In urma cu 200 de ani Imperiul Chinez genera 1/3 din PIB-ul mondial, iar 150 de ani mai tarziu realiza doar 5% din produsul intern brut al planetei.
Astazi, datorita reformelor economice introduse in anii “ 80, China are 16% din PIB-ul mondial. Numai ca pe vremea cand Imperiul Chinez domina lumea, din punct de vedere al PIB-ului, adica in urma cu 200 de ani, China avea in acelasi timp si 35% din populatia lumii, in timp ce acum mai are “doar” 20%.
Astazi SUA producea 20% din PIB-ul planetar, desi are doar 5% din populatie, dar chinezii spera ca actuala rata de crestere economica nationala sa continue si in urmatorii 15-20 de ani si astfel sa detroneze SUA la nivelul PIB per capita. Din pacate economia chineza da semne serioase de stagnare, in sensul ca nivelul de crestere cu care ne obisnuise pana acum a inceput sa scada, iar viitorul nu arat tot atat de bine, pe cat au aratat ultimii 30 de ani.
Economia chinzeaza are mari neajunsuri structurale, la nivel de poluare, forta de munca sau sistem social, iar aceste probleme fac extrem de dificila trecerea de la o economie bazata pe forta de munca ieftina si legi draconice, la o economie libera, competitiva cu adevarat si bazata pe o dezvoltare calitativa a produselor realizate.
Insa daca privim ultimele doua secole din perspectiva chineza, putem intelege mandria si indarjirea actualei generatii dar mai ales increderea lor in viitor. Daca pentru Europa si America secolele XIX si XX au insemnat o perioada de afirmare puternica, culturala si economica, perioada care a facut din cultura si economia Vestica stapana absoluta a planetei, pentru chinezi cele doua secole au reprezentat un dezastru imens si o serie de umilinte nationale fara precedent de la invazia mongola a Chinei.
Practic odata cu dezvoltarea Vestului, China a cazut intr-o lunga perioda de coma sociala si economica, pigmentata cu invazii si razboaie, punctata de mari umilinte nationale. Razboiul Opiului cu Marea Britanie, sau invazia japoneza din anii “30 au reprezentat, si inca reprezinta, rani extrem de dureroase pentru o natiune cu 5000 de ani de istorie si care secole la rand a reprezentat un far in materie de inovatie tehnologica si cultura.
Asadar semnele unei agresivitati crescande a Chinei in zona sa de influenta nu reprezinta nimic altceva decat o incercare a Dragonului de a reveni unde era in urma cu 200 de ani: cea mai puternica si dezvoltata natiune de pe planeta.
Cum isi va rezolva China handicapurile economice si sociale vom vedea, dar in opinia multor experti in economie, natiunea chineza are nevoie de o noua serie de reforme economice si sociale, poate mai dure decat cele de la inceputul anilor “80.
GeorgeGMT