Romania Military

Cum plănuiește Infanteria Marină a S.U.A. să scufunde navele chineze

Forța de reacție rapidă a Statelor Unite combină câteva platforme deja existente pentru a realiza „distrugătoare de nave” potente.

Ca parte a transformării sale dintr-o „a doua armată” într-o extensie a proiecției puterii navale în Pacific, infanteria marină americană se pregătește să scufunde navele și portavioanele chineze.

Prin adaptarea platformelor care sunt deja utilizate de armata americană, USMC speră să lanseze rapid o puternică capacitate anti-navă. Iată cum:

Dezvoltarea unei capabilități de rachete anti-navă cu lansare de la sol este acum cea mai mare prioritate de modernizare a infanteriei marine americane. Pentru o soluție disponibilă în viitorul apropiat prin care să reușească să controleze mările de la sol, infanteriștii marini vor folosi racheta NSM – aceeași care este folosită de marină pe Navele de Lupta Litorală (Littoral Combat Ships – LCS), pentru a-și crește propria letalitate.

Nava de Luptă Litorală Gabrielle Giffords, dotată cu rachete NSM, aflată la Naval Base San Diego, Calif. înainte de a fi trimisă in Asia. Foto MC3 Abby Rader/U.S. Navy,

 

Sistemul Expediționar Marină-Infanterie Marină de Interdicție a Navelor

Una dintre cele mai noi abordări ale războiului anti-nave pe care le dezvoltă Corpul de Infanterie Marină al Statelor Unite implică vehicule terestre fără pilot – respectiv Sistemul Expediționar combinat Marina-Infanterie Marina de Interdicție a Navelor (NEMESIS). Acesta împerechează noua rachetă Naval Strike Missile (NSM), o rachetă anti-navă cu capabilități de sea-skimming, cu un vehicul blindat de tip JLTV fără pilot. Vehiculul JLTV ROGUE Fires, unul fără spațiu de cabină, va fi operat de la distanță, probabil din oricare dintre numeroasele insule care împânzesc Oceanul Pacific de Vest, oferind o capabilitate anti-navă robustă și facil de manevrat.

Foto: Oshkosh Defense

 

În timp ce Infanteria Marină americană are deja o capabilitate de atac de la sol cu sistemul său de rachete de artilerie de mare mobilitate (HiMARS), această platformă mobilă de lansare a rachetelor multiple are probleme cu lovirea țintelor mobile, cum ar fi navele în mișcare. Racheta NSM, pe de altă parte, este extrem de manevrabilă.

Racheta Naval Strike Missile (NSM) produsa de Kongsberg este lansata din nava de Lupta Litorala USS Coronado (LCS 4) în timpul operațiunilor de testare a rachetei de pe coasta Californiei de Sud. (fotografie U.S. Navy, autor Mass Communication Specialist 2nd Class Zachary D. Bell)

 

NSM este o rachetă anti-navă și de atac la sol dezvoltată de compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace (KDA).

Spre deosebire de rachetele cu un profil de atac cu boltă de sus în jos, NSM poate zbura la o „altitudine extrem de mică la nivelul mării” la viteze subsonice ridicate pentru a se sustrage radarului inamic. De asemenea, este capabilă de „manevre de final cu G înalte” în timpul fazei sale terminale de zbor, pentru a se sustrage de apărările antirachetă.

Numele original norvegian era Nytt sjømålsmissil (literalmente Noua rachetă maritimă, indicând că este succesorul rachetei Penguin); denumirea de marketing în engleză, de Naval Strike Missile, a fost adoptata mai târziu. Racheta are puțin peste 400 kg și are o rază de peste 185 km (100 nm). Folosirea unui cap de luptă cu aliaj de titaniu de înaltă putere, cu explozie/ fragmentare de la TDW este conform design-ului modern, cu explozivi insensivizați.

O baterie de coastă NSM constă din trei vehicule de lansare de rachete, trei vehicule de comandă a luptei, un centru mobil de comunicații, un vehicul cu radar mobil TRS-15C, un vehicul de transport și încărcare și un vehicul mobil de reparații. Fiecare vehicul cu lansator cară 4 rachete și poate fi conectat la vehiculul de comandă a luptei prin fibră optică sau prin radio până la o distanță de 10km; până la 6 lansatoare cu 24 de rachete pot fi conectate împreună instantaneu. Când este instalată pe nave, NSM poate fi montată pe punte în pachete de câte una, două, trei, patru, sau șase lansatoare. În iunie 2013 Polonia a operaționalizat Divizia de Rachete de Coasta, echipată cu 12 rachete NSM si 23 de vehicule pe șasiuri Jelcz.

Foto: Kongsberg

 

Tomahawk

Pe termen lung, un alt proiect USMC care se desfășoară în paralel cu programul NSM este un efort de adaptare a rachetei Tomahawk pentru lovirea navelor pe mare din poziții fixe pe uscat, acum posibilă prin retragerea Americii din 2019 din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară din 1987 care interzicea rachetele balistice și de croazieră cu raze intre 550 si 5500 de km. În funcție de variantă, rachetele Tomahawk variază de la 1.300 la 2.500 de kilometri.

Combinând rachetele anti-navă NSM cu rachete de croazieră Tomahawk lansate de pe uscat, USMC este aproape de a avea câțiva noi ucigași de nave puternice cu care speră să tina marina chineză la distanță si să își recâștige supremația navală din Asia.

 

PS: Reamintim ca MApN a ales de asemenea racheta NSM pentru sistemul său de apărare de coastă (programul SIML – sistem de instalații mobile de lansare de rachete anti-navă) printr-un acord cu guvernul Statelor Unite, însă într-o configurație pe camioane.

 

Surse:

https://nationalinterest.org/blog/buzz/here’s-how-us-marine-corps-will-sink-chinese-ships-168535

https://militaryleak.com/2020/05/17/us-marines-will-field-jltv-rogue-fires-vehicle-with-naval-strike-missile/

Exit mobile version