Tensiunile dintre cele doua tabere au ajuns intr-un punct critic. Sanctiunile privind sectorul petrolier iranian au fost ultimul val de masuri diplomatice.
Speculatiile privind planurile de actiune ale SUA si Israel sunt publice inca din 2008.
Un posibil scenariu ar fi o lovitura aeriana pornita din Israel. La aceasta misiune ar participa 50 de avioane F-15/16 insotite de avioane pentru realimentare in aer (Boeing 707 & C-130 Hercules), avioane pentru comunicatii si razboi electronic (IAI SeaScan). Planul include si operatiune de salvare ce implica elicoptere CH-53 Sea Stallion. Ne amintim aparatul de acest tip prabusit in Romania.
Totalul avioanelor de mai sus reprezinta cam jumatate din flota israeliana si ar permite distrugerea a 2 sau 3 centre de imbogatire a uraniului iranian dintr-un total de 16.
Aceasta strategie ofera posibilitati foarte reduse pentru neutralizarea retelei iraniene cu privire la energie atomica.
Dar aceasta strategie a fost gandita mai devreme de 2008, SUA avea trupe in Irak si un eventual conflict cu Iranul ar fi coagulat intraga lume araba impotriva Israelului.
Un alt scenariu a fost lansarea atacului din Azerbaijan, dar si acest plan a fost scos din schema.
In 2011 lumea s-a schimbat, in special lumea araba. Nici aliatul Iranului numarul 1, Siria nu o duce bine si acest lucru inseamna ca arabii cu greu mai pot sa formeze o alianta militara impotriva statului evreu.
Miza acestui ,,joc” nu mai este reprezentata numai de programul nuclear dezvoltat de Iran, este clar ca ceva s-a schimbat. China are ceva probleme in Marea de Est cu un grup de insule, la care SUA ar putea sa ,,inchida ochii” in schimbul unei abtineri la Consiliul de Securitate ONU.
Incep sa cred ca este si in interesul Rusiei ca acest razboi sa inceapa, pentru a dezvolta proiectele militare pe banii altora.
O campanie terestra va incepe cel mai probabil din Kuweit, aici s-au retras in mod oficial trupele Coalitiei din Irak. Sprijinul maritim va veni din Bahrain, unde SUA detine cea mai mare baza navala din Golf. Nu intamplator Washingtonul inchide ochii la ce se itampla acolo.
Suport aerian va fi acordat de portavioane, din Arabia Saudita, Qatar si Emiratele Arabe Unite. Toate aceste state sunt pe lista tintelor Iranului in caz de atac.
Dupa cum a anuntat si Israelul, teama cea mai mare o reprezinta rachetele iraniene cu raza scurta-medie.
Iranul a perfectionat aceste rachete folosind motoare foarte puternice si un sistem electro-optic pentru a spori precizia. In general aceste rachete sunt forme derivate ale BM-21 Grad, BM-27 Urahan, Luna-M si SCUD A/B.
Versiunei imbunatatite ale BM-21/RM-70 (raza 20-35km), nu au sistem de ghidare.
Naze’at (100-130km) fara sistem de ghidare.
Fajr-3/5 (raza 45/75km) fara sistem de ghidare
Familia de rachete Zelzal (raza 210km) nu au sistem de ghidare
Fateh-110 reprezinta racheta tactica de noua generatie.
NeroFlash