Romania Military

Cutia Pandorei

15 septembrie, lansare a unei rachete balistice de pe un submarin sud-coreean

De cand americanii s-au hotarat sa vanda submarine nuclere Australiei (pentru ca, sa fim seriosi, britanicii au fost doar pe post de spectator, decizia fiind luata doar de americani) si alte state se gandesc ca poate, poate ar fi loc si pentru ele in acest club deosebit de exclusivist, mult mai exclusivist decat cel al tarilor detinatoare de rachete balistice cu raza medie sau lunga.

Este mult mai dificil sa construiesti un submarin nuclear decat o racheta balistica sau o bomba nucleara pe baza de uraniu imbogatit sau plutoniu. Mult mai complicat pentru ca ai nevoie de o industrie pe orizontala si pe verticala de un foarte inalt nivel tehnologic, ingineri si muncitori super-calificati, o groaza de bani la dispozitie.

In cazul sumbarinelor nucleare nu prea functionaza principiul: “cumperi sase, doua le fac eu, patru le ciocanesc la tine in curte”. Si nu functioneaza pentru ca diferenta intre un submarin clasic si unul nuclear este a naibii de mare si nu ne referim aici doar la reactorul nuclear ci mai ales la intreaga infrastructura necesara sustinerii unei astfel de nave.

Si asa cum presa indiana, timida deocamadata, a inceput sa se intrebe de ce nu si India, daca Australia si Coreea de Sud tatoneaza terenul, cu atat mai mult cu cat “sudistii” au deja tehnologia rachetelor balistice lansabile din imersiune si chiar stiu sa construiasca submarine.

In acest context, ambasadorul francez la Seul, Philippe Lefort, a declarat de foarte curand ca Franta poate ajuta Coreea nu numai in problema procesarii rezidurilor nucleare ci in foarte multe alte domenii: “France is a country that has all the technology, from military technology to nuclear submarines and aircraft carrier building. France and the United States are the only countries that have all the technology related to nuclear submarines.”

Tinand cont de faptul ca domnul Lefort este diplomat, declaratia mi se pare mai mult decat transanta. Probabil ca mai clar de atat nu se putea…

Dar ideea ramane, daca americanii au “spart” toate cutumele si au oferit submarine nucleare unei tari care nu este ea insasi o putere nucleara, atunci de ce India, Coreea de Sud si alte tari cu potential financiar solid nu ar beneficia si ele de aceasta tehnologie?

Iar francezii sunt furiosi si pusi pe razbunare, dispusi astfel la compromisuri si de aici incolo nimeni nu stie unde vom fi  peste 20-30 de ani. Sa ne aducem aminte cum au reactionat francezii cand americanii i-au tras in piept, rau de tot, cu ocazia descoperirii epavei Titanicului…

De bagat la cap ca submarinele cu propulsie nucleara nu au legatura cu NPT (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons) in sensul ca reactorul nuclear al navei nu este considerat o arma nucleara, astfel incat tarile care detin aceasta tehnologie o pot exporta in liniste, desi acest lucru nu s-a intamplat pana acum niciodata.

In acelasi timp, spre deosebire de Australia, Coreea de Sud nu numai ca are in functiune centrale nucleare dar produce si chiar exporta tehnologie nucleara civila, asadar tara are o industrie in domeniu, stie ce si cum, are, cum ar veni, cu cine si cu ce.

Si asa cum scriam cu alta ocazie, Coreea de Sud nu este Australia, tara asiatica are acces la propria sa tehnologie avansata pentru rachete balistice si de croaziera, astfel incat odata ce se vor hotara vor putea sa dezvolte atat submarine de atac cu propulsie nucleara cat si boomere. Ca doar rachetele le au deja in exploatare.

GeorgeGMT

Exit mobile version