Prima corvetă algeriană Type 56 – „El Moutassadi”
Nu numai că economia chineză este enormă față de cea rusă, dar și structura economică chineză este net superioară celei ruse. Dacă Rusia s-a mulțumit să trăiască din exportul de gaze, țiței și alte materii prime, chinezii au adoptat modelul occidental și s-au pus pe muncă, inovație și investiții masive în industrie.
Iar războiul din Ucraina arată și mai clar faptul că economia rusă este vulnerabilă odată ce are probleme cu exporturile de resurse minerale brute, pentru că altceva decât materii prime Moscova n-are ce exporta.
Și dacă înainte de 2014 Kremlinul considera că principala amenințare la adresa securității sale vine din est, unde rușii aveau dislocată peste 60% din forța lor militară, apăi avea dreptate pentru că Beijingul este primul pericol existențial la adresa Rusiei și nu Occidentul.
Războiul din Ucraina a început și odată cu el și dependența Rusiei de China, iar această dependență costă mult, mai ales pe termen lung. După ce China a somat Rusia să-și vadă lungul nasului în Kazahstan și Kirghistan, țări mult mai apropiate de China acum decât de Rusia, Moscova se vede ușor, dar ferm, dată la o parte și din alte regiuni, unde înainte vreme făcea legea.
Africa de Nord se închide încet-încet în față Moscovei și chiar unul dintre cei mai loliali aliații din zona, Algeria, se uită cu mai multă atenție către Beijing decat către Moscova. De ce? Păi lucrurile sunt foarte simple, China are ce oferi, de la finanțare de miliarde de euro, până la tehnologie, lucruri pe care Rusia nu le poate oferi astăzi.
Algeria este o țară foarte bogată în gaze naturale și își dotează forțele armate cu cele necesare, fiind una dintre cele mai bine dotate dpdv militar țări africane, aproape în aceași ligă cu Egiptul, dar algerienii par a fi pe punctul de a schimba macazul în condițiile în care la nivel de tehnologie militară, țara nord-africană deține în proporție de 85% tehnologie rusească sau de origine rusească.
Ei bine, de curând, Algeria a respins oferta Moscovei de a cumpăra corvete rusești (Project 22160 și Project 22380) dotate cu rachete anti-nava KH-35 în favoare a șase corvete chinezești Type 056.
În 2021 algerienii au comandat o corvetă Type 056, pe care au primit-o în 2023 și se pare că au fost mulțumiți de ce au văzut. Pe de altă parte există posibilitatea ca cele șase nave de luptă să fie construite în Algeria.
Cum însă achiziția de armament are întotdeauna și o puternică latura politică, lucrurile devin nu foarte plăcute pentru Moscova care vede cum destul de abrupt exporturile de armament tind spre zero barat, poate și ca rezultat al războiului din Ucraina acolo unde tehnica militară rusă și-a arătat limitările.
Ca date generale, Type 56 este o navă de 1500 tone deplasament dotată cu rachete anti-navă C 802, sistem anti-aerian HQ-10, fiind o corvetă bună de patrulare maritimă, pentru protejarea țărmului, a navelor etc.
Dacă rușii nu vor reuși să vândă Su 57 Algeriei atunci lucrurile se vor deteriora drastic și rămâne de observat dacă achiziția de corvete chinezești în dauna celor moscovite este doar un accident de parcurs sau este un semnal politic cu totul nefavorabil Moscovei. Foarte important de urmărit dacă Algeria, conform zvonurilor din ultima perioada, va marșa pe Suhoi 57 sau se va abține.
GeorgeGMT