Romania Military

Comparatii Slovacia – Romania

28 iunie 2022, a trecut – nebagata in seama – comemorarea 28 iunie 1940, cedarea Basarabiei impreuna cu parte din Bucovina si Tinutul Hertei, cu cele doua consilii de coroana cerute de Carol al II-lea. La cele doua consilii generalul Tenescu, Seful MSt Maj, comunica membrilor consiliului starea dezastruoasa in care se gasea Romania, cu inamici pe trei fronturi : URSS, Ungaria, Bulgaria. Dupa Florin Constantiniu mai era si Yugoslavia intr-o atitudine dubioasa, cu trupe motorizate masate la granita cu Romania, nu pentru a ajuta militar Romania, ci pentru ca guvernul yugoslav se pregatea de zdrobirea Romaniei si trupele yugoslave erau plasate acolo pentru orice eventualitate. Tenescu spunea atunci ca armata romana avea munitie doar pentru trei mari batalii si ca nu putea rezista mult timp. Ca fapt tragicomic, Iorga tot ii dadea inainte cu respingerea ultimatumului sovietic si ii ataca pe Tenescu si pe Slavescu (care se ocupa de inzestrarea armatei).

Carol l-a intrebat daca stie  cat costa un bombardier, Iorga a zis 500000 lei si Carol i-a replicat ca pretul e de 30 de milioane, spre uimirea lui Iorga. Dupa care au urmat niste aberatii spuse de Iorga:  « Daca nu suntem in stare sa ne aparam, sa nu mai incurcam lumea cu statul roman;sa lasam guvernului si armatei grija lichidarii statului roman; ce sa mai cersim ajutor la Germania si la Italia », la consiliul de coroana din 27.06.1940 ora 20.

Care aberatii se adaugau altora, spuse de Iorga  in primul consiliu, 27.06.1940 ora 12-14, cum ca : « Bucovina de Nord este realmente ucrainiana, nu trebuia sa o luam si nici Cernautiul plin de jidani »   vezi Ion Mamina,  « Consilii de Coroana », pentru mai multe detalii.

Asa ca o comparatie cu Slovacia ar fi binevenita, sa vedem cum face o tara fosta socialista achizitiile militare si cum le facem noi, sa observam evolutia fata de 1940. Slovacia : 5,5 miloane locuitori, GDP(nominal) 2022 estimat  $127.347 billion, cu GDP Per capita $37,136 conform Wikipedia english. Armata are 18,531  uniformed personnel , conform aceleiasi surse, cu 1,75%  GDP buget  €1.67 billion ($2.01 billion) (2021).

Romania: 19 milioane locuitori, GDP (nominal)  2022 estimat $314.876 billion, per capita $17,500 , Armata are 64,500 military personnel, cu buget 2.02% of total national GDP,  5.7 billion US dollars, (2021) conform aceleiasi surse.

Voi face comparatia doar la achizitii 8×8 si la MLI senile, doua componente de baza ale unei armate moderne.

8×8 Slovacia: contract incheiat cu Patria pentru 76 de vehicule construite in perioada 2022-2028, costuri in jur de 450 mil euro cu tva inclus. Daca derularea contractului e fara probleme, mai au planificate 92 vehicule cumparate in faza 2, 97 in faza 3, 93 in faza 4,  142 in faza 5.Deci slovacii vor achizitia a 500 de vehicule blindate 8×8, implicare masiva a industriei slovace in program, G2G, Spike pe primele 8×8 de lupta, APS soft-kill, nu au avut nicio problema sa scrie pe situl MOD slovac despre turela Elbit ca s-a comportat mai bine decat turela Turra-30 autohtona si totusi sa cumpere turela autohtona. Au publicat o groaza de detalii ale contractului, preturi, armament, tipuri de vehicule, strategii, de exemplu au motivat renuntarea completa la ambulante blindate pe senile, au scris ca vor cumpara numai ambulante blindate 8×8, acestea fiind cu 2 milioane euro mai ieftine decat cele pe senile. Plus testare intensa a ofertantilor, ca sa stie oamenii ce cumpara.

MLI senile Slovacia: s-a incheiat prima etapa, respectiv identificarea ofertei castigatoare pentru faza 1, achizitia de 152 vehicule blindate senilate, in 2023-2024 e planificata productia primului vehicul in Slovacia si testarea sa, iar in 2025-2028 productia celor 152 de vehicule blindate. Castigator a fost CV-90, costuri in jur de 1,7 mld euro cu tva inclus, slovacii au dat detalii de pret, tipul vehiculelor, vor Spike si APS hard-kill pe MLI-uri, urmeaza dupa 2028 faza a doua de achizitii cu 71 de vehicule. Nu au avut nicio retinere sa motiveze o decizie prin publicarea pe situl MOD slovac a pasajului (traducere din slovaca):

3.4.3.3. Third in line
The ASCOD vehicle was placed third, despite the fact that it was placed second on the basis of points.
This shift was made on the basis of information provided by the manufacturer, in connection with unwanted vehicle vibrations. Problems are connected with the current design development of the vehicle, specifically with the resonance of the vehicle structure when driving on a hard surface (see the submitted government offer Spanish page 48, point 9.2. noise and vibration). In the context of this information, it is reasonable to assume that the problem is not final for the vehicle technically solved and requires further development with implications for the project time frame. For this reason, it is recommended to measure the resonance within testing of vehicles in VTSÚ Záhorie.

Asta e un minus la slovaci, publica documente interesante doar in limba slovaca.

 

ROMANIA

Program 8×8 Pirahna5: contract semnat ianuarie 2018, 227 bucati, 895 milioane euro. Teste de receptie in decembrie 2018, la aproape 1 an de la semnarea contractului, nici pomeneala de testare intensiva inainte de cumparare, sa stim ce cumparam. Nu se stie de catre opinia publica romaneasca ce tipuri de Pirahna 5 s-au cumparat, ce armament este pe ele. Singura certitudine dupa fotografii, Pirahniile construite pana acum nu au Spike si APS. Nici pomeneala de vreo explicatie din partea oficialitatilor romane pentru banii cheltuiti pe Pirahna 5.

Programul de modernizare a MLI-urilor romanesti: s-a hotarat de catre ministrul apararii Tinca cumpararea a 180 de statii Rafael OWS, cu tun de 25 mm si rachete Spike/Maliutka pentru 178 de MLI-uri, contract semnat chiar inainte de terminarea mandatului. Ulterior s-a hotarat de catre MApN ca sunt necesare numai 99 de OWS-uri, astazi zac prin depozite cateva zeci de OWS -uri. Nu exista vreo explicatie oficiala pentru OWS-25R care colecteaza praf prin depozite, zici ca au fost cumparate pe persoana fizica.

Comparand Slovacia cu 18000 de militari care are planuri de achizitie a 500 de vehicule blindate 8×8 si 223 de MLI senilate, ambele garnisite cu Spike si APS, cu Romania, care are momentan in plan construirea a 227 de Pirahna 5, program care este in intarziere, cu Pirahna 5 fara Spike si APS, la  o armata de 64500 de militari, cu niste MLI-uri modernizate conceptual in 1996, cu mari semne de intrebare asupra modului de achizitie a armamentului romanesc, suntem mult in urma fata de o tara fosta socialista, nu mai fac comparatii cu armate occidentale, cum ar fi US Army.

Asa ca din nefericire nu vad vreo evolutie in bine fata de timpurile triste din iunie 1940, cand venea socul neputintei noastre de a ne apara granitele. Si atunci, ca si acum, erau niste declaratii sforaitoare ca armata romana e pregatita sa apere granitele tarii. Carol al doilea sustinuse asta, de aceea socul a fost mare atat in opinia publica romaneasca cat si la unii politicieni cand s-a vazut realitatea, ca regele e gol, ca armata era doar un accesoriu pentru paradele tinute in fata regelui.

Astazi ne laudam ca suntem furnizori de securitate, trista expresie a neputintei societatii romanesti.

 

Caudillo

 

Exit mobile version