Romania Military

Ciudat…

Procedura de atribuire a contractului pentru elicoptere usoare si medii-grele necesare IGSU ne-a adus un rezultat cel putin ciudat. Pentru cele zece aeronave usoare singura oferta vine de la Airbus (Airbus Helicopters Deutschland GmbH) cu, cel mai probabil, modelul H 135.  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență  doreste 10 aeronave pentru care pune la bataie o suma maxima de 64,91 milioane de euro fara TVA. (sursa: profit.ro)

Dar surpriza vine de la faptul ca pentru cele 12 elicoptere medii-grele nu s-a depus nici o oferta (suma angajata este de 272,86 milioane de euro, fără TVA), asta in conditiile in care ne asteptam ca Bell cu modelul 412EP si Airbus cu H 215 sa „sparga” tot in fata lor, ambele companii avand interese foarte mari in Romania, iar un contract cu Ministerul de Interne le-ar fi putut mai lesne deschide usa catre marile contracte cu MApN. Mai ales Airbus…

Stim ca pretul unui H215 era estimat la aproximativ 13 milioane de euro, iar un 412 EP a costat 10 mil. euro la achizitia din Muntenegru. Si mai stim ca Bell 412 nu se incadreaza la aceeasi categorie cu H-215 ca si sarcina utila specificata in carnetul de sarcini pentru elicoptere medii/grele (minim 2,5 tone), fiind mai degraba concurent pentru H145 la nisa de elicoptere usoare.

Deocamdata insa surpriza ramane, nici o oferta pentru cele 12 aeronave medii-grele cerute de IGSU, procedura de atribuire fiind astfel anulata.

Misterul persista.

RoMilitary

 

In acest timp Airbus Romania isi intareste pozitia la Brasov prin semnarea unui Contractul definitiv de colaborare exclusivă pe o perioadă de 15 ani. Textul comunicatului Airbus mai jos.

 

Airbus și IAR semnează Contractul definitiv de colaborare pe 15 ani pentru elicopterul H215M

(foto, de la stânga la dreapta: Neculai Banea, directorul general al IAR, și Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters)

 

Paris, 7 noiembrie 2018: Airbus și IAR Ghimbav au semnat pe 6 noiembrie 2018 Contractul definitiv de colaborare exclusivă pe o perioadă de 15 ani, document ale cărui principii au fost stabilite prin semnarea unui acord inițial, pe 24 august 2017, la București, în prezența președinților Franței și României.

Potrivit Contractului definitiv de colaborare, IAR este contractor principal pentru H215M pentru orice comandă viitoare din partea Ministerului român al Apărării având ca scop înlocuirea flotei îmbătrânite. Înțelegerea reflectă angajamentul comun al Airbus și IAR de a contribui la modernizarea flotei de elicoptere multirol. Documentul prevede o colaborare strânsă, în următorii 15 ani, Airbus fiind partenerul exclusiv al IAR în clusterul aeronautic de la Ghimbav, județul Brașov.

 

Am sprijinit cu mândrie România timp de aproape 50 de ani, nu doar prin activități de asamblare și mentenanță a elicopterelor, dar și investind continuu și contribuind la modelarea industriei aeronautice prin programe educaționale unice pentru tânăra generație. Acum privim spre viitor prin acest parteneriat cu IAR pentru elicopterul H215M, înaintea unei decizii din partea Guvernului României de a pune în aplicare cooperarea noastră și de a livra Ministerului român al Apărării un elicopter multirol cu adevărat eficient din punct de vedere al costului, produs în România”, a spus Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

 

Semnarea, astăzi, a acestui acord definitiv duce parteneriatul nostru la un nivel superior. Împărtășim un trecut bogat și suntem nerăbdători să dezvoltăm ceea ce am reușit să facem până acum împreună. Suntem bucuroși că Airbus este un partener solid, dornic să investească în continuare în România. Avem nevoie de implicare, know-how și tehnologie modernă pentru a dezvolta aeronautica românească și pentru a răspunde cerințelor Ministerului Apărării în materie de elicoptere, iar Airbus este aici pe termen lung. Considerăm că elicopterul IAR-H215M este cea mai bună soluție pentru industria aeronautică românească, pentru Ministerul Apărării și pentru alți clienți din toată lumea. IAR și România sunt nerăbdătoare să redevină producători de elicoptere. Acest contract reprezintă un nou capitol al colaborării dintre Franța și România în domeniul aeronautic”, a spus Neculai Banea, Directorul General al IAR.

Airbus și IAR sunt parteneri de peste 15 ani în compania Airbus Helicopters Romania (51% Airbus, 49% IAR), un centru de succes specializat în servicii de mentenanță și reparații pentru o gamă variată de elicoptere civile și militare din România și din alte țări. 75% din cifra de afaceri a Airbus Helicopters Romania este reprezentată de contracte la export. În 2016, a fost inaugurată fabrica Airbus Helicopters Industries pentru producția de elicoptere H215M.

H215M este un elicopter robust, bimotor, certificat EASA și FAA, care include tehnologii și capabilități ultramoderne. Datorită dimensiunii sale, fiabilității și gradului de disponibilitate pentru zbor, H215M este elicopterul ideal pentru misiuni uilitare în medii extreme și pe câmpul de luptă.

Relația Airbus cu IAR înseamnă peste 50 de ani de colaborare de succes având ca rezultat producere a peste 360 de elicoptere sub licență Airbus.

Astăzi, companiei Airbus i se datorează crearea a aproximativ 6300 de locuri de muncă directe și indirecte în România. Airbus împărtășește tehnologie și know-how cu partenerul său IAR și se implică în instruirea angajaților și în educarea tinerei generații. Aproximativ 150 de elevi învață în clasele cu profil aeronautic sponsorizate de Airbus la colegiul “Transilvania” din Brașov.

Comunicat Airbus

Exit mobile version