat ca problema s-ar putea discuta, nu este inca sigur, la sedinta CSAT convocata pe data de 20 iunie.

 

Abrams (oficial pentru poduri de asalt) + (surse pentru tancuri)

Aici sunt pe taramul stirilor pe surse, zvonurilor etc. dar un lucru este cert: Bucurestiul a comandat primele patru poduri de asalt pe sasiu de Abrams – M 1110 (sau HASB) pe care le doream in cadrul batalionului de 54 de tancuri Abrams M1A2 SEPv3. Stirea a aparut la americani si este oficiala, asadar primele patru poduri de asalt au fost comandate, nimic insa despre tancurile in sine desi surse cu totul anonime sustin ca contractul s-ar fi semnat in februarie 2024.

Cei de la Newsweek scriu ca primul tanc Abrams ar trebui sa ajunga in Romania in 2026. Nu avem insa habar despre costuri, termene de livrare, munitie si alte fineturi care ar fi de oarecare interes pentru noi.

Ce stim este ca Romania are un buget aprobat pentru achizitia tancurilor americane de putin peste un milliard de dolari, iar oferta initiala sare de 2,5 miliarde. Pe langa cele patru poduri de asalt M 1110 si 54 de tancuri, Romania a mai solicitat si:

plus multe altele. Asteptam o veste oficiala, daca contractul este in curs, cand va fi finalizat, care sunt costurile etc. Deocamdata navigam in ape tulburi.

 

Escadrila 48 Campia Turzii operationala din 2025 (oficial)

Cea de-a doua escadrila F 16 romaneasca ar trebui sa devina operationala la baza aeriana de la Campia Turzii din 2024. Avioanele au inceput deja sa soseasca. Ceea ce stim deocamdata este ca Escadrila 48 va dispune de 17 aeronave de lupta F 16 MLU norvegiene.

Ce nu stim si tare am dori sa aflam este care va fi calendarul de modernizare al avioanelor romanesti F 16 la configuratia M6.6. Si suntem si mai curiosi cu atat mai mult cu cat generalul Teodor Incicas a declarat in toamna anului trecut, citam:”În ceea ce privește aeronavele norvegiene noi am cerut ferm încă de la început să le preluăm în configurația 6.5.2 la care ele se regăsesc. E o configurație avansată. Dar atât primele 17 aeronave, cât și următoarele 32, urmează să fie modernizate în România la o configurație 6.6, a cărei dezvoltare e în curs de finalizare în Statele Unite. Probabil va fi cea mai dezvoltată configurație pe care o vor avea avioanele F-16.”

Ca sa fie treaba si mai incalcita, configuratia M6.6 este echivalenta europeana a M 7.2 americana care include si radar AESA, dar mai multe despre configuratii si F 16 MLU gasiti AICI.

Pe mine m-ar interesa cand intra primul F 16 MLU la modernizare, care va fi calendarul, cand vom avea intreaga flota adusa la noua configuratie si evident, ce presupune modernizarea descrisa de generalul Incicas ca fiind “cea mai dezvoltată configurație pe care o vor avea avioanele F-16.”

Asteptam si vedem, pe de alta parte voua nu va este, macar un pic, dor de fostul ministru al apararii Mihai Fifor?! Acest domn avea bunul obicei sa ne spuna si ce contracte semna si cand facea platile etc. Macar din acest punct de vedere eu personal il regret sincer pe domnul Fifor.

GeorgeGMT

Exit mobile version