Romania Military

Chinezii, spaima lumii?!

maxresdefault

In urma cu doar cateva articole unii dintre voi se luau cu mainile de cap 🙂 in fata posibilitatii ca “anemicul” F 35 sa dea nas in nas cu sistemele AA si radarele rusesti sau chinezesti. Ca sa vezi domne ce-o sa-i faca chinezii si rusii lu’ asta micu” cand l-or prinde…

In privinta rusilor e cu dus si-ntors, pentru ca Rusia detine un sistem AA stratificat si foarte integrat, au radare de toate neamurile, senzori pasivi, sateliti, etc si mai au pana la urma o tehnologie militara de foarte buna calitate. Sunt ei ramasi in urma dar totusi au cu ce, au experienta, au ingineri, etc. La o adica ar muri cu ei de gat…

Dar chinezii?! Pai ce radare au chinezii, ce rachete AA, ce sistem anti-aerian stratificat sa aiba astia? Pai haideti bre sa numaram:

                                                                    Chengdu J 20

Daca privim problema unui razboi aerian SUA-China din perspectiva acestei realitati, putem observa ca deocamdata cele mai bune avioane si sisteme AA ale Chinei sunt cele pe care le-a cumparat din Rusia si cunoastem cu totii ca Moscova nu vinde ce are ea mai bun ci variante un pic „handicapate”. Stiu si rusii ca ce au vandut astazi Beijingului s-ar putea intoarce maine in capul Moscovei astfel ca americanii, japonezii, sud-coreenii sau australienii ar avea de-a face – in cazul unei paruieli cu China – cu sisteme de arme rusesti vechi sau down-gradate.

Daca un pilot american sau european ar avea probabil ceva strangeri de inima la mansa unui F 35 in drum spre Rusia –  ar avea si motive – in cazul unui conflict cu fortele aeriene chineze nu cred ca acelasi pilot ar trebui sa-si faca prea mari probleme.

Si pentru amatorii de prezumtii negative la adresa programului F 35, un sfat: puteti sa credeti ca Rusia ar da de pamant cu destule F 35, in cazul unui conflict, dar sa folositi argumentul “chinezesc” aduce mai mult a gluma proasta. Nici macar rusii nu dau vreo sansa Chinei in fata tehnicii de lupta americane si cel mai probabil ivanii cunosc cel mai bine si ce au ceainizii si ce au yankeii 🙂 .

Deocamdata China este destul de departe in urma Rusiei –care si ea este la randul sau ramasa in urma SUA – foloseste practic o tehnica de lupta de sorginte sovietica, copiata legal sau mai putin legal. Submarine dupa model rusesc (unele modele chiar antice), avioane la fel, AA la fel, tancuri si tehnica AT/AA portabile tot rusesti…

                                                                 HQ 64 aka LY 60

Cand Beijingul va renunta la importurile rusesti abia atunci putem privi in mod serios puterea militara a Chinei din punct de vedere tehnologic.

Si ca un ultim exemplu, China ofera la export un sistem AA cu raza scurta „intitulat” 🙂  HQ-64 (indicativ la export LY-60) care este o clona destul de indentica 🙂 dupa un sistemul italienesc Aspide Mk I (realizat de Alenia) si care sistem este la randul sau o realizare sub licenta a RIM-7E Sea Sparrow.

RIM 7 Sea Sparrow este un sistem antiaerian si anti-racheta folosit pe navele occidentale, iar chinezii ca sa faca economie au copiat identic chiar si containerul de lansare, container care seamana pana la indentitate cu cel folosit de americani pe navele lor.

Si la fel ca originalul chinezii il ofera atat in varianta terestra ca sistem “point-defence” cat si in varianta navalizata.

Intre timp varianta moderna a Sea Sparrow se numeste RIM 162 ESSM (Evolved Sea Sparrow missile).

Banuim noi ca ceianizii ofera clona la un pret mult redus fata de o posibila achizitie de la Raytheon a unui sistem original, dar putem si presupune ca este mai recomandabil sa n-ai nevoie de protectie cu un astfel de sistem la bord…

Asadar, in fata unei astfel de dotari, ce motive ar avea cineva sa-i fie frica de o China dotata la nivelul anilor “70, sau cu tehnica de lupta clonata dupa modele din aceea perioada?

                            Un J 10 chinezesc „prins” pe HUD-ul unui F 16 pakistanez

Si acum dovada. Cica in urma cu nu foarte mult timp (cateva luni) se facea ca pakistanezii cu F 16 si ceainizii cu J 10A se-ntalnira si o pusera de un joc dea razboiul („Exercise Eagle”) sa vaza cum ar veni care-i mai bastan si mai ortoman si are…sanse mai mari.

In jocurile de razboi dintre cele doua avioane se pare ca J 10 chinezesc a iesit macar foarte sifonat, fiind surclasat net de F 16 pakistanez care nu este nici pe departe la nivelul de EW, senzori si alte alea la care sunt avioanele NATO. Asadar care sa fie problema  cu ceainizii in urmatorul sfert de secol?!

GeorgeGMT

 

Exit mobile version