Coreea de Sud a montat noi sisteme de rachete de croazieră capabile să distrugă ţinte precum baze de lansare a rachetelor sau de efectuare a testelor nucleare de pe teritoriul nord-coreean, anunţă Ministerul sud-coreean al Apărării, citat de AFP.
Ministerul Apărării de la Seul a prezentat o înregistrare video cu teste ale rachetelor, afirmând că acestea pot lovi obiective de oriunde, în Coreea de Nord. „Cu astfel de capacităţi, armata noastră va riposta sever şi precis la provocările iresponsabile ale Coreei de Nord”, a declarat generalul Shin Won-Sik.
Ministerul nu a dezvăluit raza de acţiune a rachetelor, dar, conform agenţiei Yonhap, aceasta depăşeşte 1.000 de kilometri. Coreea de Sud a iniţiat discuiţii cu Statele Unite pentru a i se permite să extindă raza de acţiune a rachetelor, pe fondul ameninţărilor nord-coreene. Cei doi aliaţi urmează să revizuiască un tratat din 2001 care limita la 300 de kilometri raza de acţiune a rachetelor balistice sud-coreene.
Statele Unite au 28.500 de militari în Coreea de Sud.
sursa: antena 3.ro
………………………………………………….
Trecand peste articolul celor de la Antena 3.ro, nu putem decat sa constatam ca centrul de greutate, militar si economic, al lumii translateaza din ce in ce mai accelerat spre zona Pacificului. Trimiterea a 2500 de marines americani in Australia, prognozata crestere a cheltuieliilor militare din partea Japoniei, Coreei de Sud si nu numai, nemiavorbind aici de China, preconizeaza o noua polaritate.
Aceasta noua “Ordine Mondiala”, va lasa se pare NATO si Europa, odata cu relatiile cu Rusia, intr-un obscur plan secund, prioritate avand bazinul Pacificului, acolo unde China s-a trezit din profundul sau somn de peste 50 de ani, si si-a adus aminte de faptul ca este totusi o foarte mare putere.
Interesul tot mai pronuntat al SUA pentru zona Pacificului poate insemna insa, mai ales in actualele conditii de buget militar redus, o mai mica implicare in Europa, iar din acest punct de vedere, s-ar putea ajunge la o situatie de fiecare cu ce poate in raport cu Rusia. Si cum politica Romaniei, atat externa, dar nu numai, s-a bazat pe o implicare americana substantiala in zona europeana, in viitorii ani am putea asista la o recrudescenta, la o incercare rusesasca de a recastiga, macar partial, influenta in zona noastra, economic si politic.
Deja putem admira, chiar din primele randuri, o noua politica dusa de Moscova! O politica mult mai agresiva si mult mai directa, in probleme pe care rusii le considera aproape interne. Recenta inasprire de ton in cazul Moldovei este un semn de schimbare de macaz, iar raspunsul SUA, cel putin pana acum, a fost doar hotararea de a continua cu dezvoltarea scutului de la Deveselu, dar…cam atat.
Iar in cativa ani s-ar putea sa culegem „roadele” unei clase politice paralitice si incompetente si asta datorita faptului ca in acest moment politica externa romaneasca, ca si cea de aparare, se bazeaza in mod aproape exclusiv pe SUA. Starea Armatei Romane si relatiile politice bilaterale dintr noi si restul UE nefiind tocmai foarte bune.
Iar in cazul in care Rusia apasa pedala, in timp ce efortul american va fi directionat catre Pacific, s-ar putea sa ne trezim din nou aproape singuri, fara o sustinere politica a UE si tot ca de obicei nepregatiti!