Romania Military

Coltii lui Assad. Rapoarte socante

po1

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad este fiul temutului general Havez al-Assad, cunoscut si ca Leul din Damasc. Havez s-a remarcat prin numeroasele conflicte cu Israelul si modul in care si-a eliminat adversarii politici. Havez a visat sa ajunga medic, dar dupa terminarea liceului tatal sau nu a putut plati pentru studiile acestuia la Universitatea SF Iosif din Beirut. In 1950 el a decis sa se alature Fortelor Aeriene din Siria prin inscrierea la Academia Militara din Homs, scoala ce ii oferea gratuit alimente, cazare si o bursa ce il multumea.

5 ani mai tarziu Havez incheie scoala militara cu gradul de locotenet. In 1957 el a devenit comandant de escadrila si este trimis 10 luni in Uniunea Sovietica pentru a invata sa lupte ca pilot pentru MIG-17. Dupa fuziunea dintre Siria si Egipt, Havez a mers in tara nord africana unde a continuat studiile devenid coleg cu un viitor presedinte al egiptenilor, Hosni Mubarak.

 

Havez al-Assad cu colegii sai de la Academie in Aleppo, langa un Fiat G.46-4B

Cariera militara exceptionala a lui Havez s-a incheiat odata cu lovitura de stat din 1968, in 1970 incepe cea de presedinte. Havez al-Assad duce o politica presarata cu multe razboaie, revolte si se remarca printr-un regim opresiv, tipic pentru orice stat arab din regiune. Succesorul acestuia trebuia sa fie Bassel al-Assad, fratele cel mare al lui Bassel. Istoricii au consemnat faptul ca Bassel ii semana cel mai mult lui Havez din punct de vedere al comportamentului. El a fost pregatiti in Academia Militara Sovietica si a servit in Siria comandant al unui batalion din Garda Republicana.

In dimineata zilei de 21.01.1994 el moare intr-un accident rutier in drum spre Aeroportul International din Damasc de unde intentiona sa zboare in Germania. Trupul acestuia a fost ingropat in Qardaha (nord-estul Siriei) unde in 2000 a fost inmormantat si tatal sau.

 

Bassel al-Assad

 

Bashar al-Assad a terminat Facultatea de Medicina si a lucrat in „Tishrin”, cel mai mare spital din Siria. 4 ani mai tarziu el a plecat in Londra pentru formare profesionala ca medic oftalmolog. In acea perioada Bashar nu avea aspiratii politice.

In 2000 el a fost ales presedinte, fara contracandidat. Multi sirieni il considerau un politician modern si complet rupt de politicile tatalui sau.

Plecand de la aceasta scurta istorie, personal, l-am subestimat pe Bashar, dar el s-a dovedit mult mai viclean decat tatal sau.

Bashar formeaza stranse legaturi cu Iranul si Hezbollah pentru a obtine avantaje politice, militare si economice. Ocupatia siriana din Liban (1976-2005) se incheie cu retragerea trupelor siriene, dar Damascul nu este complet scos din joc, ramandand furnizorul cheie al gruparii Hezbollah pentru facilitatile si suportul logistic oferit. In prezent comunitatea shiita din Lliban sustine regimul Assad in razboiul civil.

La 6 septembrie 2007, IAF (Fortele Aeriene din Israel) lanseaza o operatiune in urma careia reactorul nuclear din Siria este distrus. Cred ca acela a fost un factor deciziv ce a dus la o campanie de modernizare a arsenalului de rachete balistice tactice. Personal ma asteptam ca in acest moment (2013) regimul Assad sa detina rachete sovietice din familia SCUD cu imbunatatiri limitate si o gama larga de rachete tactice derivate de inginerii iranieni din FROG-7 si ceva upgrade-uri nord coreene pentru batalioanele de SS-21 Tochka.

M-am inselat si de aceasta data, rapoartele media scot la lumina informatii socante.

 

Arsenalul SCUD al regimului Assad

 

SCUD sovietic

 

R-17 (SCUD B) au fost livrate de Uniunea Sovietica impreuna cu un lot de camioane MAZ 543. Acest tip de racheta rezista 19 ani daca este stocata corespunzator, timpul necesar pregatirii de lansare dureaza o ora, propulsia se bazeaza pe combustibil lichid, timpul de zbor 90 de secunde, raza 275-500km. SCUD B destinat Siriei are o raza limiata la 300km.

 R-17 VTO (SCUD D)  Este cea mai lunga racheta din familia (originala/sovietica) SCUD – 12.29m si poate duce un focos de 985kg. Sovieticii au dat o raza de 300km, dar sirienii au primit tehologii noi ce au premis extinderea razei pnma la 500km.

 

Hwasong-6 la parada militara din Phenian

 

R-17 M, reprezinta  Hwasong-6, racheta este compatibila cu lansatorul mobil MAZ 543, lungime 12m, are propulsie bazata pe combustibil lichid, foloseste sistem de indrumare inertial si are o raza de 700km. Oficial, Coreea de Nord a exportat Hwasong-6 in Iran si Siria unde se fabrica sub licenta cu sprijin din China. Aceste informatii le-am mai amintit si inarticolele anterioare.

 

DF-11 la parada in Beijing

 

DF-11 la o aplicatie

 

Postul de comanda al sistemului DF-11

 

Bashar al-Assad a reusit sa implementeze in arsenalul Siriei rachete balistice ce folosesc tehnologie chinezeasca, posibil straina inginerilor israelieni. Proiectul DF-11(DongFeng 11) a inceput in 1985 si a fost dat in uz incepand cu 1993. Racheta are o lungime de 7,4m, nu stiu in acest moment daca sistemul este compatibil cu MAZ-543 sau China a furnizat un lot de masini destinate DF-11, masa totala 6300kg, propulsie bazata pe combustibil solid, sistem de ghidare inertial, raza 300km, 350km lotul destinat Siriei.

Versiunea de export este cunoscuta sub indicativul M-11 si a fost exportata oficial doar in Pakistan.

 

DF-15A

 

DF-15C la o aplicatie

 

Familia DF-15

 

DF-15 este o familie de rachete balistice tactice distribuite la scara larga in Armata Chineza. Caracteristici: lungime 9m, masa totala 6200kg, sistem de ghidare inertial, propulsie bazata pe combustibil solid, raza maxima 605km, 800km lotul destinat Siriei. Surse israeliene si de la Washington apreciaza arsenalul de rachete din familia SCUD la 1000 de rachete, la care se mai adauga si arsenalul tactic derivat de iranieni din FROG-7. Siria produce M-600, racheta tactica cu o raza de 250km.

 

Momentan, Assad si-a etalat foarte rar capacitatile si nu a oferit niciodata detalii. In 2008, presedintele Siriei si-a permis sa spuna ca nu va importa rachete Iskander din Rusia. Nu se stie daca a fost o decizie luata de rusi, la presiuni internationale sau Assad se baza pe tehologiile coreene-irano-chinezesti. In prezent, Assad isi joaca As-ul politic si psihologic.

Iordanienii de rand continua sa se teama de o riposta a regimului Assad chiar daca Guvernul a dat asigurari ca Iordania nu va pune la dispozitie teritoriul sau spatiul aerian pentru campanii militare impotriva Siriei.

Un impact similar se produce si in Israel, unde oamenii se ingramadesc la cozi pentru a cumpara masti,echipament si medicamente contra gazelor de razboi. Aceste reactii publice apar dupa ce SUA a intarit apararea anti aeriana din Orientul Mijociu, dupa ce a desfasurat sisteme Patriot in Turcia, Iordania si alte sisteme AA in Israel.

 

SCUD irakian in timpul unei campanii NATO de vanatoare a acestor instalatii (Razboiul din Golf)

 

Ca o masura de precautie, SUA a organizat exercitii militare in Iordania, alaturi de mai multe natiuni si dupa incheierea acestora a lasat avioane F-16 la bazele de pe teritoriul acestei tari.

 

 NeroFlash

 

 

Exit mobile version