Romania Military

Croatia exporta tehnica militara de aproape 1 mld. $ anual

Cifrele de export pentru tehnica militara croata au atins cifra de 970 mil.$ (5,4 mld. HRK) in 2013, potrivit cifrelor furnizate de propriul guvern. Desi croatii aveau la dispozitie 236 de licente de export militar, doar 10% din total au fost utilizate.

Mirare mare sau nu, cel mai mare exportator a fost o mica firma de arme de foc usoare, HS Produkt group, care a avut vanzari catre ministerul de interne irakian si guvernul regional al Kurdistanului.

 

Arma de asalt croata VHS

Daca in numar de licente acordate in 2013 versus 2012, cifra atinsa a fost de 200%, cresterea in exporturi efective a fost mai redusa, doar in ianuarie 2013 vs 2012 cresterea fiind de aproximativ 25% : 197 mil.$ vs 157 mil.$. Croatia are 4 milioane locuitori si un PIB de 80 mld. $, in timp ce Romania, cu o populatie de aproape 5 ori mai numeroasa are un PIB de 285 mld. $.

 

Pentru comparatie, Ucraina a atins in 2012 exporturi militare in valoare de 1 mld.$, iar Romania a reusit mareata «performanta » de a exporta de 131 mil. euro in 2011, doar 84 mil.euro in 2012,  Practic, Romania a pierdut piata dupa piata incepand cu 1990, cand exporta de 800 mil. $, intr-un context in care cererea este de 10 ori mai mare decat capacitatea noastra de productie.

 

Probabil ca in urmatorii ani vom asista la o crestere sustinuta a acestor exporturi ale Croatiei, valorificand din ce in ce mai mult din numarul de licente acordate anual, pana la atingerea potentialului maxim al acestei industrii.

Da, e vorba de Croatia, o tara care a trecut prin razboi acum 20 de ani, o tara intrata dupa Romania in UE si NATO, dar care ne poate da lectii la mai multe capitole, nu doar economic. Noi ramanem doar cu imensul potential irosit sistematic in ultimii 25 de ani.

 

M84D Degman cu noi statii de arme

Intre timp, in Romania se fac planuri peste planuri, atat pentru redresarea industriei de profil cat si cu privire la crearea unei legislatii aferente care sa ii asigure un mediu prielnic de dezvoltare pe termen mediu si lung.

Insa pana la aplicarea in practica mai este cale lunga, timp in care ratam oportunitati peste oportunitati, ultima aparuta fiind cea vis-a-vis de Irak, de la sfarsit de mai. Si alte tari arabe sunt interesate de produsele romanesti, dovada fiind prezenta lor la BSDA anul acesta, insa concretizarea acestui interes in contracte este dificila..

 

Sper ca macar pana la iesirea mea la pensie sa vad o crestere sanatoasa pe ramura industriei militare romanesti…

Marius Zgureanu

 

Sursa : Janes.com

 

 

 

 

Exit mobile version