Romania Military

Cum se traduce în piaţă creşterea bruscă a accizelor? Contrabandă, evaziune şi scăderea încasărilor chiar de 100 de ori

images

Majorarea accizelor la alcool într-un interval foarte scurt a însemnat o prăbuşire a încasărilor care, în cazul unor băuturi, a fost de 100 de ori. Astfel, dacă în 2008 statul lua 101,4 milioane lei din accizele pe băuturi intermediare – cum sunt vermuturile, florio, bitter -, în 2013, a mai încasat doar 1,53 milioane lei, arată un raport al Consiliului Fiscal.

Accizele pentru băuturi intermediare au crescut cu 250%, la 1 iulie 2010. Din această cauză producţia fiscalizată aproape a dispărut, contractându-se cu 97%, potrivit reprezentanţilor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). „Aşadar, statul român pierde astăzi cca 25 mil euro/an din cauza evoluţiei ascendente a cotei accizei, la care se adaugă TVA şi alte taxe”, susţine patronatul, precizând că diferenţa este acoperită pe piaţă de contrabandă.

“În cazul produselor intermediare evaziunea este una foarte mare, în acest moment ea crescând foarte rapid în urma creşterii accizei de la 51,08 euro/hl la începutul anului 2009 la 165 euro/hl în 2011, acest lucru conducând la o prăbuşire a veniturilor din accize la această categorie de la 101,44 milioane  lei în 2008 la rambursări nete de accize în 2012, pentru ca în 2013 să se înregistreze venituri de doar 1,53 milioane lei”, se arată şi în raportul anual al Consiliului Fiscal.

 

Evaziunea la alcool reprezintă circa jumătate din piaţă.

Ministerul Finanţelor şi-a diminuat semnificativ încasările din accize în ultimii ani, piaţa legală a băuturilor pe bază de vin s-a diminuat, liderul de piaţă în domeniul spumantelor, vermuturilor şi a cocktailurilor pe bază de vin a închis capacităţile de producţie din România alegând varianta achiziţiei din alte state comunitare şi comercializarea produselor în România, explică reprezentanţii patronatului.

Mai mult, Consiliul Fiscal constată că, în ciuda creşterii foarte rapide a accizelor la toate produsele alcoolice, începând cu 2007, veniturile colectate au crescut foarte puţin în acelaşi interval.

Fenomenul este previzibil atâta timp cât teoria fiscală arată că o creştere de taxe peste nivelul de suportabilitate al plătitorilor se converteşte în evaziune. Nici creşterea de accize la carburanţi nu a însemnat, automat, venituri bugetare mai mari. Încasările din accizele pe carburanţi au fost cu 387 milioane lei mai mici în al doilea trimestru din 2014 – după aplicarea supraaccizei – decât în primul trimestru.

Diana Zaharia

Capital.ro

PS Daca printre multele mele calitati 🙂 s-ar numara si aceea de prezicator al viitorului, atunci as spune ca showul abia va sa vina si vom vede cum imaginatia alesilor nostri va atinge noi culmii ale aberatiei, dupa alegeri undeva pe la inceputul primaverii, atunci cand euforia castigatorilor si betia sarbatorilor de iarna vor trece, si va avea ca rezultat una din doua: o crestere semnificativa a taxelor si impozitelor sau o restructurare masiva a aparatului de stat, eficientizarea sa si o lupta din ce in ce mai sustinuta impotriva coruptiei si a evaziunii ficale, concomitent cu o scadere graduala a poverii fiscale.

Daca ar fi sa pariez as merge insa pe prima varianta si sunt sigur ca „previziunea” s-ar indeplini.

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version