Concluzia surprinzătoare oferită de prima hartă genetică interactivă a lumii
Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi de la UCL au publicat prima hartă interactivă detaliată, care arată amestecul genetic al populaţiilor în trecut.
La studiu au participat 95 de populaţii din întreaga lume, fiind analizat ADN-ul a 1.490 de oameni.
„ADN-ul ne poate spune poveşti şi ne dezvăluie detalii din trecutul nostru”, a declarat Simon Myers, de la Universitatea Oxford.
Unele din rezultatele acestui studiu genetic au fost total neaşteptate. Spre exemplu, populaţia Tu, din China, s-a amestecat cu europenii (probabil cu grecii) în jurul anului 1200 e.n., datorită negoţului care avea loc între aceste populaţii, pe Drumul Mătăsii.
Iar populaţia Hazara, din Pakistan, este descendenta războinicilor mongoli.
Folosind mostre de ADN din întreaga lume, cercetătorii au putut să facă o hartă foarte corectă, care atestă legăturile genetice în perioada 886-1194 e.n.
În aceasta epocă, amestectul populaţiilor a fost influenţat şi de negoţul cu sclavi din Arabia, dar şi de comerţ, în special de Drumul Mătăsii, care lega Asia de Europa.
În privinţa românilor, în această peroadă ei erau amestecaţi cu lituanieni, finlandezi, basci, greci, egipteni, sirieni, iordanieni, ciprioţi şi italieni.
Informaţiile obţinute de cercetători sunt utile şi în domeniul sănătăţii publice. Unele populaţii au un risc mai mare de a face anumite boli, iar unele mutaţii genetice determină reacţii diferite la tratament.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.
Sursa: Descopera.ro
RumaniaMilitary
Ar fi interesant de vazut si un studiu putin mai vechi, care poate ne-ar ajuta sa reglam putin „tirul”, coreland anumite informatii. Este adevarat, numarul de esantioane este si in acest caz de ordinul sutelor, cel mult al miilor, ceea ce afecteaza putin coerenta, mai ales daca s-a preferat o anumita regiune geografica din cadrul unei tari.
Sursa este:
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
si voi extrage doar cateva date si harti, unele comentandu-le acum cativa ani la articole cu specific apropiat.
Grupurile majore sunt considerate:
Potrivit studiului, posibilele influente in Epoca Timpurie a Bronzului:
Ce poate fi retinut din tabelele de componenta a influentelor la nivel de tari (vezi si hartile de mai jos):
– haplogrupurile R1a (influenta slava de dupa sec. VI) si R1b (influenta italo-romana/ latina/ dar si celtica) sunt prezente in mod egal in Romania (22%).
– Cel mai mare procentaj il are grupul J2, care provine din zona de N si V al Peninsulei Arabice de azi (24%) – posibila influenta mesopotamiana/turcica;
– o surpriza: grupul genetic pur danubian, 12a, se gaseste in proportie de 17.5%., adica ceea ce ar fi dupa unii „sangele geto-dac”
Intrand putin mai in detaliu:
– Grupul R1a nu este doar influenta slava ci si macedoneana
– Grupul R1b nu este doar italic ci celtic si german – deci cele 3 impreuna au 22%
– Este interesanta prezenta J2, care cred ca nu se datoreaza numai ocupatiei turcice ci si faptului ca migratiile succesive au impins si popoare « mesopotamiano-iraniene » si influenta s-ar putea sa fie mult mai veche. Sarmatii sunt considerati popor iranic iar intre daci si sarmati au existat multe contacte, colaborari si aliante. Chiar numele fostei capitale dacice: Sarmisegetuza reflecta o influenta de acest gen. Deci s-ar putea ca romanii, la venirea lor, sa fi intalnit un grup danubiano-sarmatic si nu un singur mare grup danubian.
– Atat noi cat si vecinii nostri slavi Balcanici au un procent slav mic, ceea ce arata ca populatille balcanice au fost in majoritatea cazurilor « slavizate »
– Va puteti uita si la vecinii nostri, si veti vedea lucruri extrem de interesante…
si o harta extinsa
Alte constatari, de pe hartile inserate la urma (http://www.eupedia.com/europe/maps_Y-DNA_haplogroups.shtml) si dintre care am publicat pe cele care mi-au atras mie atentia:
http://oi39.tinypic.com/
Sa speram ca in timp acest puzzle se va completa cu date tot mai relevante care vor face lumina si asupra trecutului nostru, acolo unde arheologia si cronicile nu au reusit…
Marius Zgureanu