Romania Military

Cifrele de școlarizare pe anul acesta și un comunicat apocrif sau “s-a greșit”.

Credit foto si ample multumiri vloggerului Selly, pentru perspectiva sa asupra unei cariere in Armata Romana

 

Da, stimați cititori au venit și locurile pe anul acesta, multe specializări, multe opțiuni, și spre deosebire de anii trecuți, mă voi referi la ansamblu. Sunt sătul să comentez an de an cifrele de școlarizare în condițiile în care tot oamenii din minister(e) ne-au spus că au plecat 10.000 de oameni iar compensarea prin școlarizare poate veni în cel puțin 5-6 ani daca ai mișcare de personal zero ( nul, nada, nimic) timp de 4 ani. Imposibil logic, imposibil real vorbind.

https://dgmru.mapn.ro/pages/planul-de-scolarizare-al-ministerului-apararii-nationale-pentru-anul-de-invatamant-2023-2024

Așadar cifrele mie nu îmi spun posibile evoluții deosebite în anii viitori. Spre exemplu escadrilele alea de F16 trebuie deservite atât cu personal navigant cât și personal tehnic și logistic la sol. Două escadrile de avioane tehnologic avansate ar trebui să se revadă în structurile de școlarizare, ca un grafic cu un vârf (spike) într-un anumit sector. Nu văd nimic, cifrele sunt sensibil egale cu anii trecuți. La marină de asemenea nu vad ceva ieșit din comun în așteptarea corvetelor sau la nivel de banc, a submarinelor care aveau să fie cumpărate de pe vremea dl amiral Gh. Marin, când era șef SMG. Și mulți ani au trecut de atunci si apa pe Dunare.

Terestru, în afara unor mutări de trupe de la stânga la dreapta și crearea de noi școli nu disting absolut nimic deosebit. În virtutea achizițiilor de tancuri, artilerie autopropulsata, mă întreb de unde vom avea oamenii sa le deservească (operational+pachet logistic) și dacă i se face milă Unchiului Sam de noi, și ni le dă pe moca.

Pe site, oameni care și-au pus haina în cui ne povesteau despre unități care cu chiu cu vai pot scoate în față o companie operaționala, pe înzestrarea care o avem la ora actuală. Darămite să ne trezim cu te miri ce echipament extraterestru pe la noi prin ogradă.

Realitatea tristă este o politică de resurse umane lipsită de coerență,  blocată în anii 1980, așteptând parcă încă o tură de răcani din care o sa iasă omul nou socialist, sau pe specialitate, militarul agricultor. Că oaste nu ne trebuie, ne apară laserele lu’ to’arasu, energiile de sub Bucegi și vâna românească, aia cu care i-am rupt pe toți în bătaie în istorie însă cumva, orice povestire istorică începe cu: „romanii, sătui să plătească tribut…”

Ireal totuși atunci când lângă noi se desfășoară un război, un război de uzură convențional, cu tranșee, tancuri și artilerie. Un război al cărui rezultat nu poate fi încă pronosticat iar cel mai negru coșmar al nostru, al României, încă are șanse să devină o realitate. Să devenim iarăși vecini cu URSS-ul ăsta pe rit nou, putinist.

În acest grav context, armata formează, peste 2-3-4-5 ani personal. Repet acest cuvânt, ireal, pentru ca lecțiile Ucrainei ar trebui sa fie analizate la nivel de detaliu. Se poate purta un război cu ajutor, cu asistenta pe parte tehnica însă nu se poate purta un război fără oameni si oameni instruiți.

Comunicat apocrif.

Ori că ne uitam alungit spre Camil Petrescu, nenea ăsta de chinuie pe bieții copii la Bacalaureat sau  ne uităm spre celebra expresie românească care asigură eludarea oricărei responsabilități, numitorul comun este același.

Informarea eronată a cititorilor noștri este ceva ce nu pot accepta. Însă nu eludez responsabilități aici, eu am comunicat apocrif și eu am greșit, „errare humanum est” ne-au lăsat strămoșii noștri romani scris însă mie îmi place mai mult continuarea frazei care în mod ciudat lipsește în majoritatea mențiunilor  „sed perseverare diabolicum”.

Acum ceva timp în unul din articolele mele în care defulam la adresa (dez)organizării de anul trecut a seriei de rezerviști voluntari și am menționat în treacăt acesta situație:

Ca sa fie situația și mai gravă, nu învățăm nici din trecut nimic, deși a trecut peste noi ditamai pandemia ca T80-ul, nu am văzut un proiect consolidat pentru medici militari, rezerviști, care vor pregătire.

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Aparent în cursul anului trecut s-au format prima tură de medici rezerviști voluntari. Mi-a șoptit mie o păsărică, am verificat informația și uite că se adeverește. Așadar dragi domni din ministere, nu trebuie sa mă beșteliți pe mine în articolele presei militare pentru ca am tăiat linia dubla continuă a limbii române (în epoca doamnei Dăncilă ), căci atunci când greșesc sunt primul care recunoaște. Vă felicit, înseamnă că începe cineva să gândească pe acolo și să gândească în perspectivă. Îi urez mult noroc căci gânditul constituie o practică foarte periculoasă și mai rău, vorba unui instructor pe care l-am avut la scoală: ”vezi bre’ că gânditul nu-i prevăzut de regulament”. Corect, așa și este.

Dar, așa hâtru cum mă știți sau „hater” pe rit nou, inamicul ideologic a lui „las’ ca merge si așa” și a lui „să facem sa fie bine ca să nu fie rău”, nu mă pot abține în a aduce noi critici. Vedeți dumneavoastră  deși fac eforturi constante pe plan local de a spori interesul și numărul de rezerviști voluntari, v-am adus de mână oameni pe care i-ați plimbat aiurea de Anna la Caiafa și apoi i-ați trimis acasă nu pot pricepe secretomania asta ineptă, pusul oamenilor pe drumuri aiurea și comunicarea cu porția. Deși sunt conectat subiectelor pur și simplu nu am știut că se formează și astfel de oameni, lucru bun de altfel însă ciudat că am discutat chiar și cu personal militar activ, medic militar care nu avea nici măcar habar de existența unor asemenea locuri.

De ce nu publicați toate locurile în ianuarie, februarie cel târziu, pe județe și pe arme așa cum am menționat ca fiind de bun augur în cam 4 sau 5 articole? Nu trebuie mai mult de atât dacă uriașa noastră teama este că dușmanul vede că noi formam rezerviști însă am avea o idee și candidații s-ar putea orienta la începutul anului. Cu astfel de abordări generam încă o piedica celor care doresc să urmeze până la urmă acesta nouă formă de pregătire militară, respectiv de serviciu militar.

În lună lui noiembrie 2022 am văzut 417 locuri, însemnând că din cele 800 scoase în primăvară… s-au ocupat 400 iar în articolul precedent am menționat cum persoane cu experiență în muncă serioasă, cu tehnologii de ultimă oră au primit repartizări complet aiurea având în vedere opțiunile exprimate.  Lipsa de informare și informația cu țârâita cum se spune la noi în urbe ne garantează doar certitudinea existentei unor asftfel de rezultate.

Cu toate astea voi da cezarului ce este a cezarului  390 de locuri ocupate însemnă până la urmă un nou record, aproape 50% însă aveți 50% urmărind un sfat pe care eu l-am dat pe acest site încă din 2017. Daca diversifici paleta de opțiuni atât în materie de corpuri, dar și în materie de arme respectiv specialități, ce să vezi, poți încadra mai mulți oameni. Cine s-ar fi gândit la asta, decât un lent frustrat care latră din 2017 că vine răzbelul ca în 40 și noi, tot ca în 40 suntem cu pantalonii în vine.

Vedeți poate pe anul acesta puteți face ceva și cu modul inept de repartiție că acolo ați pierdut mulți oameni, oameni cu opțiuni de ofițeri, maiștri, subofițeri pe parte tehnica, repartizați la soldați, intendenta- bucătar.

Poate la un moment dat faceți și dumneavoastră, dragi oameni din minister, un efort să vă dați seama unde ați comunicat apocrif si unde „s-a greșit”.

Ma semnez al vostru lt(rez).

 

Exit mobile version