…S-ar putea sa se fi inselat profund pentru ca lucrurile, in loc sa se clarifice, sunt din ce in ce mai tulburi si mai greu de inteles.
Stim deja ca Franta si Germania par sa fi cazut la pace in luna aprilie, atunci cand s-a semnat un memorandum de intelegere prin care cele doua tari isi imparteau frateste programul MGCS si toata lumea parea fericita. Dar eu personal n-am incredere in MoMuri dastea, poate si pentru ca sunt roman si in acesta calitate am o vasta experienta nefasta cu MoM.
Dar revenim la MGCS si viram spre un program al Comisiei Europene – EDF [European Defence Fund] care isi propune sa aduca impreuna industriile militare europene si sa le finanteze, macar pentru inceput, programe de dezvoltare pentru noi sisteme de armament.
Pe 16 mai Comisia Europeana a publicat o lista cu 54 de proiecte “ambitioase” in valoare de aproximativ un milliard de euro.
Ne oprim aici si ne intoarcem in trecut. Ei bine, cu ceva timp in urma – anul trecut mai exact – cotidianul german “Handelsblatt” a scris ca Germania va aplica cu un proiect propriu pentru un nou tanc european in cadrul programului EDF, program intitulat suficient de sugestiv sa pricepem toti – FMBT [Future Main Battle Tank].
Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a declarat imediat ca Berlinul n-are nici in clin, nici in maneca cu FMBT , acesta fiind un program dezvoltat de companiile germane fara sprijinul sau la indemnul guvernului german. Dar cu toate acestea, ministrul german a fost precaut si a spus ca de fapt FBMT ar putea fi chiar util MGCS, cele doua programe fiind in opinia domnului Pistorius, cam complementare, sau cu cuvintele domniei-sale: „The two complement each other.”
Dar timpul trece – revenim in zilele noastre, vine 16 mai – si Comisia Europeana face publice programele pe care are de gand sa le finanteze in cadrul EDF iar printre acestea se remarca doua programe:
- MARTE [Main ARmoured Tank of Europe], condus de consortiul german „MARTE ARGE GbR” cu un buget aprobat de 20 de milioane de euro. Din acest program fac parte urmatoarele tari: Germania, Italia, Suedia, Estonia, Lituania, Spania, Belgia, Norvegia, Grecia, Finlanda, Olanda si Romania. De partea germana avem: Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall, Hensoldt si Renk. Belgienii isi aduc contributia prin companiiile John Cockerill Defence si FN Herstal, Suedia vine cu Saab si BAE Bofors, Finlandezii ofera serviciile Patria, iar din partea Italiei avem Iveco si Leonardo. Adica crema companiilor militare din tarile respective.
Ce scop are programul MARTE?! Pai ne explica Comisia Europeana, citam: „will study and design a new battle tank platform to meet current requirements as well as future threats and needs, integrating innovative and disruptive technologies. It will further investigate the use of these technologies to improve current battle tanks, if any. The project aims to offer superior capabilities in protection, detection and firepower, while improving cost-effectiveness and lifecycle compared to existing solutions.”
- „FMBTech”- Technologies for existing and Future MBT’s, program din care fac parte companii din Franta – Thales, KNDS France (Nexter), Arquus (care va fi in curand in propietatea belgienilor de la John Cockerill), MBDA, Safran si filiala franceza a companiei germane Hensoldt. Mai avem firme din: Belgia, Germania (Scertas GmbH), Finlanda, Norvegia, Italia, Grecia, Spania, Slovenia, Slovacia, Polonia, Irlanda, Cehia si Cipru. Scopul acestui program este dezvoltarea de tehnologii care pot fi folosite/implementate pe orice tanc, sau in cuvintele CE: „define and specify the best innovative technologies for a tank system architecture.” Suma pusa la bataie este tot de 20 de milioane de euro. Acest program nu-si propune dezvoltarea unui tanc ci doar de tehnologii pentru un viitor tanc.
Ok, sumele sunt ridicol de mici, iar numarul de participanti ridicol de mare, dar nu trebuie uitat ca Rheinmetall are deja in portofoliu doua vehicule blindate grele pe care tot incerca sa le vanda: tancul KF-51 Panther si MLI Lynx, iar Krauss-Maffei Wegmann are in continuare clienti pentru seria Leopard 2A8 si se discuta despre Leopard 2AX.
Privind un pic din afara programului MGCS, italienii de la revista RID (Rivista Italiana Difesa), subliniaza ca aceste doua programe finantate de Comisia Europeana ar putea sa fie extrem de importante datorita neintelegerilor franco-germane, sau cu cuvintele lor: initiativa CE este “very important from a strategic point of view,” pe fondul “ever-increasing difficulties of the Franco-German axis in the military field.”
Noua nu ne ramane decat sa observam cum vor decurge lucrurile in urmatoarele luni, daca programul MGCS va prinde viteza si daca cele doua programe europene vor ajuta sau vor incurca proiectul franco-german.
GeorgeGMT