Romania Military

Coreenii sunt foarte optimisti in privinta Romaniei

Presa sud-coreeana, incurajata probabil de succesul recent cu K9 Thunder in Romania, face valuri si speculeaza ca un mega-contract pentru tancurile K2 Black Panther ar putea urma in curand. MBC News explica ca discutiile in privinta tancurilor sud-coreene ar fi demarat in 2022 si dupa doi ani de negocieri, in martie 2024, coreenii au adus in Romania un tanc pentru probe reale, inclusiv trageri de lupta si ca in functie de analiza testelor s-ar putea ca Bucurestiul sa dea lovitura: o comanda ferma pentru un numar de K 2 Black Panther care ar varia intre 300 si 500 de tancuri. Sa-ti vie cu lesin, nu alta…

Ba mai mult decat atat, Romania nu ar fi interesata sa cumpere tancurile pe baza unui imprumut coreean ci din fonduri proprii, lucru pe care jurnalistii sud-coreenii par sa-l aprecieze in mod deosebit. Cel putin acesta ar fi cazul primei transe de 50 de blindate K2.

Coreenii explica ca o eventuala decizie favorabila K 2 din partea Bucurestiul ar fi si rezultatul direct al succesului acestui tanc in Polonia, lucru care ar influenta o decizie similara si din partea Romaniei.

Ok, daca lucrurile vi se par un pic cam exagerate, si mie imi par la fel, 300 de tancuri ar costa probabil cateva miliarde bune de euro – peste 6-7 miliarde, poate mai mult, iar despre 500 de tancuri discutia se duce deja spre ciuperci cu proprietati halucinogene, suma implicata depasind fara probleme zece miliarde de euro.

In mod normal, nu ar trebui sa discutam despre o astfel de stire dar, MBC News nu este oarecine in Coreea, dispunand de 19 statii regionale in Coreea de Sud, noua birouri permanente in alte tari si avand colaborari cu posturi de stiri foarte cunoscute: CNN, APTN, Reuters TV si CBS.

Au o experienta de 50 de ani in domeniu, fac analize si reportaje de investigatii, nefiind o fituica de Yotube tabloida. Oamenii astia au o reputatie buna si desi cifra de 300-500 de tancuri poate parea exagerata, poate nu cunoastem noi toate amanuntele discutiilor care au avut/au loc intre Seul si Bucuresti.

Interesant este ca in recenta declaratia de la Ministerul Roman al Apararii privind contractele care vor fi semnate anul acesta si programele de dotare care se intentioneaza sa fie lansate in 2024 nu apar cele doua de care sud-coreenii sunt foarte interesati: Masina de Lupta a Infanteriei si viitorul tanc al Armatei Romane. Doar ca trebuie remarcat faptul ca toate contractele despre care MApN ne informeaza ca vor fi lansate in procedura publica anul acesta sunt de tip competitiv, astfel incat ar fi loc pentru 1-2 afaceri directe G2G.

De stat cu ochii pe ei, pentru ca daca am aflat ceva am facut-o pe filiera sud-coreena, MApN isi pastreaza proasta traditie de a nu spune mare lucru, asta daca spune ceva si singura noastra sansa este sa aflam de la straini despre propria noastra dotare, despre unde merg banii nostri.

Dar sa nu ne plangem si sa avem macar dotarea pe care ne-o dorim si daca vom afla asta din presa straina nu vom fi chiar atat de suparati.

Singura intrebare care ar apare ar fi, desigur, bugetul necesar pentru o astfel de achizitie majora, cu atat mai mult cu cat in toamna se asteapta semnarea contractului pentru F 35A – 6,5 miliarde de dolari.

Insa jurnalistii sud-coreeni au dreptate intr-o privinta si anume ca Bucurestiul nu s-ar fi uitat cu atata atentie spre Coreea daca drumul nu ar fi fost deschis de Polonia. Decizia Varsoviei de a merge pe mana sud-coreenilor a avut efecte importante si la Bucuresti.

Deocamdata insa lucrurile trebuie privite cu precautie din mai multe puncte de vedere:

GeorgeGMT

Exit mobile version