În epoca internetului şi a radio-comunicaţiilor, pare puţin desuet să mai comunici pe mare cu steaguri sau lămpi de semnalizare… Cu toate acestea, aceste mijloace de comunicare, deşi restrânse astăzi ca utilizare, sunt folosite în continuare din diverse raţiuni practice.
Mi s-a părut foarte potrivit să încep articolul de azi cu un mesaj celebru:
„England expects that every man will do his duty„
Aceste cuvinte au fost transmise flotei britanice de amiralul Nelson, de pe nava amiral HMS Victory, în ajunul bătăliei de la Trafalgar. Dar cum arăta acest mesaj transmis într-o epocă în care nu se inventase nici măcar telegraful? Exact ca-n poza de mai jos:
Celebrul mesaj al lui Nelson semnalizat de HMS Victory. Sursa: wikipedia
Ceea ce vedeţi mai sus este un mesaj transmis cu ajutorul steagurilor, un mijloc de comunicare pe care marinele lumii îl folosesc din cele mai vechi timpuri.
Începând cu secolul al XIX-lea şi mai târziu s-au întocmit diverse comisii internaţionale care au redactat coduri internaţionale de semnale, care folosesc diverse mijloace de semnalizare. În prezent, semnalele se fac:
- cu pavilioanele ridicate la saulă;
- cu felinare sau proiectoare cu eclipsă după alfabetul Morse;
- cu pavilioane de mână sau cu braţele, după un cod special.
Actualul Cod Internaţional de Semnale datează din 1969 şi reglementează chestiuni legate de siguranţa navigaţiei, persoanelor precum şi chestiuni medicale, utilizând un alfabet standardizat (de la A la Z) şi zece numere. Fiecare steag reprezintă o literă şi are propria lui semnificaţie. Mai departe, cum comunicarea se poate face şi prin radiotelefon, fiecare literă are o denumire proprie pentru a evita confuzia creată de pronunţie în cazul utilizării acestuia. În final, fiecare steag/literă are corepondenţă în alfabetul Morse. Mai jos, denumirea specifică pentru fiecare literă a alfabetului:
Modul de pronunţie a fiecărei litere. Sursa: wikipedia
Mă gândesc că acum, comunicaţiile prin radio de genul Bravo Romeo (BR) din filmele de acţiune pe care le-am vazut cu toţii capătă sensul lor. Ca fapt divers, comunicaţiile NATO folosesc acelaşi sistem ca cel de mai sus.
Continuarea articolului pe RNHS