De curand presa din Beijing a facut un anunt surprinzator: o firma din domeniul apararii a realizat un radar cuantic care poate detecta inclusiv avioanele „stealth” tip B2, F 22 si F 35 de la o distanta de cel putin o suta de kilometri.
Radarul cuantic se bazează pe teoria ”inseparabilitatii” (quantum entanglement)), un fenomen în care starile cuantice ale mai multor particule elementare diferite sunt ”cuplate” între ele. Fenomenul prin care două particule pot avea o legatura una cu cealalta, permite ca prin studierea unei particule, poți afla lucruri despre cealalta particula aflate la distanta foarte mare, cele două particule fiind in „entanglement”.
In radarele cuantice, un cristal desparte mai multi fotoni în perechi ”entangled”, A și B, si trimite perechile A prin fascicul în aer, celălalt set, B, rămânand la baza radarului. Prin studierea fotonilor B reținuti la baza radar, operatorii pot spune ce se întâmplă cu fotonii difuzati spre exterior. Au intalnit un obiect? Cât de mare a fost? Cât de repede se deplaseaza și în ce direcție?
Desigur aceasta este o explicatie simplificata a unor fenomene greu de inteles numai prin perceptia obisnuita.
Ce face un astfel de radar? Descopera avioanele invizibile prin folosirea particulelor subatomice, nu prin unde radio. Nu conteaza daca avionul are forme cu vizibilitate redusa pentru unde radio sau daca are un sistem de bruiaj activ sau pasiv si in plus, tinta nu detecteaza faptul ca a fost reperata.
Ideea realizarii unui astfel de radar nu este noua.
Schema si imaginea de mai sus au fost prezentate publicului inca din 2012 de catre cercetatorii de la Universitatea Rochester si confirmate de cei de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
In plus, intr-un mod ciudat in 2005 Lockheed Martin a depus o cerere de patent intitulat „Radar systems and methods using entangled quantum particles „, aprobata in 2008 si apoi esxtinsa si in UE ca brevet US7375802.
Am folosit termenul ciudat, intrucat in general, pentru inventiile din armament nu se face protectia prin patente, aici fiind vorba de o inventie revolutionara. Mai curand pare o metoda de blocare a altor producatori din USA si UE in a produce un astfel de radar din motive lesne de inteles cand tu produci F 35. De atunci LM nu a mai publicat nimic despre un astfel de proiect, sau poate a devenit „black”.
Cercetatorii care afirma ca au realizat acest tip de radar fac parte din Institutul nr 14 al Grupului de corporatii chineze pentru tehnologie in electronica (CETC). Institutul specializat in tehnologiile radar are un numar de 9000 angajati si ocupa 100 ha.
Cercetarea in domeniul aplicatiilor acestui fenomen al particulelor „entangled” a facut un mare pas pe 16 august cand China a lansat primul satelit ce foloseste transmisii cu criptare cuantica, imposibil de descifrat.
Acest tip de criptare a fost facut in mai multe tari numai pentu comunicatii prin cablu. Este prima data cand se face o incercare pentru satelit, in colaborare cu Universitatea din Viena.
Solutia unui sistem de comunicare care nu poate fi „atacat” ar avea aplicatii in toate domeniile.
Cum au aparut astfel de evolutii in domeniul cercetarii in China ?
In primul rand datorita alocarii unor fonduri imense. Conform Wall Street Journal in 2015 suma pentru cercetarea fundamentala a fost de 10 mld $ fata de 1.5 mld in 2005, din totalul de peste 250 mld $ pentru R&D. Programul de cercetare in domeniul fizicii cuantice este prioritar si datorita dorintei de realizare a unui computer cuantic.
Graficul de mai jos arata situatia actuala comparata cu USA, UE si Japonia, precum si proiectiile viitoare.
Desigur, orice dezvoltare stiinfica pe langa fonduri are nevoie si de specialisti. Statul chinez a demarat un Program national de aducere a celor mai buni cercetatori chinezi din occident, acasa. Prin programul inceput in 2008 se ofera 150 000 $ cash, casa, salarii mari, si pana la 1.5 mil $ pentru infiintarea unui laborator.
In cadrul Institutului 14, care se lauda cu radarul cuantic, sunt 88 de astfel de cercetatori. Din grupul de 10 cercetatori ce lucreaza in prezent laMIT in domeniul comunicarii cuantice, 6 sunt chinezi. Este de remarcat si evolutia numarului de studenti chinezi care invata in strainatate si se intorc apoi in tara.
In mod cert in China exista vointa, resursele si probabil si oamenii pentru a incearca proiecte ambitioase, chiar riscante.
Revenind la radarul cuantic, probabil acesta se afla intr-o faza de cercetare la nivel de laborator si pana la folosirea efectiva in aplicatii militare mai este un drum lung si anevoios. Istoria ne invata ca orice arma in timp a avut si o contramasura de riposta.
Asa o fi si cu tehnologia stealth si radarul cuantic!
Surse:
http://www.globaltimes.cn/content/1005525.shtml
http://www.popularmechanics.com/military/research/a22996/china-quantum-stealth-radar/
http://29.cetc.com.cn/enzgdzkj/about_us/member_units/408332/index.html
http://www.chinadaily.com.cn/china/2013-11/18/content_17111167.htm
http://www.extremetech.com/extreme/200161-quantum-radar-can-detect-whats-invisible-to-regular-radar
http://www.nature.com/news/entangled-photons-beat-noise-through-teamwork-1.12744
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_illumination
http://www.rle.mit.edu/qoptics/people/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Inseparabilitate_cuantic%C4%83