Este clara situatia din Ucraina, se actioneaza dupa tiparul Georgia 2008: interesele cetatenilor rusi din regiune, un NATO complet neputincios si multa propaganda, dar ceva s-a schimbat. In 2008 am avut o Rusie complet dezinhibata care a actionat in stilul caracteristic lui Stalin.
Dar Putin a invatat lectia si a avut un vis: EDUCAREA fostei Armate Rosii.
Armata rusa, despre care Vladimir Putin a recunoscut ca a stat in spatele fortelor de auto-aparare din Crimeea, a uimit expertii occidentali cu nivelul de pregatire si echipare, potrivit site-ului The Daily Beast, care incearca sa inteleaga cauzele acestei imbunatatiri radicale a fortelor speciale din cadrul armatei ruse.
Din conversatiile cu ofiteri de informatii americani, jurnalistul Josh Rogin a aflat ca cei carora trebuie sa li se aduca multumiri pentru progresul uimitor al armatei ruse sunt reprezentantii companiei germane Rheinmetall, firma care a pregatit luptatorii rusi si a continuat procesul chiar in apogeul crizei din Crimeea.
Faptul ca Rheinmetall avea un acord Rusia nu era un secret. Compania germana a semnat contractul in 2011 pentru suma de 100 de milioane de euro pentru a construi un centru de pregatire si antrenamente militare pentru fortele speciale la Mulino, langa Nizhny Novgorod.
Centrul, dotat cu cele mai recente tehnologii in domeniu, are o capacitate de pregatire de 30.000 militari anual. Desi s-a anuntat suspendarea proiectului, CIA suspecteaza ca Rheinmetall a antrenat in secret militarii rusi, arata in The Daily Beast.
„Faptul ca firmele germane au sustinut si antrenat armata rusa chiar in timpul agresiunii impotriva Ucrainei este regretabil” -spune un consilier anonim din cadrul Senatului SUA.
Josh Rogin observa ca Rheinmetall a sustinut proiectul chiar si dupa invazia rusa din Crimeea, pana in momentul in care guvernul german l-a inchis, in cele din urma, la sfarsitul lunii trecute.
Sefii din sistemul de aparare american recunosc ca „in ultimii ani, armata rusa a suferit o schimbare revolutionara. Expertii compara echipamentul si pregatirea militarilor rusi de azi, cu cel demonstrat in 2008, in timpul conflictului cu Georgia.
Nu este vorba doar despre modernizarea echipamentelor, dar, de asemenea, despre schimbarea doctrinei militare: Rusia se concentreaza acum pe „utilizarea de unitati bine pregatite de reactie rapida”, precum si pe elemente de razboi informational si cibernetic.
Ironic… nu? Nu neaaparat, daca ne aducem aminte de anii de dinainte de WW2, cand cele doua tari erau foarte bune prietene…
Sursa: Incomemagazin.ro
NeroFlash