Romania Military

Cumperi, vinzi, negustor te numesti

Sau cum are Rusia prietenii ei (care sunt cica si amici cu noi)

                                                         Variante TurkStream

Nici nu s-a semnat bine intelegerea dintre Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria pentru interconectarea conductelor de gaze si premierul slovac Fico a si propus Rusiei participarea la proiect.

Ca o paranteza, Romania are dejainterconexiuni cu Ungaria, Bulgaria si Moldova de Est, existand inclusiv posibilitatea conectarii Greciei, si cauta acum un furnizor care-sa-nu-fie-Rusia.

In timpul asta Rusia lucreaza de zor la o alternativa care sa scoata din ecuatie Ucraina si varianta favorita pare a fi TurkStream, care prevede transportul gazelor rusesti prin Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria spre Europa de Vest.

Slovacia se teme ca ii va fi afectat bugetul ca urmare a pierderii taxelor de tranzit al gazelor rusesti spre Vest (dinspre Ucraina) si incearca astfel sa-si rezerve un loc central. Ca si Ungaria de altfel, prezenta in ambele proiecte.

Propunerea slovacilor, care inseamna conectarea directa a TurkStream la magistrala Slovacia-Ungaria-Romania-Bulgaria scoate din ecuatie Grecia, supusa deja la presiuni americane pentru a respinge TurkStream. In aceste conditii, nu e clar care va fi atitudinea SUA fata de initiativa slovaca, ce pare ca ofera Moscovei inca un avantaj.

Slovacia, alaturi de Ungaria, Grecia si Cipru, este de altfel unul din avocatii Rusiei in Uniunea Europeana asa ca nimic nu pare a fi o intamplare. Nu in ultimul rand, Slovacia ar vrea ca Rusia sa-i modernizeze sistemele anti-aeriene S-300.

Se poate deci si mai rau decat alegerea turcilor (initiala, e adevarat) ca sistemele anti-aeriene cu raza lunga sa le fie furnizate de chinezi.

Tehnomil.net

Rusii incerca cu dispeare as zice eu sa-si lungesca conductele de gaze spre Europa de ceva ani, problema lor survine cand intra in discutie traseul, pentru ca oricat s-ar invarti, oricat s-ar rasuci, se pare ca pana la urma in zona noastra parerea Romaniei este tot ce conteaza…

Bineinteles ca prezumtia mea nu sta in picioare daca te uiti pe harta dar ca si in cazul decedatului si mult-trambitatului SouthStream, cand Bucurestiul a zis „Nu”, nu a fost cu tot sprijinul pe care multe state membre UE l-au acordat proiectului.

Romania pe de alta parte nu are nici un interes economic sau politic ca Rusia sa vina cu conductele pe la noi ci dimpotriva, in viitorul nu foarte indepartat (+2020) Bucurestiul are sanse mari sa devina un mare exportator de gaze naturale din bazinul Marii Negre, iar daca adaugam acest lucru scaderii continue a consumului da gaze de pe piata romaneasca, observam ca dependenta Romaniei de gazele rusesti este de cativa ani doar un banc prost, insa gazele rusesti ajunse in Europa Centrala ar putea sa nu ne convina peste cativa ani.

Asadar si prin urmare, Turcia, Slovacia, Grecia, etc nu sunt deloc importante daca Moscova nu convinge Bucurestiul sa ia parte la proiect si deocamdata sansa ca Romania sa se alature unei astfel de proiect sunt atat de slabe inca nu merita luate in seama.

GeorgeGMT

 

Exit mobile version