Romania Military

Cristina Fernández de Kirchner (prezidenta), insularii din Falklands(cetateni britanici) si petrolul (si el tot britanic)!

econ_falklands15__01__60x420

La votare, entuziasmul era ridicat!

Hopa! Hopa! Ana are mere, iar Falklands “are” petrol! Mult petrol, asa ca daca argentinienii cautau un motiv intemeiat  sa se dea cu capul de mai multi pereti concomitant si in mod foarte repetat, ei bine tocmai l-au gasit!! Numa’ ca ce a fost s-a dus si nu se mai intoarce. Insularii din Falklands tocmai ce au hotarat, printr-un plebiscit  desfasurat la inceputul lunii martie, ca vor sa ramana supusii Reginei si au dat cu siktir prezidentei Argentinei care zicea domnia sa ca problema insulelor trebuie negociata.

Ei bine tocmai ce s-a negociat…definitiv, am adauga noi, si Argentina va putea numara, incepand din sezonul 2017-2018, tancurile petroliere intrand si iesind din portul Stanley, capitala celor 2563 de cetatani britanici din Falklands. Apropo de referendum, din totalul populatiei cu drept de vot, doar trei au votat impotriva ramanerii sub suveranitate britanica, asa ca in acest moment Argentina poate sa-si ia adio de la insule si se gandeasca la altceva.

In urma cu cateva luni prezidenta argentiniana zicea ceva de negociere, de reasezare, iar unii cu minte mai putina faceau deja scenarii si speculau precum ca ar fi un moment foarte neprielnic pentru Marea Britanie, si asta deoarece englezii nu au portavioane, nu au adica capacitatea de as proiecta forta peste 12000 de kilometri de ocean. Ei bine, odata cu preconizata incepere a exploatarii zacamintelor din Falklands, este foarte probabil sa aiba. In orice caz nu trebuie uitat ca Argentina este totusi o tara mai…modesta, Marea Britanie un fost imperiu…

Doamna de Kirchner, dupa vot. Da de ce nu ne vor pe noi?! Ca suntem in B.R.I.C.

Dar revenind la referendum, doamna Cristina Fernández de Kirchner  a zis pe 28 martie, la doua saptamani dupa rezultat urmatoarele vorbe de duh: “An English territory more than 12,000 km away [from the U.K.]? The idea is not even worthy of a kindergarten of three-year-olds.”

Si pe mine ma bufneste rasul de rasul doamnei, dar poate ar trebui sa consulte un expert in drept international si mai apoi sa ne lumineze si pe noi cum suveranitatea unui stat asupra unui teritoriu este la fel ca forta gravitationala: invers proportionala cu distanta fata de metropola. Pe acelasi principiu, dezvoltat de doamna  de Kirchner,  americanii ar trebui sa se simta foarte amenintati in Guam sau Hawai, nemaivorbind de Alaska!

Trecand peste obisnuita fanfaronada sud-americana si revenind la petrol, tot Argentina a amenintat ca va da in judecata orice companie care ar indrazni sa foreze in apele exclusive ale insulelor. Bineinteles ca British Petroleum, a patra cea mai mare companie din lume, tremura de frica avocatilor argentinieni si nu stie ce sa faca: sa foreze sau sa nu foreze 🙂 ?! Asadar dupa ce ca esti pacalici si ti-o iei de te tine lumea minte ca pe urs, nu ai nici macar decenta de taci dracului din gura! Asta-i viata, pierzi, mergi mai departe, dar sa ameninti cu judecata dupa ce ai pierdut un razboi, este din punctul meu de vedere, cam sinonim cu venitul cu mama la scoala sa-l urecheze pe colegul care ti-a mazgalit caietul! Este adica un pic umilitor…

Poate ii dam in judecata si impartim copilul, aaaa petrolul?!

Intre timp insularii au inceput sa faca rost de bani pentru dezvoltarea unei infrastructuri terestre si portuare adecvate extragerii si exportului de petrol si asta pentru ca prospectiunile preliminare par a indica posibilitatea ca guvernul local sa primeasca, odata inceputa exploatarea, cate 160000$ pe fiecare cap de cetatean in fiecare an.

Campul petrolier, cunoscut sub numele de “Sea Lion”, ar contine +400 milioane de barili, conform celor de la  Rockhopper Exploration,  compania care l-a si descoperit cu trei ani in urma. Compania care se va ocupa de exploatarea rezervelor este Premier Oil si are in vedere investitii de un milliard de dolari, pentru punerea in exploatarea a resurselor de hidrocarburi, iar totalul taxelor, care vor reveni de pe urma exploatarii, se asteapta sa fie in suma de 10 miliarde de dolari, pe durata de exploatare, dar suma se refera doar la actualele prognoze, insa ar putea fi mult mai mari daca zacamantul se dovedeste mai mare decat pare.

 

Intre timp Argentina continua sa planga pe la colturi si sa cera sa-i dea cineva insulele inapoi…sau macar petrolul, sau macar barbatia de a pierde cu demnitate.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version