Romania Military

Compania finlandeză Patria anunță interesul de contribui la dezvoltarea industriei de apărare a României

Investiții în transfer de tehnologii și sute de noi locuri de muncă

București, 12 aprilie 2017 – În ultimele două zile, o delegație a diviziei terestre a companiei finlandeze din industria de apărare Patria, condusă de Mika Kari, Președinte, Juha Simola, Prim Vice Președinte și Markku Koivisto, Vice Președinte a efectuat o vizită în România cu scopul de a confirma interesul de a contribui la dezvoltarea industriei românești de apărare prin intermediul programului lor de producție a blindatelor AMV 8X8.

„Am purtat în ultimele zile mai multe discuții cu potențiali parteneri locali din industria de apărare alături de care să producemaici, în România, blindatul AMV, un produs foarte apreciat de Armata Română” a declarat Mika Kari, Președinte. „Dacă Patria va ajunge la o înțelegere privind programul AMV 8X8, cea mai mare parte a investiției pe care o va implica procesul de producție va rămâne în România. Tocmai de aceea, considerăm că propunerea noastră pentru Guvernul României va fieficientă din punct de vedere al costurilor și cu valoare adăugată pentru industria locală de profil.”

Produsul pe care scandinavii de la Patria îl propun pentru înzestrarea Armatei Române este blindatul AMV 8X8, un vehicul de ultimă generație care și-a demonstrat mobilitatea superioară în condiții de mediu dintre cele mai diverse, și a devenit liderul clasei de vehicule moderne din care face parte. De peste 15 ani, AMV-urile Patria sunt alegerea mai multor țări din lume precum Finlanda, Suedia, Polonia, Slovenia, Croația, Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud. Un număr de 1.600 de AMV-uri au fost contractate până în prezent.

Producția blindatelor AMV 8X8 va fi realizată local, cu ajutorul partenerilor români. Acest tip de abordare facilitează un transfer de tehnologie și de cunoștințe care va stimula dezvoltarea industriilor de apărare și civilă din România. „În primul rând,România va putea dobândi oindependență și o capacitate imediată de a răspunde unor eventuale crize datorită faptului că va puteafurniza servicii de mentenanță. În al doilea rând,capacitățile logisticevor fi sporite și îmbunătățite. În al treilea rând,industria de apărare va dobândi abilități de a dezvolta și de a adapta vehiculele în mod autonom. În plus față de cele menționate, impactul pozitiv se va resimți și la nivelul economiei românești prin stimularea serviciilor conexe generând implicit sute de noi locuri de muncă într-un sector care noi credem că arepotențial de creștere”, a declarat Markku Koivisto, Vice Președinte.

Transferul de tehnologie este unul dintre atuurile principale ale companiei și cele mai recente povești de succes includ tehnologizarea companiilor Rosomak SA din Polonia și DDSV din Croația. Dacă Patria va avea oportunitatea de a produse AMV-uri în România, în plus față de transferul de tehnologie, o mare parte a bugetului alocat proiectului cu blindate AMV 8X8 va rămâne în țară.

Sursa: Patria

Finlandezii au mai venit in Romania cu oferte foarte avantajoase, atat pentru dotarea armatei cat si din punct de vedere al producerii transportorului, in colaborarea cu industria romaneasca, in Romania.

Reamintim ca necesarul de transportoare blindate 8×8, in diverse configuratii, depaseste 600 de bucati, vorbind aici de peste 1,5 miliarde de euro. Un astfel de numar ar obliga MApN sa ceara ca transportorul ales sa fie in mod obligatoriu produs in tara, macar si din considerente strict militare, daca nu si economice.

Deocamdata in lista trimisa parlamentului de catre guvern, in dreptul TABurilor intalnim doar cifra 94, cifra care nu este foarte datatoare de speranta macar si pentru ca aduce foarte mult cu numarul de transportoare Pirahna IIIC pe care s-a zvonit ca MApNul ar fi gata sa le importe „in timpla”. Adica 94 vs 90 pare a contract adjudecat deja in favoarea Pirahna.

Deie Domnul sa nu fie asa…

Exit mobile version