Intr-o situatie cu totul periculoasa la granita noastra de est, noi lansam licitatii: sa vina lumea, sa discutam, primim oferte, negociem participare industriala, obtinem cel mai bun pret si cele mai bune scule. Cam asta-i fraza oficiala, doar ca eu stiu ca absolut NICIODATA Romania nu a cumparat vreun sistem de armament important in urma unei licitatii publice.
Ba dimpotriva toate licitatiile s-au dus fix dracului. Iar noi mai facem una.
Ar mai fi de amintit ca absolut toate achzitiile de sisteme de armament importante s-au facut prin contracte guvern-guvern, in general de la americani: Patriot, HIMARS, chiar si F 16, NSM, in timp ca pentru Pirahna 5 s-a negociat direct cu compania si a fost un contract atribuit direct, fara licitatie, slava Domnului.
Asadar, ce doreste MApN si ce ofera?!
In primul cel mai bun pret castiga, in al doilea rand se ofera 4,18 miliarde lei pentru 54 de obuziere autopropulsate, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire), conform AGERPRES.
5 ani de la semnare pentru livrare.
Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente, potrivit Agerpres.
Ofertele pot fi depuse pana pe 11 septembrie.
Si daca tot suntem la capitolul „Achizitii prin licitaie”, sa spunem ca procedura pentru achizitia de sisteme anti-aeriene mobile de tip MANPADS a fost anulata (valoare achizitiei era de maximum 677 milioane de euro + TVA pentru un maximum de 321 de sisteme) pe motiv ca este neconforma si s-a prezentat o singura companie, sustine autoritatea contractanta. Dar stie respectiva autoritate ca in NATO sunt doar doua tari care produc MANPADS? Nu cred ca au habar pentru ca atunci s-ar negociat direct cu producatorul.
„Stinger”, cel mai cunoscut sistem MANPADS este fabricat de americanii de la Raytheon – care nu cred sa fi depus vreo oferta – macar si pentru ca in acest moment nu fac fata comenzilor propriului guvern si aduc oameni de la pensie pentru a reincepe productia de rachete.
„GROM” este polonez si se afla in fabricatie, chiar si americanii au comandat de la polonezii acest sistem.
Eu nu stiu ce oferta a avut autoritatea contractanta dar o informam pe aceasta cale sa nu se faca iar de ras ca in cazul bateriilor de coasta plutitoare, care din licitatie cu strigaturi a ajuns tot la incredintare directa: NSM via guvernul american.
Asadar, draga si stimata autoritate, pe langa cele doua tari membre NATO, mai fabrica sisteme MANPADS si Rusia – Igla S si Verba plus China cu ceva clone rusesti, in rest pauza si liniste mormantala.
De mentionat ca Mistral 3 si RBS 70 nu sunt MANPADS ci sisteme VSHORAD cu raza mai mare, Romania impartind achizitia de sisteme VSHORAD in doua: MANPADS si rachete cu raza ceva mai mare dar mai grele si care necesita un vehicul de sprijin.
Acum asteptam minunea-minunilor, sa vedem un contract semnat prin licitatie publica pentru ca pana acum eu nu-mi aduc aminte ca asa ceva sa se fi intamplat. La noi prin „licitatie” se intelege „inmormantare” pe vecie, la fel ca si in cazul celor deja faimoase patru corvete.
GeorgeGMT