S-a deschis sezonul de pescuit la UUV-uri. Niste pescari chinezi au reusit sa captureze un UUV !
Nu ar fi o stire deosebita daca evenimentul nu s-ar fi intamplat in Marea Chinei de Sud si daca UUV -ul respectiv, nu ar apartine US Navy. Am uitat sa precizez ca pescarii sunt din Marina militara chineza. Cert este ca o nava chineza a capturat un UUV american si l-a ridicat cu o macara la bord. Americanii au tipat in radio „Let it down! Let it down !” dar, probabil ca echipajul chinez nu prea stia engleza.
In final a plecat fiecare pe drumul lui, chinezii cu UUV-ul la pachet.
Poate unii cititori nu sunt la curent cu biodiversitatea faunei marine din Marea Chinei de Sud si nu cunosc amanunte despre noua specie numita UUV (Unmanned underwater vehicle). Nu este altceva decat un produs realizat de tehnicieni pentru a folosi unora din cele mai vechi activitati umane in domeniul militar : spionaj si actiuni de lupta.
Americanii au sustinut sus si tare ca este vorba de un UUV bland si prietenos, vegetarian si domestic, care avea ca scop doar cercetarea stiintifica a oceanului. Misiunea sa consta in a inregistra temperatura si salinitatea apei.
Era cat pe-aci sa cred ca e un vehicul al lui Green Peace sau mesajul este al unui ONG, ceva de genul „Free Willy”.
In cele din urma am inteles ca este vorba de un aparat gen „planor” subacvatic. Mai ciudat este faptul ca acest „planor” nu foloseste elice ca propulsie, deci ar trebui sa fie total silentios.
Principiul de functionare
Dupa ceva negocieri se pare deja ca s-a perfectat returnarea UUV ului. Americanii probabil erau ingrijorati de o eventuala folosire a sa in captivitate pentru scopuri de reproducere. S-a mai intamplat cu niste drone capturate de iranieni, care s-au inmultit ulterior, urmasii semanand leit cu parintii.
Acest episod nu face decat sa arate cat de mare este tensiunea in zona.
Tot in Marea Chinei de Sud au inceput sa apara si insule artificiale.
Chinezii au construit 7 insule cu o suprafata totala de 13.5 km2.
Doua din ele au si pista de aterizare.
Unii au inceput sa numeasca proiectul „Marele zid de nisip”.
Constructia lor se face pe mici recifuri sau atoli.
Deja unele sunt dotate cu sisteme anti aeriene si anti racheta.
Este posibil sa se realizeze in final nu sistem complet A2/AD.
In Marea Chinei de Sud exista circa 250 de insule, stanci, atoli si recifuri. Mai jos este un tabel cu definitiile pentru fiecare formatiune:
Aceste notiuni sunt folosite pentru delimitarea apelor teritoriale, zonelor economice prin Conventia ONU asupra dreptului marii. Cea mai importanta prevedere in cazul de fata, este stabilirea zonei de exploatare economica exclusiva la 200 mile.
Nu sunt considerate ca teritoriu propriu decat insulele.(nu si cele artificiale).
Cam asa arata harta cu revendicari
China a fost data in judecata de Filipine la Haga si in final tribunalul a stabilit ca insulele pretinse de chinezi sunt stanci, dand astfel dreptate filipinezilor.
China nu a recunoscut decizia. Problema este cum se poate aplica decizia?
Americanii nu sunt semnatari ai conventiei ONU susmentionate.
Se estimeaza ca in zona exista resurse foarte mari de petrol si gaze,
Cifrele variaza: gaze 6 – 14 mii milarde m3, petrol 11 -125 mld barili.
China considera ca zona este la fel de bogata ca si Golful Persic.
Americanii sunt mai rezervati in estimari.
Din iulie anul acesta a aparut pe scena si noul presedinte al Filipinelor, domnul Rodrigo Duterte, un fel de Erdogan al regiunii, numit si Justitiarul. E cunoscut prin actiunile vigilante – uciderea traficantilor de droguri – pe vremea cand era primar in Danao. Limbajul sau este mai mult decat colorat si de curand a recunoscut ca ucis personal trei raufacatori cand era primar. pentru a da un exemplu politistilor.
Daca pana la venirea la putere a lui Duterte americanii voiau sa infiinteze 5 noi baze militare, tocmai pentru a contracara expansiunea Chinei, acum situatia s-a schimbat total.
Duterte se intelege bine cu China, negociaza exploatarea in comun a resurselor, cumpara armament chinezesc cu plata in 25 de ani si ii ameninta pe americani.
Trump i-a telefonat si l-a invitat la Casa Alba.
De curand Trump a facut nominalizarea pentru functia de Secretar de Stat – echivalentul ministrului de externe – al SUA, a domnului Rex Tillerson. Domnul Rex (nume predestinat pentru un republican) este din 2006 CEO al EXXON.
Trump a redus astfel la tacere corul celor ce sustin teoriile conspirationiste privind influenta oculta a marilor companii petroliere in politica. Cred ca toti acestia nu mai au nimic de comentat. Rex are relatii foarte bune cu Putin si cu Igor Sechin, considerat numarul doi in Rusia si reprezentand serviciile secrete. Intre 2001 si 2006 Rex a condus si o firma petroliera ruso-americana cu sediul in Bahamas.
EXXON, considerata cea mai apropiata firma de Kremlin dintre gigantii petrolieri, a infiintat o firma mixta cu Rosneft, estimandu-se investitii de 500 mld $, inclusiv in Marea Neagra (!!).
Ii cam incurca un pic sanctiunile impuse Rusiei dupa anexarea Crimeei, dar sunt convins ca se va rezolva si asta.
Rex a primit de la Putin in 2013 medalia Ordinul Prieteniei. Are actiuni la Exxon in valoare de 218 mil $ si un fond de pensionare de 70 mil $.
In final cred ca pentru toate aceste tari si respectivele personaje, cele mai importante actiuni vor fi legate de instaurarea democratiei si protejarea drepturilor omului. Desigur nu vor fi uitate nici actiunile de conservare a mediului si limitare a incalzirii globale.
Toate aceste bune intentii nu pot duce decat la o pace stabila si buna cooperare intre popoare in Marea Chinei de Sud.
Returnarea UUV-ului este un prim pas in acest sens. Nu-i asa ?