27 iunie 2019
Rezerviştii voluntari din Asociaţia Ofiţerilor Rezervişti din România (AORR) continuă colaborarea cu Statul Major al Apărării (SMAp), pentru îmbunătăţirea programului de recrutare şi formare a rezervei voluntare
Eforturile lor se concentreaza pe clarificarea şi aplicarea unitară a normelor care îi privesc pe rezerviştii voluntari, astfel încât această categorie nouă de personal să se poată dezvolta, ajutând la regenerarea rezervei de mobilizare.
O nouă şedinţă de lucru a avut loc în 26 iunie, la sediul Statului Major al Apărării. Timp de 3 ore, membrii AORR au discutat cu reprezentanţi din conducerea departamentelor şi direcţiilor implicate în acest proces. S-a hotărât clarificarea procedurilor pentru trecerea rezerviştilor voluntari de la un corp la altul (soldaţi – subofiţeri sau subofiţeri – ofiţeri), precum şi stabilirea unor proceduri prin care aceştia să aibă acces la complexele de refacere și recreere ale MApN.
Pentru informarea mai bună a candidaţilor, se lucrează la un ghid destinat celor care doresc să devină rezervişti voluntari. Membrii delegaţiei AORR sunt direct implicaţi în acest proiect, prin propuneri referitoare la conţinutul şi aspectul ghidului.
Adriana Brumaru, membră a delegaţiei AORR: Am înaintat propunerile noastre pentru ghid reprezentanților SMAp și cele mai multe au fost acceptate. Chiar dacă la întâlnire am fost doar câţiva, ideile de îmbunătăţire a ghidului reprezintă un număr mult mai mare de rezervişti voluntari, ele fiind colectate şi validate pe un grup de discuţii cu aproape 100 de membri.
Tot datorită acestui grup de discuţii, rezerviştii voluntari din AORR au putut face un sondaj de evaluare a satisfacţiei, ale cărui concluzii au fost prezentate către SMAp.
Cătălin Florea, membru al grupului de lucru al rezerviştilor voluntari din AORR: Acest studiu ne ajută să punctăm exact ce îi nemulţumeşte pe rezerviştii voluntari, să definim raportul dintre aşteptările iniţiale şi concretizarea adusă de program. Este important ca, dincolo de experienţe personale, să înţelegem care sunt cele mai frecvente surse de nemulţumire, astfel încât să ne stabilim o ordine corectă a priorităţilor.
Au fost reluate şi discuţiile despre problemele întâmpinate de rezerviştii voluntari pornind de la perioada de selectie şi instrucție iniţială, până la implementarea neunitară a unor norme după semnarea contractelor. S-a discutat în detaliu, uneori mergând până la dezbaterea unor cazuri individuale.
Dragoş Cîrstea, membru al delegaţiei AORR: Multe aspecte necesită o perioadă mai lungă pentru elaborarea unor proceduri unitare și distribuirea în teritoriu. Vrem să îi asigurăm pe colegii noştri că se depun eforturi serioase pentru îmbunătăţirea programului, chiar dacă efectele acestora se lasă aşteptate. Sperăm ca în curând să apară primele rezultate vizibile ale colaborării noastre. De la reprezentanţii SMAp, am întâlnit deschidere și dorință de a construi şi a face lucrurile să funcționeze.
Următoarea reuniune a grupului de lucru AORR-SMAp va avea loc în septembrie. Până atunci, proiectele menţionate continuă să se desfăşoare, consolidând legătura între rezerviştii voluntari şi conducerea armatei.