Romania Military

Cursa inarmarii din Asia

Unul dintre cele mai contestate teritorii din lume in acest moment, Marea de Sud a Chinei, pune cateva state intr-o situatie foarte delicata, privind suveranitatea asupra unor insule. Un trecut sangeros pare sa asigure nelinistea, iar noile cresteri de fonduri din bugetul militar chinez,  detemina  celelate tari sa urmeze aceeasi cale. Fapt ce produce un paradis penttu dealer-ii de armament greu – in special.

Dupa 20 de ani, trupele americane s-au intors in Filipene si din acest moment radarul Washington-nului, vede tot ce misca in sud-estul Asiei.

Deoarece amenintarile din partea Chinei au inceput sa creasca, puscasii marini americani au trecut deja la instruirea marinilor locali, pentru a contracara ,,Dragonul Rosu”.

Tensiunile din zona forteaza in acest moment mai multi vecini sa-si concentreze resursele pe industria de armament propie sau straina.

Atentia se pune pe Malaezia, tara ce pare sa desfasoare „jocurile olimpice ale industriilor de armament”. Militari de rang inalt din intraga regiune se reunesc aici pentru a pune in balanta echipamente ce pot aduce stabilitatea in zona.

Deoarece Statele Unite si cele membre UE au dificultati din cauza crizei, fabricantii de armament au nevoie de noi piete. Si in acest moment ofertele vin din Asia, acolo unde economia ramane mereu puternica.

Reprezentantul companiei rusesti RosOboronexport) afirma ca in acest an, intelegerile din Asia au atins o cifra record.

Acordarea a 11% din PIB si dezvoltarea semnificativa a armatei, China pare sa enereveze tarile din regiunea Marii de Sud. Sau sa le sperie.

Ce este mai rau? Faptul ca acest lucru le da ,,dragonilor” curajul sa invoce propia suveranitate asupra unor insule aflate in litigiu cu Filipine.

Si filipinezii la randul lor, cu americanii in spate, nu vor sa lase capul jos in fata Chinei.

Problema apare atunci cand si China si Filipine si alte inca 2 state isi disputa acelas drept.

Malaezia a cumparat 3 submarine la mana a II-a de la francezi. Intrebat daca aceasta achizitie si cea de noi avioane are vreo legatura cu dezvoltarea militara a Chinei, Ministrul Apararii malaezian Ahmed Zahid a negat.

Eurofighter Typhoon este si el foarte aproape sa se impuna pe piata asiatica.

China nu isi rezerva insa amenintarile si a dat startul jocului de-a razboiul, organizand exercitii navale.

Cand 2 distrugatare au sostit in Hong Kong, vocea unui amiral de top, cu ecoul Razboiului Rece, avea sa adreseze avertizari statelor ce indraznesc sa incalce suveranitatea Chinei.

Delegatia Vietnamului si ea prezenta la expozitie, si se afla in cautarea modernizarii pazei de coasta. Pe lista se afla cele mai letale ambarcatiuni din aceasta clasa. Patru barci de ultima generatie clasa Svetlyak, achizitionate din Rusia, se afla deja la datorie, si lotul pare sa se intareasca.

Guvernul comunist se afla in negocieri si cu Tarile de Jos pentru Sigma Class.

Intrebati de ce Vietnamul isi intareste acum fortele navale, delegatia oficiala isi alege cu grija raspunsul: negand apropierea vreunui razboi si afirma ca la mijloc sunt interese pasnice.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=wsaViQ2C0k8&w=560&h=315]

 Nero Flash

Exit mobile version