Romania Military

Compiegne: 11.11 ora 11 – armistitiul de sfarsit al primului razboi mondial

Au trecut 102 ani…

Se intampla in 1918, Germania semnand cu reprezentantii Antantei, intr-un vagon de tren la Compiègne, armistitiul de incetare a focului. Semnarea a avut loc in jurul orei 5 dimineata insa intrarea in vigoare a fost stabilita pentru ora 11. Semnatarii: Maresalul Ferdinand Foch, Sir Roselyn Wemyss, generalul Maxime Weygand, contele Alfred von Oberdoff, Mathias Erzberger, generalul von Winterfeldt, capitanul Vanselow.

La auzul vestii, generalul Mangin exclama: „In 20 de ani vom avea din nou razboi! Armata germana nu a fost distrusa, iar noi nu am intrat in Germania cu arma in mana!”

 

A fost inceputul cosmarului pentru Germania, cosmar care a adus o criza economica si politica profunda, urmata de ascensiunea la putere a lui Hitler si apoi de al doilea razboi mondial. Hitler nu va uita acel vagon, unde ii va sili pe francezi sa semneze capitularea in 1940.

Tot pe partea Puterilor Centrale, pacea a dus la dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar si a celui Otoman.

SUA au devenit putere mondiala iar Anglia, Franta si Italia au devenit puterile dominante ale Europei.

Imperiul Tarist s-a prabusit din interior, fiind ocupat timp de cativa ani cu razboiul civil albi versus rosii. Bolsevicii au iesit invingatori si au adus teroarea sovietelor, teroare pe care au exportat-o apoi si pe scena internationala.

 

Pentru noi armistitiul a insemnat crearea conditiilor favorabile pentru Adunarea de la Alba Iulia, de 1 Decembrie 1918. Dupa inca un scurt razboi cu Ungaria, ne-am vazut visul implinit 2 ani mai tarziu, la Trianon, ce-i drept nu in limitele prevazute initial de intelegerea cu Antanta la intrarea in razboi, dar a fost cea mai importanta realizare din istoria noastra moderna. Din pacate nu a durat decat 20 de ani…

 

A fost ultimul razboi in care am fost in tabara invingatorilor, desi pentru asta a trebuit sa trecem prin agonia pierderii a aproape intregului teritoriu si sa semnam o pace separata (Buftea-Bucuresti) la prabusirea frontului.

Noile frontiere ale Romaniei in urma pacii de La Buftea-Bucuresti (sursa Wikipedia)

 

Si nu in ultimul rand, pentru majoritatea fostilor beligeranti, este ziua veteranilor de razboi si in unele tari chiar sarbatoare nationala!

Sa nu uitam si sa nu ii uitam!

 

 

Exit mobile version