Romania Military

China prinsa in clestele avioanelor de generatie 4++ si a portavioanelor americane

descărcare

Asa cum scriam si la inceputul anului, chinezii sunt hotarati sa dezvolte J-10C, dupa ce anul acesta J-10B va intra in serviciul operativ. Intentia Chinei este ca “C”-ul sa aiba ca rol principal contracararea avioanele americane F/A-18 E/F Super Hornet si majoritatea aparatelor europene de generatie 4++, avand capabilitati de interdictie aeriana superioare varaintelor “A” si “B”.

Iar situatia Chinei nu este atat de roza pe cat ne pare noua, atat timp cat in acest moment nu exista in dotare un avion comparabil ca performante cu generatia 4++ occidentala sau ruseasca, chinezii nefiind inca in stare sa atinga calitatea avioanelor “concurentei”, si ca totul sa fie glazurat cu bunatati, vecinii Chinei, mai toti amenintati de politica agresiva a Beijingului, nu au stat cu mainile in san ci dimpotriva s-au dotat cu flote zdravene compuse din avioane de ultima generatie: Coreea- F-15K Slam Eagle, Singapore – F-15SG Strike Eagles din 2008, de Australia nu mai rost sa vorbim cu F/A-18 E/F, India& Malezia au cumparat Su-30MKI respectiv Su-30MKK, iar Rusia a lansat Su-30SM si Su-35 dislocandu-le deja pe granita chineza, sa aiba Marele Popor Chinez la ce sa “cujete” profund cand s-o uita spre “insorita” Siberie.

Din acest motiv intentia Chinei este ca in viitor J-10C dotat cu o avionica si un radar modern sa inlocuiasca in serviciu J-10A/J-10B in incercarea de a micsora decalajul intre fortele sale aeriene si cele ale vecinilor sai.

In acelasi timp exista zvonuri care dau ca sigura si dezvoltarea avionului, pentru portavioane, J-15B care impreuna cu J-10C ar trebui sa poata surclasa avioanele occidentale si rusesti de generatia 4++, sau cel putin asa este planul. J-15B ar fi, spun sursele, proiectat special pentru a concura de la egal la egal cu SuperHornetul american.

 

Concomitent cu dezvoltare unei noi generatii de avioane multirol, China are in vedere si suprematia navala americana, suprematie evidentiata cel mai bine de portavioanele Varului Sam, carora chinezii le-au pus gand rau. Cunoastem deja racheta anti-portavion balistica DF-21 cu raza de 2000km, dar se pare ca o noua racheta balistica indreptata impotriva portavioanelor americane ar fi in curs de dezvoltare.

Astfel noua DF-26 ar detine o raza de 3000km si ar folosi un focos care la reintrarea in atmosfera ar avea o viteza hipersonica de + Mach 10. Acesta stire neoficiala are la baza testul cu un vehicul supersonic controlat executat de China pe 9 ianuarie. Revista americana “Aviation Technology and Space Weekly” scrie ca US Military vad acest test ca pe o posibila dezvoltare a unei rachete cu cap de lupta hipersonic, proiectata sa atace portavioanele americane si care datorita vitezei enorme ar fi aproape imposibil de oprit.

In acest moement sistemele anti balistice americane nu pot intercepta eficient tinte care evolueaza la viteze hipersonice, de + Mach 5, iar opinia generala ca pentru a dobora astfel de tinte este nevoie de dezvoltare de arme cu energie dirijata.

GeorgeGMT

Exit mobile version