Romania privita dintr-o alta perspectiva…
De cand cu aventura lui Putin in Crimea si Estul Ucrainei pe netul romanesc a aparut o mare efervescenta de articole pro si contra Rusiei, ce trebuie sa facem samd. Dupa ce am stat la cutie pina acum consider ca este timpul sa ma arunc si eu in lupta cu parerea mea (ne)avizata. In primul si primul rand trebuie sa ne dam seama cine suntem si ce vrem, de unde venim si unde vrem sa ne ducem. Cred ca foarte putini romani isi dau seama unde suntem cu adevarat fata de restul tarilor din lumea asta.
La noi exista meteahna sa ne vedem ca o tzara de lumea a treia in care nimic nu functioneaza ca lumea si care este pe punctul de a se prabusi in orice moment. Ne cuceresc rusii, ne sufoca coruptia, bancherii ne exploateaza, murim intoxicati cu apa de la exploatarile gazelor de sist, samd. Daca ne uitam la ce se posteaza pe forumuri, grupuri de discutie, ce se spune la televizor exista o importanta majoritate care are punctul asta de vedere: mergem inapoi, suntem in pasul colapsului, nu ne vom ridica niciodata si alte considerente pe aceeasi linie. NU ESTE ADEVARAT, Romania are o traiectorie ascendenta care probabil ca nu este vizibila pe intervale mici de timp dar daca luam 10 ani ca perioada la care ne uitam la progrese, vom vedea ca ne miscam inainte, si chiar intr-un ritm destul de bun. NU este totul pierdut, eu personal cred in viitorul luminos, totul e sa mai avem aproximativ 20-25 de ani de ‘libertate’, si prin libertate ma refer la evenimentele din jurul nostru.
Romania s-a schimbat enorm in ultimii 25 de ani – tot ce trebuie sa facem este sa facem un exercitiu mental si sa comparam cu eram in ’94, cum eram in ’04 si cum suntem in ’14. Evolutia este enorma – de exemplu in 2000 nu aveam carti de debit si carti de credit, acum fiecare om are cel putin una. Nivelul de trai a crescut si el foarte mult, eu consider ca fiecare roman o duce cel putin de 2 ori mai bine azi decat in ’94. Din cauza ca am adoptat un sistem cat de cat capitalist, noi am crescut ff mult si inca mai avem mult de crescut deoarece sistemul de organizare economica inca nu si-a epuizat potentialul de crestere.
Ce este Romania cu adevarat: Romania este o tzara de mana a doua – adica nu e nici de prim rang ca USA, Germania, UK dar nu este nici Angola sau Bukina Fasso, nu e Argentina, Ucraina sau Rusia. E o tara in care oamenii nu mor de foame si in care daca muncesti ai. E o tzara in care toate sistemele (social, politic, economic) au probleme dar functioneaza. Problema principala a Romaniei este ca odata la 50-70 de ani se schimba total sistemul si tot capitalul acumulat in perioada de dinainte este distrus. Practic o luam din nou de la 0 cam de doua ori intr-un secol. Timp de 45 de ani (din 1945 pina in 1990) am fost sub dominatie sovietica iar de atunci incercam sa ne refacem (din nou) societatea conform ideii noastre despre „o tzara mai buna”. Cealalta perioada de „capitalism” a tinut de la 1910 la 1939 – adica 30 de ani. Pina in 1910 am fost o tara agrara, mai putin cu industria si capitalismul…
Trecerea de la sistemul economic socialist la cel capitalist s-a facut cu mari sacrificii pentru populatie fapt ce a dus la o decadere morala a oamenilor. Este usor sa ai principii cand ai burta plina dar in momentul in care mori de foame te gandesti la tine inaintea principiilor. Mancarea copilului pusa pe masa in loc sa refuz spaga!!! Pina la urma ce inseamna sa ai principii? Inseamna sa faci ce zici ca o sa faci, sa nu furi de la altii samd, sa nu eludezi sau sa folosesti sistemul pentru imbogatirea ta in detrimentul celor din jurul tau. Din cauza lipsei capitalului la nivelul individului timp de cel putin 10 ani nu am putut sa progresam deoarece oricine are nevoie de un capital ca sa produca chestii pe care sa le vinda ca sa castige bani. Din punct de vedere practic, pe parcursul anilor 90, ca sa acumulezi capital trebuia sa furi sau sa faci alte chestii care sunt incompatibile cu codul moral.
Marea problema este ca toata perioada anilor 90 a creeat un anumit comportament care in momentul de fata este foarte greu sa fie scos din uz. Copiii si tinerii din perioada aia s-au uitat la ce se intimpla in jurul lor si au tras ca asa se acumueaza capitalul (cu alte cuvinte asa se fac banii) si deci asa trebuie sa faca si ei. Iar scoala nu ii ajuta de loc sa faca chestia asta, ba mai mult era o mare pierdere de timp. Intre timp s-au schimbat vremurile, lucrurile s-au mai aranjat si acum cei care nu au invatat acum sunt perdanti, si mai mult de atit, nu prea mai au vreo sansa sa reuseasca in viata. Practic avem o generatie de oameni lunga de vreo 10 ani care vor fi o povara pe umerii celorlati cat timp vor trai.
Daca proiectul capitalist mai dureaza inca 25 de ani atunci zic ca ne vom dubla din nou PIBul per locuitor si atunci vom iesi definitiv de sub influenta ruseasca. Sa nu uitam ca PIBul per locuitor in Romania a crescut de la 11.449 USD in 2007 la 13.396 USD in 2013 iar ritmul de crestere este mai mare decat tarile din UE probabil cu exceptia Germaniei (ar trebui sa fac un studiu pe tema asta, dar lenea…). Practic incepind cu 2000 pina in 2009 PIBul per locuitor s-a dublat iar in 2014 a revenit aproximativ la acelasi nivel cu 2009. Cu alte cuvinte, niciodata romanii nu au dus-o mai bine. Eu cred ca daca nu picam sub influenta ruseasca cea mai buna perioada a romaniei de acum urmeaza.
Unde vrem sa ajungem: ei bine, aici este problema, daca intrebi 100 de oameni unde vor sa ajunga ei in 20 de ani si unde cred ei ca ar vrea ca Romania sa ajunga in urmatorii 20 de ani cred ca primesti 50 de raspunsuri diferite. Pina la urma, viata este o lunga calatorie, dar trebuie sa ai o directie. Unii vor sa ne intoarcem inapoi la comunism, ca Ceausescu ne dadea case, si slujbe si aveam siguranta zilei de maine. Va asigur ca NU ASTA ESTE DIRECTIA. Dincolo de toate
problemele noastre sunt si chestii care au inceput sa functioneze: transmisia de doleante de la cetatean la politican are loc – cel mai clar exemplu este dat de protestele cu Rosia Montana si explorarea gazelor de sist – in urma protestelor ambele proiecte sunt oprite si cel putin cel de la Rosia Montana cred ca este ingropat definitiv. In concluzie tot ce trebuie sa facem este sa mergem pe aceeasi linie ca pina acum si eu zic ca vom reusi sa scapam definitiv din atractia gravitationala a sistemului economonico-social promovat de rusi.
LionHeart