Nu mai stiu a cata nava ruseasca scufundata de ucraineni ar fi aceasta, dar cred ca este prima distrusa de rachete tactice. Pana acum ucrainenii au folosit rachete anti-nava, rachete de croaziera sau drone navale, dar aceasta corveta lansatoare de rachete supersonice de croaziera Kalibr, ar putea avea un loc asigurat in istoria luptelor navale, fiind prima nava distrusa de rachete tactice sol-sol. Lucru care nu este chiar la indemana orisicui, adica sa intri in istorie din postura de victima…
Ceea ce este in sine un lucru uimitor din cel putin doua puncte de vedere: acuratetea datelor detinute de ucraineni (locatia la metru, faptul ca nava se afla in port) si precizia exceptionala a rachetei ATACMS, racheta care a fost folosita in distrugerea navei rusesti. Aici trebuie precizat ca pliantul celor de la Lockheed Martin ne indica o precizie pe tinta de aproximativ 9m CEP, iar pliantul spune, se pare, adevarul. Rusii pot depune marturie.
Doua ATACMS au lovit nava ruseasca si cum aceasta este o nava mica (in jurul a 800 de tone deplasament), iar focosul rachetei cantareste 214kg (probabil WAU-23/B unitary warhead) plus inertia rachetei (bine peste o tona), lucrurile s-au terminat repede pentru nava ruseasca.
Atacul a avut loc pe 19 mai si a fost confirmat de surse neoficiale rusesti.
Ucraina a primit recent, conform surselor din presa, ATACMS dotate cu incarcatura de lupta unitara, undeva de prin martie 2024, si acest lucru l-au simtit rusii relativ repede. Pana sa primeasca acest tip de focos, ucrainenii au detinut si folosit ATACAMS dotate cu incarcatura de lupta (bombleti M74) impotriva infanteriei, sistemelor anti-aeriene, depozitelor de munitii etc, dar cu totul nerecomandata impotriva tintelor blindate sau a navelor de lupta.
Ar mai fi de spus ca focosul WAU-23/B este o dezvoltare a WDU-18/B care este acelasi cu cel folosit pe rachetele anti-nava americane Harpoon, asta daca nu cumva ucrainenii au primit direct varianta M48 a ATACMS dotata cu WDU-18/B.
Impresionant in acest caz este, asa cum am scris si mai sus, precizia loviturii, doua rachete care reusesc sa atinga o tinta nu foarte mare ca arie, in conditiile in care putem presupune ca rusii isi protejeaza bazele navale cu sisteme de razboi electronic, astfel incat – cel mai probabil – precizia loviturii poate fi atribuita sistemului de navigatie inertiala si mai putin celui bazat pe GPS.
Romania detine 54 de rachete sol-sol ATACMS, model M 57, dotate si ele cu focos unitar. Asadar, ATACMS poate fi folosita ca racheta balistica anti-nava daca nava este imobila si daca ai coordonatele clare ale tintei. Acelasi lucru il face si urmasa ATACMS – PrSM, doar ca in acest caz raza este mai mare (+500km) si in viitor racheta va putea angaja si nave aflate in mars, lucru pe care ATACMS nu il poate face.
GeorgeGMT