Presa chineza, citand oficiali militari de rang inalt, a anuntat ca planurile pentru un portavion chinezesc construit in tara merg inainte, programul fiind acum in faza de proiectare.
Acest prim portavion chinezesc este foarte probabil sa aiba propulsie nucleara si sa semene, din mai multe puncte de vedere, cu clasa Nimitz, care la randul sau a avut ca deschizator de drumuri USS Enterprise lansat in 1961, primul portavion propulsat atomic din istorie.
Cum americanii sunt singura natiune care are in exploatare portavioane grele cu propulsie nucleara si cum se pot gasi suficiente date despre Nimitz class, este destul de probabil ca proiectantii chinezii sa se inspire macar de la americani pentru programul de constructie al portavioanelor sale.
Intre timp Beijingul a pus la punct un program pilot pentru pregatirea operarii portavioanelor si instruieste personal pentru toate specilizarile necesare. Oricum faptul ca chinezii au reusit deja sa opereze un grup aerian de pe Liaoning, la doar doua luni dupa ce nava a fost oficial primita de catre Marina Militara, a uimit pe toata lumea. Aceasta reusita se datoreaza atentiei cu care a fost pregatit echipajul. Astfel pilotii au inceput pregatirea pentru portavion cu 10 ani in urma, iar aceasta a fost accelerata in urma cu patru ani printr-un aranjament cu Brazilia. Astfel atat pilotii cat si echipajul navei au putut sa se pregateasca si mai ales sa invete cum sa opereze un portavion, cu ajutorul brazilienilor si al portavionului acestora Sao Paulo.
De ce au ales chinezii sa invete meserie de la brazilieni si nu de la rusi, asta in conditile in care rusii erau mai mult decat de acord sa asigure pregatirea echipajului si a pilotilor pe Kuznetov?! Motivul pare a fi preferinta Chinei pentru o pregatire si operare a acestui timp de nava din perspectiva occidentala si nu sovietica. Astfel China pare ca a ales ca portavioanele sale sa fie construite si operate dupa modelul american si nu dupa cel sovietic, asta poate si datorita faptului ca experienta vestica in materie de constructie si folosire a portavioanelor este mult mai consistenta decat cea sovietica/rusa.
GeorgeGMT